L'OMS torna a demanar un alto el foc a Gaza per a poder seguir entregant ajuda humanitària

28 November 2023, Palestinian Territories, Khan Yunis: Palestinian children ride bicycles around the ruins of the destroyed houses in the village of Khuza'a near the border fence between Israel and the southern Gaza Strip, during the temporary ceasefire.
Mohammed Talatene/dpa
Publicado: miércoles, 29 noviembre 2023 18:53

   MADRID, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha celebrat la prolongació de la pausa humanitària al conflicte de Gaza i l'alliberament d'ostatges i presoners per les dos parts, però ha tornat a demanar un alto el foc sostingut a fi que es puga seguir entregant ajuda "per a posar fi a més patiment civil".

   "La pausa ha permès a l'OMS augmentar les entrega de subministraments mèdics a Gaza i traslladar pacients de l'hospital Al-Shifa a altres hospitals al sud", ha subratllat Tedros en roda de premsa aquest dimecres des de Ginebra (Suïssa). Amb tot, ha demanat que s'allibere als ostatges israelians que queden i que "els que seguixen retinguts reben l'atenció mèdica que necessiten".

   Durant els tres primers dies de la pausa, l'OMS va rebre 121 palés de subministraments en el magatzem de Gaza, inclosos líquids intravenosos, medicaments, material de laboratori, productes mèdics d'un sol ús i material quirúrgic i de traumatologia. "Això és suficient per a atendre a unes 90.000 persones. No obstant això, es necessita molt més", ha reclamat el director general de l'OMS.

   En aquest sentit, ha detallat que solament 15 dels 36 hospitals de Gaza segueixen funcionant, però "estan completament desbordats". Per exemple, l'Hospital Europeu de Gaza funciona actualment al triple de la seua capacitat", ha comentat, per a assenyalar que "cal protegir, recolzar i ampliar la capacitat restant del sistema sanitari".

   Així, les necessitats sanitàries de la població de Gaza han augmentat "dràsticament", segons Tedros, però ara s'atenen en un terç dels hospitals i centres d'Atenció Primària. "Amb el greu amuntegament, augmenten els riscos d'epidèmies d'infeccions de les vies respiratòries, diarrea aquosa aguda, hepatitis, sarna, polls i altres malalties", ha advertit.

   Per això, l'OMS, juntament amb els seus associats, està distribuint subministraments, coordinant equips mèdics d'emergència per a proporcionar capacitat clínica addicional als hospitals existents i establint hospitals de campanya independents en llocs estratègics. "No obstant això, els equips mèdics d'emergència i els hospitals de campanya solament poden complementar el sistema sanitari de Gaza, no substituir-ho", ha finalitzat el director general de l'OMS.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià