Mínguez confia que fructifiquen les negociacions per a reduir les cites dels sanitaris

Archivo - El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, en un ple de les Corts
Jorge Gil - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 8 febrero 2023 17:48

   VALÈNCIA, 8 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha mostrat la seua confiança en què arriben a bon port les negociacions amb els sindicats per a reduir les agendes dels sanitaris, a 35 pacients per dia per a metges de família i a 28 per a pediatres.

   "És altament probable que s'engegarà", ha garantit, amb l'objectiu de "tranquil·litzar" als pacients. Així ha respost en el ple de les Corts a una interpel·lació del PP sobre la situació de l'Atenció Primària.

   "Professionals saturats, eternes llistes d'espera i menys temps de consulta: és un desastre que no pot negar", ha advertit el portaveu 'popular' de Sanitat, José Juan Zaplana, qui ha carregat contra el "regal enverinat" del pla d'Atenció Primària de l'exconsellera Ana Barceló.

   En la seua rèplica, Mínguez ha reconegut que "hi ha molt que millorar", però ha remarcat que la demora en els ambulatoris està generalitzada a Espanya a causa de l'augment de la demanda. "Encara que millorem les ràtios, encara que els nostres grans professionals ho intenten, si no canviem el model de gestió no millorarem aquesta demanda, i ho estem fent", ha asseverat.

   Entre les pròximes mesures ha destacat el pla de reestructuració i desburocratización per a reduir la llista d'espera i augmentar el temps de dedicació. Ha explicat que s'està negociant en 15 grups de treball compostos per professionals i que "s'implementaran mesures" al llarg de febrer i març.

   Quant a les llistes d'espera, el conseller ha assenyalat que la demora mitjana és de 5,5 dies en Atenció Primària, un índex que ja està entorn dels nivells de 2019 i que "ja volgueren la majoria de comunitats autònomes", i en 87 per a cirurgia. "Hem d'alegrar-nos i anar a menys", ha encoratjat.

   Quant a les crítiques per la falta de places, ha defès que la ràtio de pediatres i metges de família a la Comunitat Valenciana s'ha reduït pel descens de la natalitat, encara que ha reconegut que és partidari d'un pla estatal per a fomentar-la.

   També ha ressaltat l'incentiu "importantíssim" que suposen les places de difícil cobertura i ha assegurat que el pla d'Atenció Primària s'aplica "molt abans" a la Comunitat que en altres autonomies.

   A més, davant les queixes del PP pel "requisit" lingüístic, Mínguez ha recalcat: "No he posat com a condició el valencià en cap concepte, és un punt de reconeixement per a la ciutadania que parla valencià. No és un requisit excloent, és un mèrit".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià