Destaca en una declaració institucional que es "va contra direcció" a l'Estatut i la Constitució, que protegixen la llengua
VALÈNCIA, 28 Mar. (EUROPA PRESS) -
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua denuncia que "la reducció dràstica" que aplica el Consell tant a esta institució com a la promoció de la llengua en el projecte de pressupostos de la Generalitat del 2025 --que arriba a qualificar de "mutilació"-- "no respon a raons objectives i ponderades, sinó que és una decisió política en contra de l'ús i la normalització del valencià".
La institució normativa ha aprovat en el ple d'este divendres una declaració institucional arran de la retallada del 25% de l'assignació de l'AVL que preveu els Pressupostos de la Generalitat i que es produïx després del pacte pressupostari amb Vox, formació que exigix que esta disminució arribe al 50%.
L'Acadèmia recorda que esta institució estatutària "va nàixer amb la voluntat que la qüestió de la llengua pròpia fora sostreta al debat partidista" i es convertira en objecte d'"un debat serè entre els partits per a arribar als consensos més amplis possibles", conforme al que establia el dictamen del Consell Valencià de Cultura, reproduït en el preàmbul de la Llei de Creació de l'AVL.
"Este text legal, fruit del diàleg i del consens polític, va ser aprovat en la quarta legislatura, a iniciativa del president Eduardo Zaplana. El reconeixement a la labor de l'Acadèmia va comportar que la reforma de l'Estatut d'Autonomia impulsada pel president Francisco Camps atorgara el rang d'institució estatutària a l'AVL el 2006", recorda la declaració aprovada.
En els seus 24 anys d'existència, l'AVL "ha aconseguit consensos importants en matèria lingüística i ha col·laborat lleialment amb els diferents governs valencians, des de la seua independència de criteri, en l'estudi i difusió de la nostra llengua". A més, ha contribuït a "solucionar polèmiques estèrils que existien abans de la seua creació", reivindiquen.
En esta línia, recalquen que l'Estatut d'Autonomia ordena atorgar especial protecció i respecte a la recuperació del valencià --ho diu l'article 6.5--, d'acord amb el que afirma la Constitució Espanyola en el seu article 3.3: "la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d'especial respecte i protecció".
Estes normes, que constitueixen "els pilars de l'organització de l'Estat i del nostre ordenament jurídic, exigixen una acció decidida dels poders públics en favor del valencià, la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana".
No obstant això, precisen, el projecte de pressupost aprovat pel Govern valencià "va en una línia contrària a estos manaments jurídics, ja que comporta una minoració ostensible dels recursos assignats al valencià".
Això es manifesta, en primer lloc, en què les partides pressupostàries de la Conselleria d'Educació destinades a 'promoció del valencià i gestió del multilingüisme', veuen minorats els seus recursos en un 10% (1.963.520 euros). A més, en la secció destinada a la pròpia AVL la consignació pressupostària cau més d'un 25% (997.360 euros), reduccions "dràstiques perjudicaran greument el foment necessari del valencià previst pel nostre ordenament jurídic", advertix l'òrgan.
L'Acadèmia subratlla igualment la seua condició de "institució de la Generalitat Valenciana que gaudix de personalitat jurídica pròpia i exercix les seues funcions amb autonomia orgànica, funcional i pressupostària per a garantir la seua objectivitat i independència" i, en exercici d'esta autonomia pressupostària, el ple aprova cada any el seu avantprojecte de pressupost i ho remet al Consell.
"Tots els governs valencians anteriors, de qualsevol signe polític, respectaven l'avantprojecte de pressupost tal com ho aprovava l'AVL. Però enguany, el Consell, contradient l'autonomia de la institució proclamada en la llei, no ha respectat la voluntat de l'Acadèmia i ha efectuat una disminució considerable del seu pressupost pròxima al milió d'euros", lamenta.
Detalla l'ens normatiu que va confeccionar el seu avantprojecte de pressupost "respectant escrupolosament les instruccions de la Conselleria d'Hisenda, tal com prescriu l'article 33.2 de la Llei d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions".
El text que es va enviar al govern autonòmic "no suposava cap increment pressupostari respecte a l'exercici 2024, a excepció dels increments salarials aprovats per l'Estat, de compliment obligatori".
Així, l'Acadèmia, "seguint les instruccions de la Consellería, va tramitar l'avantprojecte i ho va remetre al Govern valencià el dia 15 d'octubre del 2024". "Així i tot, --prosseguixen-- malgrat el compliment per l'AVL de les indicacions de la Conselleria, el Govern valencià ha mutilat l'avantprojecte de pressupost reduint-ho en una quarta part".
"Esta disminució injustificada pot conduir a l'asfíxia econòmica de la institució, que veu lesionada la seua autonomia i la seua objectivitat i independència. Això posa en risc la capacitat de treball d'una institució reconeguda en una llei orgànica -l'Estatut d'Autonomia-, que forma part del bloc de constitucionalitat", alerta.
"TRACTAMENT DISCRIMINATORI"
En l'AVL asseguren ser conscients que la conjuntura social com a conseqüència del desastre de la dana exigix un "ajust generalitzat" dels pressupostos de la Generalitat, però matisa que "la magnitud de la disminució del pressupost de l'AVL, tant en termes percentuals (25%) com en nombres absoluts (997.360 euros), i el tractament discriminatori que ha rebut respecte a la resta d'institucions estatutàries, reflectixen un greuge comparatiu que repercutix negativament no només en l'estudi científic, sinó també en les accions de foment del valencià que duu a terme", com els diccionaris, gramàtiques, jornades, l'organització de l'Escriptor/a de l'Any o la col·laboració amb les administracions locals.
Posa el focus l'AVL en què la minoració feta pel Consell al capítol 1 --despeses de personal-- "vulnera la Llei 4/2021, de la Generalitat, de funció pública valenciana, que prescriu que els pressupostos reflectiran els crèdits corresponents a les relacions de llocs de treball, sense que puga haver-hi cap lloc que no estiga dotat pressupostàriament".
"Amb la dràstica reducció de 600.000 euros del capítol 1, es deixa sense dotació pressupostària suficient la plantilla de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, aprovada en el seu moment pel procediment previst en la llei", asseveren.
I quant al capítol 2, destinat a les despeses corrents, "patix també una quantiosa rebaixa percentual, superior al 44% (prop de 400.000 euros), que no s'ha produït en cap altra institució de la Generalitat".
Esta "sorprenent" reducció, sostenen, "no està fonamentada en cap criteri ni cap estudi tècnic, atès que en els últims exercicis pressupostaris l'AVL ha executat sempre tot el capítol 2".
Per tot això, l'AVL d'acord amb l'Estatut i la Constitució espanyola, reitera "la necessitat i el dret de continuar defensant fermament la senya d'identitat més preuada del poble valencià, la llengua pròpia, i manifesta que no deixarà d'exercir les seues competències, tant en matèria normativa com l'hora de vetlar per l'ús del valencià".