L'IVAJ forma a personal tècnic de joventut en l'ús dels jocs de taula com a ferramentes per a treballar amb joves

Imatge d'una de les formacions a l'IVAJ
GVA
Publicado: miércoles, 8 febrero 2023 17:22

   VALÈNCIA, 8 Feb. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha engegat el projecte 'Juguem' amb el qual pretén acostar les persones professionals de la Xarxa Jove els jocs de taula com un instrument per a treballar amb la joventut aspectes com la convivència o la interculturalitat.

   Així ho ha explicat el director general de l'IVAJ, Jesús Martí, qui ha acudit a una jornada de formació per a tècnics i tècniques de joventut en el Centre del Carmen de Cultura Contemporània de València, on s'han presentat els jocs 'Consortium' i 'One of us', tots dos desenvolupats per entitats valencianes, amb els quals es pretén treballar en les activitats impulsades per la Xarxa Jove, que té implantació en el conjunt del territori valencià, segons ha informat la Generalitat.

   Sobre aquest tema, Martí ha ressaltat que el joc és "un element socialitzador i integrador, a través del qual es poden treballar valors com la igualtat, la cooperació, l'acceptació de normes i el respecte mutu". Així mateix, ha explicat que amb aquesta idea "es porta treballant des de l'IVAJ per a acostar a professionals de la joventut l'oci educatiu i l'animació sociocultural dels jocs de taula des d'un vessant educatiu.

   Els jocs que s'han triat es basen en la ludificació, una tècnica d'aprenentatge que trasllada la mecànica dels jocs a l'àmbit educatiu-professional, de manera que les i els professionals del sector puguen adquirir competències que els permeten acompanyar a la joventut en un procés de sensibilització intercultural.

   La jornada celebrada ha servit per a presentar 'Consortium', un joc de cartes col·laboratiu que ofereix a les persones participants la possibilitat de gestionar un municipi, prenent les decisions que afectaran tant a la pròpia localitat com a les dels altres. La partida finalitza quan tots els municipis aconsegueixen un punt de benestar satisfactori.

   En el procés de joc es decideix entre totes persones participants les cartes a emprar, de manera que elles mateixes "comproven que créixer exigeix gestionar les conseqüències sobre la vida, en ocasions positives i en moltes altres negatives", ha explicat el director de l'IVAJ, qui ha apuntat que aquest joc ha sigut creat per 'Nittúa. Plataforma para el cambio social'.

   Així mateix, els assistents han conegut 'One of us', una 'scape room' creat per l'associació valenciana Fractals, amb el qual es busca fer reflexionar sobre el món actual i com els discursos d'odi calen cada vegada amb més freqüència entre les persones joves.

   El joc recorre diverses èpoques de la història on l'ésser humà s'ha vist obligat migrar. Aquesta base serveix per a fer reflexionar a les persones participants sobre les similituds que guarden amb els moviments migratoris actuals, de manera que la joventut puga percebre la diversitat "com alguna cosa rica i que aporta", ha assenyalat el responsable de l'IVAJ.

M'IMPORTA

   Martí ha explicat que 'Juguem' s'inclou en el projecte 'M'importa. Educació en valors' impulsat des de l'IVAJ amb l'objectiu de posar a la disposició dels i les professionals de la joventut de la Xarxa Jove recursos metodològics que els servisquen de suport en aquelles iniciatives que engeguen per a les persones joves.

   Els jocs de taula s'uneixen així a recursos sobre les persones refugiades, la diversitat, la violència de gènere, la inclusió o la participació, entre unes altres.

   D'altra banda, el director general ha recordat que l'IVAJ porta des de 2020 apostant pels jocs de taula com a instrument d'oci educatiu i socialització, a través d'iniciatives com Territori IVAJ, que va nàixer en el Saló del Comic de València.

   Aquest espai, que tornarà a estar present en l'edició del Saló del Comic d'enguany, pretén ser un lloc on creadors i editorials puguen presentar el seu material al públic que vas agafar al certamen, i al mateix temps promoure els jocs de taula com a element educatiu per a treballar valors i acréixer les relacions socials des del punt de vista lúdic.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià