Mohamed VI no rebrà a Sánchez i l'ha instat a veure's en una pròxima visita oficial a Rabat

Archivo - Arxiu - El president del Govern, Pedro Sánchez, durant la seua reunió amb el Rei Mohamed VI a Rabat
POOL MONCLOA/BORJA PUIG DE LA BELLACASA - Archivo
Publicado: miércoles, 1 febrero 2023 18:34

   Tots dos han parlat per telèfon i han acordat "continuar impulsant" la relació bilateral

   RABAT, 1 Feb. (De l'enviada especial d'EUROPA PRESS, Leyre Guijo) -

   El rei Mohamed VI no rebrà finalment el president del Govern central, Pedro Sánchez, durant la visita d'aquest dimecres i dijous a Rabat amb motiu de la cimera bilateral sinó que l'ha instat a veure's en una pròxima visita oficial.

   Sánchez ha mantingut una conversa telefònica amb el monarca alauita abans de posar rumb al Marroc durant la qual ha acceptat la invitació a "fer pròximament una visita oficial" a Rabat, ha precisat el Govern en un comunicat.

   El Govern no havia volgut confirmar la trobada amb Mohamed VI en esgrimir que era la casa reial alauita la que ho havia d'anunciar si es produïa i que l'objectiu del viatge era la reunió d'alt nivell, en què participa l'executiu marroquí, encapçalat pel seu primer ministre, Aziz Akhannouch.

   Tots dos ja es van reunir el passat 7 d'abril arran precisament d'una conversa telefònica que van mantenir el 31 de març, dues setmanes després de la carta en la qual Sánchez va traslladar al rei alauita que Espanya considerava el pla d'autonomia marroquina per al Sàhara com "la base més seriosa, creïble i realista" per resoldre el contenciós.

   Aleshores, el monarca no només va rebre el president del Govern central sinó que el va convidar, juntament amb el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, i l'ambaixador espanyol a Rabat, Ricardo Díez-Hochleitner, a l'iftar, el sopar amb el qual els musulmans trenquen el dejuni, al costat del príncep hereu, Moulay Hassan, i el germà del monarca, Moulay Rachid.

   D'aquella trobada, en va sortir una declaració conjunta que ha servit de full de ruta els últims mesos, i que ha permès reforçar la cooperació en àmbits com el migratori o millorar les dades del comerç, entre d'altres, i els resultats de la qual seran objecte d'anàlisi en la cimera d'aquest dimecres i dijous.

   Precisament, la reunió d'alt nivell de dijous, la primera des del 2015, ha estat l'assumpte de la conversa d'aquest dimecres, en la qual han acordat "continuar impulsant la relació" bilateral.

   En aquest sentit, segons La Moncloa, els dos han coincidit que la cimera "serà un èxit" i contribuirà a "consolidar la nova etapa en les relacions entre el Marroc i Espanya".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià