Les temperatures seran estiuenques, properes a 30ºC al sud-est, fins al dimecres, quan torna el fred de desembre

Archivo - Arxiu - Una dona passeja abrigada, a 1 de desembre de 2022, a Madrid (Espanya).
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo
Publicado: lunes, 11 diciembre 2023 14:24

   MADRID, 11 Dic. (EUROPA PRESS) -

   La segona setmana de desembre ha començat amb temperatures "molt altes" per a l'època de l'any, valors "extraordinaris" que fins i tot podran acostar-se als 30ºC al sud-est i que a partir d'aquest dimecres se n'aniran "normalitzant" per a tornar al fred propi d'aquestes dates per l'arribada d'una massa d'aire fred a la Península, segons ha informat el portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia, Rubén del Campo.

   El portaveu ha assenyalat que aquesta setmana predominarà en general el temps estable, amb l'excepció de l'extrem nord peninsular, on podria ploure el dimarts, precipitacions que a més podrien estendre's a altres zones de forma feble.

   Així, a partir del dimecres tornarà el fred acompanyat de les gelades nocturnes en l'interior peninsular i que s'estendran el cap de setmana a àmplies zones del territori. També persistiran els bancs de boira i de núvols baixos al llarg de la setmana, que aquest dilluns estaran presents durant tota la jornada en zones de l'oest, centre i nord-est peninsular a més de les Illes Balears.

   A pesar que aquesta nuvolositat baixa no provoca un augment notori en les temperatures diürnes, del Camp ha explicat que l'ambient d'aquestes zones amb boira en general no serà fred, perquè la massa d'aire serà humida i temperada i per això les temperatures mínimes seran altes.

   Fins llavors, aquest dilluns plourà a Galícia i els seus voltants, mentre que les temperatures pujaran en l'est i sud peninsulars. D'aquesta manera, se superaran els 20ºC en el Cantàbric i els 25ºC en el Mediterrani, on els termòmetres aconseguiran fins als 26ºC en la capital de València i 27ºC a Múrcia. Igualment, el portaveu no descarta oscil·lacions d'entre 28ºC i 30ºC en alguna localitat del sud-est peninsular, valors que serien "extraordinaris" para mediats de desembre.

   En qualsevol cas, aquest dimarts un front avançarà pel nord-oest peninsular fins a deixar pluges a Galícia, que podrien ser fortes en l'oest de la comunitat. Igualment, plourà al Cantàbric encara que de forma més feble, precipitacions que a més s'estendran a punts de Castella i Lleó.

   Així mateix, del Campo ha alertat dels vents que bufaran amb força a Galícia, comunitats cantàbriques i el sistema ibèric aquest dimarts. D'altra banda, els bancs de boira, núvols baixos i les temperatures descendiran en el nord-oest, encara que encara incrementaran en punts del sud i aquest peninsular.

   D'aquesta manera, el dimarts serà novament un dia molt càlid per a l'època en diverses zones, principalment en l'àrea mediterrània on podrien superar els 25ºC igual que la jornada anterior. Així mateix, ciutats com Màlaga, Melilla o Múrcia podrien registrar més de 27ºC igual que en localitats del sud-est peninsular, on es rondaran de 28ºC a 30ºC.

   No obstant això, el front, que acabarà de recórrer la Península aquest dimecres, deixarà precipitacions febles de forma generalitzada, principalment en àrees muntanyenques del centre i aquest peninsulars així com en el Cantàbric i Pirineus, on a l'entorn del País Basc i el nord de Navarra podran ser pluges més abundants. En el nord de Catalunya també podrien donar-se ruixats a la vesprada.

   D'altra banda, el portaveu ha avisat de l'arribada de vents amb força que es desplaçaran cap al nord-oest peninsular durant el dimecres juntament amb una massa d'aire més freda que l'anterior, la qual cosa descendirà la cota de neu fins als mil metres i baixarà les temperatures de forma generalitzada.

   En concret, aquesta baixada serà més acusada en punts del Cantàbric i del Terç Sud, on els valors diürns podrien oscil·lar entre els 6ºC i 8ºC menys als del dia anterior. En el cas del Mediterrani, els termòmetres encara superaran els 20ºC, mentre que algunes capitals de província del nord-oest peninsular amb prou faenes aconseguiran els 10ºC.

   Amb tot això, a partir del dijous predominaran les altes pressions, la qual cosa mantindrà un temps estable i fred habitual per a aquesta època de l'any durant la segona mitat de la setmana. A més, les pluges quedaran fitades a l'extrem nord peninsular, amb la possibilitat d'alguns ruixats a Balears.

   En la resta de la Península, segons el portaveu la probabilitat que apareguen precipitacions es reduirà amb l'arribada del cap de setmana, per la qual cosa predominarà un temps "sec", acompanyat d'una baixada lleugera de temperatures i algunes gelades en zones muntanyenques.

   Mentrestant, el divendres està previst un augment generalitzat de les temperatures encara que els termòmetres es desplomaran de nou a partir del dissabte, juntament amb gelades nocturnes que s'estendran en àmplies zones del centre, nord i aquest peninsulars, principalment a l'interior.

   Així mateix, a partir del cap de setmana podrien formar-se bancs de boira persistents, principalment en l'altiplà nord, per la qual cosa la massa d'aire sobre aquestes zones portarà un ambient "molt fred".

   Finalment, l'AEMET pronostica que en l'arxipèlag Canari predominaran els cel poc nuvolosos o buidats fins a aquest dimecres, tot això acompanyat de pols en suspensió que portarà calitja, on podria ser significativa en les illes orientals a causa d'una reducció de la visibilitat i un empitjorament de la qualitat de l'aire.

   D'altra banda, les temperatures també descendiran amb oscil·lacions nocturnes d'entre els 17ºC i 19ºC, mentre que a primera hora de la vesprada en zones costaneres els valors podrien variar entre els 24ºC i 26ºC. En qualsevol cas, a mitat de setmana incrementarà la nuvolositat en el nord de les illes més muntanyenques juntament amb possibles pluges febles, mentre que la calitja remetrà i les temperatures descendiran.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià