Patrimoni adquireix un "socarrat" en relleu i policromía que va poder pertànyer a l'antiga Casa de la Ciutat

Patrimoni adquireix un socarrat en relleu i amb policromía que probablement va pertànyer a l'antiga Casa de la Ciutat
AYUNTAMIENTO DE VALÈNCIA
Publicado: miércoles, 7 junio 2023 18:34

   VALÈNCIA, 7 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La Regidoria de Patrimoni i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València ha adquirit un "socarrat" en relleu i amb policromía, produït en els tallers de Paterna o Manises en el segle XV, i que probablement va pertànyer a l'antiga Casa de la Ciutat, segons ha informat el consistori en un comunicat.

   Encara que normalment es tracta de plaques planes, decorades a pinzell i sense vidriar, aquest "socarrat" és una placa amb relleu, que representa un grotesc, una gran màscara tocada amb un feix de plomes, amb cos, cames i peus, però sense braços i amb un rostre femení que ens mira, enigmàtic, de front, ha detallat l'Ajuntament.

   Aquest tipus de plaques tenia una finalitat ornamental en època gòtica, a causa que eren col·locades en l'entrevigado d'estades nobles en palaus de rellevància, a tipus d'artesonado. Les mesures, 40,5 x 40,5 cm, eren les adequades per a encaixar en els artesones del sostre.

   Per a la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals en funcions, Gloria Tello, l'adquisició d'aquesta obra "és una mostra més de com s'ha protegit i s'ha posat en valor el patrimoni valencià des de l'Ajuntament de València".

LA PEÇA ESTÀ EN PERFECTE ESTAT DE CONSERVACIÓ

   El "socarrat" s'ha adquirit a l'antiquari Joaquín Guzmán Cutillas, per un import de 5.700 euros, i s'exhibirà en un futur al Museu de la Ciutat o en algun dels museus històrics de València.

   En el seu article 'Los artesonados de la antigua Casa Municipal de Valencia' de Luis Tramoyeres Blasco, identifica una peça semblant, conservada al Museu de Belles arts de València, com a originària de l'antiga Casa de la Ciutat. Hi ha una altra al Museu Nacional de Ceràmica 'González Martí', al Museu de l'Enrajolada de Martorell o en la Col·lecció Mascort de Torroella de Montgrí.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià