El cap de Govern israelià diu estar preparat per a un "alto el foc temporal" per a alliberar als ostatges
Assegura que Hamàs busca "sancions vinculants" del Consell de Seguretat contra Israel i reconeix que "seria una bogeria"
MADRID, 22 May. (EUROPA PRESS) -
El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha exigit este dimecres per primera vegada de forma pública la implementació de la proposta del president nord-americà, Donald Trump, per a expulsar a dos milions de palestins de la Franja de Gaza a altres països del món àrab com a condició per a posar fi a la guerra en l'enclavament.
Netanyahu ha afirmat que està "llest per a posar fi a la guerra baix condicions clares que garantisquen la seguretat d'Israel", incloent que tots els ostatges "tornen a casa", que el Moviment de Resistència Islàmica (Hamàs) depose les armes, "que renuncie al poder, que els seus líders siguen exiliats, que Gaza estiga totalment desarmada i duguem a terme el pla de Trump, tan correcte i revolucionari".
No obstant això, en la qual ha sigut la seua primera roda de premsa en cinc mesos, el cap de Govern israelià s'ha mostrat preparat per a un "alto el foc temporal" per a alliberar als ostatges que continuen a la Franja des d'octubre del 2023, confirmant que 20 d'ells "estan definitivament vius" i les autoritats estan "definitivament preocupades".
Quant a l'ofensiva a Gaza, ha assegurat que les tropes israelianes "estan guanyant cada vegada més terrè per a netejar-la de terroristes i de la infraestructura terrorista de Hamàs". Al final, "tots els territoris de Gaza estaran sota el control de la seguretat israeliana i Hamàs serà derrotat per complet", ha promès.
El mandatari ha explicat que ha decidit reprendre l'entrada d'ajuda humanitària a l'enclavament --si bé l'ONU ha negat que haja sigut distribuïda de moment-- amb la finalitat de mantenir el suport dels aliats, que li han demanat evitar una catàstrofe humanitària. No obstant això, ha insistit que Hamàs saqueja els carregaments i els ven a preus exorbitants per a finançar les seues activitats.
En este context, ha descrit un nou pla que inclou l'entrada d'aliments bàsics per a prevenir una crisi humanitària, l'obertura de punts de distribució d'ajuda en els pròxims dies per part d'empreses nord-americanes, i la creació d'una "zona estèril" en el sud de l'enclavament perquè la població civil es refugie.
"En esta zona, que estarà completament lliure de Hamàs, els residents de Gaza rebran tot tipus d'ajuda humanitària", ha asseverat. Segons ha considerat, es tracta de "un pla molt important" perquè dona a Israel "una altra eina per a guanyar la guerra".
Després de les recents mesures de països europeus contra Israel per la situació a Gaza, Netanyahu ha considerat que "estan pressionats": "No ens influiran ni ens portaran a soscavar els nostres objectius bàsics de garantir la seguretat d'Israel i el futur d'Israel", ha asseverat.
"És una vergonya que Regne Unit, en lloc d'imposar sancions a Hamàs, estiga imposant sancions a una dona que és amenaçada diàriament en les carreteres de la Judea i Samaria --nom bíblic que empren les autoritats israelianes per a referir-se a Cisjordània-- per terroristes de Hamàs", ha assenyalat, en referència a Daniella Weiss, a qui les autoritats britàniques definixen com una "destacada líder" que ha estat involucrada en casos d'amenaces i agressions a ciutadans palestins.
El cap de l'Executiu ha assegurat que "no permetrem sancions vinculants", reconeixent que una mesura en este sentit adoptada per "el Consell de Seguretat esfondraria per complet l'economia d'Israel, i també els nostres sistemes de seguretat".
"És una bogeria. Simplement una bogeria", ha agregat, després d'assegurar que l'objectiu de Hamàs és "detenir la guerra, posar-li fi i impulsar una resolució vinculant del Consell de Seguretat que obligue a 180 països a imposar-nos sancions".