Circ, teatre d'objectes, ciència ficció, il·lustració, performance i un gran protagonisme de la dansa conviuen en la temporada
VALÈNCIA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -
La sala La Mutant de València inaugura una nova etapa, amb Tatiana Clavel com a coordinadora artística, que es caracteritzarà per una oferta que aposta per "l'experimentació, el risc i la investigació". La programació acollirà una diversitat de llenguatges escènics que aniran del circ al teatre d'objectes, de la ciència ficció a la performance i amb un gran protagonisme de la dansa conviuen en la temporada.
Així s'ha posat en relleu en la presentació de la temporada d'aquest espai cultural, que ha donat a conéixer la seua agenda en una roda de premsa que ha comptat amb la regidora d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez, i la pròpia Tatiana Clavel.
"Volem seguir consolidant a la Mutant com un espai referent de les arts vives a nivell estatal. Així mateix, les propostes de Tatiana Clavel aporten un nou protagonisme a la documentació en les arts escèniques, el resultat dels processos i l'experimentació", ha explicat l'edil.
La programació transdisciplinària d'aquests mesos de febrer, març, abril, maig i juny estarà travessada per diferents temàtiques contemporànies. "Entre elles, trobem el cos i el temps, la mort i la seua gestió privada, la sostenibilitat, la mirada i el propi qüestionament del fet escènic. Una programació basada en l'experimentació, el risc i la investigació", ha resumit Clavel, que en la cita amb els mitjans ha estat acompanyada per Cristina Gómez, Lucía Jaén i els integrants de Taller Placer, Paula Miralles i Vicente Arlandis.
En aquesta marxa, La Mutant aspira a crear una "comunitat de còmplices". "Les línies de treball busquen expandir la programació més enllà del format escènic i generar un entorn interdisciplinari d'acció col·lectiva que permeta repensar els formats i les pràctiques escèniques", ha detallat Clavel.
Al centre d'aquest procés d'expansió estarà la documentació. Entre les nostres ferramentes de connexió entre les companyies, artistes visitants i els agents locals, Clavel avança que s'engegarà una publicació i el projecte Radio Mutant.
La nova programació arrancarà els pròxims 18 i 19 de febrer amb un viatge a les nits d'estiu en el camp, de la mà de Serrucho i el seu Interior noche. Es tracta d'un recorregut pel temps i l'espai, a través del teatre d'objectes, en el qual els espectadors s'endinsaran en la memòria i l'experimentació. Identitat i llenguatge es donaran la mà per a tancar febrer els dies 24 i 25 de febrer de la mà de María Jerez, que amb la peça 'Blob', pujarà a l'escenari les arts vives i la ciència ficció.
El mes de març començarà amb una baixada de temperatura els dies 3 i 4 gràcies a 'Fenòmen', de Moon Ribas i Quim Girón. Una proposta circense on el gel, els elements i el cos conviden al públic a observar els processos naturals des d'una nova perspectiva.
Després de l'aturada de les Falles, l'espai reobri les seues portes el 25 i 26 de març amb la programació de 'Aquellas que no deben morir'. La premiada obra de Las Huecas realitza una mirada profunda i allunyada de tabús d'un tema tan sensible com la mort i des d'una perspectiva a cavall entre el teatre documental i la pràctica ritual.
La Mutant es convertirà en un espai per a l'art gràfic i la impressió l'1 d'abril amb la proposta de Carolina Campos, Márcia Lança i Lanevera Ediciones 'Es solo un día / Print Mutant', una jornada completa en la qual els participants són part fonamental de la cita creant peces gràfiques úniques que es poden portar a casa i constituiran part de la representació.
La sala proposa diverses activitats de dansa durant els mesos de març i abril, tant dins de la seua programació pròpia com acollint esdeveniments externs. Els dies 22 de març i 5 d'abril la sala es convertirà en espai de debat, reflexió i crítica amb 'Zona grisa', una segona vida o alternativa per a propostes de ball que no han tirat avant i busquen una nova oportunitat, explorant de forma col·laborativa com millorar.
DANSA VALÈNCIA
A més, Dansa València tornarà a "acostar el millor del ball contemporani" a la Mutant, aquesta vegada amb Para cuatro jinetes, de Mucha Muchacha. El 20 d'abril tindrà lloc l'espectacle de la companyia madrilenya, que indaga en la tradició, el pas del temps i el folklore.
El 4 de maig, Guillermo Weickert brinda als espectadors un nou punt de vista sobre el ball amb Pareix gens, on la perspectiva i els sentits canvien per a donar una nova visió de l'escena, del moviment i la pròpia percepció.
Finalment, el gran èxit de la dansa valenciana de 2022, 'Anhel', reconegut com a millor espectacle en els Premis de l'Institut Valencià de Cultura, podrà gaudir-se el 13 de maig. El cos, l'afecte i el desig cobren vida en l'obra de Cristina Gómez.
Els dies 29 i 30 d'abril, Cris Blanco portarà 'Grandissima Illusione', una metanarración sobre el propi teatre, sobre les convencions artístiques i les noves formes d'expressió artística en una peça teatral a mitjan camí entre la ciència ficció i el qüestionament escènic.
La sala valenciana acollirà de nou una sessió Berlin Sèries de Diàleg Obert el 12 de maig. L'escena underground alemanya evocarà els sons i formats més nous, a través de la música experimental, l'electroacústica i les formes eclèctiques.
També es programaren activitats de festivals que habitualment han tingut La Mutant com una de les seues seus, cas de 10 Sentidos i Lab de sèries.
"SENYAL D'IDENTITAT"
Les arts vives i les noves formes d'expressió són "senyal d'identitat" del centre valencià, per la qual cosa tindran també el seu espai. Els dies 18, 19 i 20 de maig, Macarena Recuerda exposarà la seua trilogia centrada en l'il·lusionisme, el teatre i la màgia. Es tracta de les obres '!AY! YA!', 'The Watching Machine' i 'COSA'. Intervindre un cos, un triple acostament a través de les arts vives a les imatges perceptives segons la llum, l'escenografia i el propi cos.
A més, els dies 27 i 28 de maig els gironins Munte Illa "buidaran" La Mutant amb Escuchas del paisaje, una original proposta en la qual es tracta la mirada de l'espectador des d'un punt de vista formal. Ací, desapareixen tots els elements de l'escenari per a deixar solament la graderia on es troba el públic. L'objectiu és aprofundir en la connexió metafísica entre la mirada i l'escena, mitjançant un relat guiat a través d'auriculars.
La temporada acabarà els dies 29 i 30 de juny amb una activitat conjunta amb el Teatre El Musical de la mà de Taller Placer i la seua proposta 'En lo oscuro está lo infinito': una suggeridora festa nocturna convertida en excursió i aventura per a indagar en el costat secret de l'art, la nit i la simple foscor.