El PP rebutja donar-li la Distinció al Mèrit Cultural a Montllor perquè ja va obtenir l'Alta Distinció en 1994

Actualizado: jueves, 26 febrero 2015 18:33

VALÈNCIA, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

El PP en les Corts Valencianes ha rebutjat una proposició no de llei d'EUPV perquè el Parlament commemori el 20 aniversari d'Ovidi Montllor i insten al Consell a atorgar-li a títol pòstum la Distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat, perquè, segons ha explicat la diputada popular Maite Parra, l'artista alcoià ja va rebre en 1994 l'Alta Distinció de la Generalitat, que "engloba tot el que demanen" en la iniciativa.

A l'últim punt del ple d'esta setmana --al qual ha assistit l'alcalde d'Alcoi--, EUPV ha substanciat esta proposta per a "anar un poc més" dels reconeixements que se li han fet i "promoure socialment la seua figura i reconèixer-la institucionalment", tenint en compte que diferents moviments socials i culturals preparen per a enguany actes a favor de Montllor.

"A més de commemorar la seua mort, podem reconèixer la seua trajectòria i la seua actualitat perquè Ovidi encara està amb nosaltres", ha declarat el diputat d'EUPV Lluís Torró.

La formació reclamava també al Consell que declarés 2015 l'any Ovidi Montllor i recolzara aquelles iniciatives commemoratives que sorgisquen de la societat civil, així com els actes d'homenatge organitzats per altres institucions i entitats públiques.

RESPOSTA DEL PP A MONTLLOR

En la seua argumentació per a rebutjar la iniciativa, la popular Maite Parra ha destacat que a Montllor ja se li ha "elogiat i recordat tant que està a "anys llum qui més ovació ha tingut" i que "no hi ha en la història d'Alcoi un personatge algú que hi haja rebut un tractament semblant". Alhora, ha arremès contra la proposta perquè, segons ha afirmat, "darrere està la 'Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans'".

Parra, que ha criticat que l'oposició no recolzara el projecte de llei de Senyes d'Identitat del Consell, ha aprofitat per a recordar una lletra d'Ovidi: 'Tinc senyera on blau no hi ha. Des. ben alt que parle català i ho faig a la manera de València'. A esta declaració, "nosaltres els diem la nostra terra és la Comunitat, mostra llengua el valencià i la nostra bandera té blau perquè som valencians i no catalans", concloent així la seua intervenció.

"INVENTEN FANTASMES"

El diputat d'EUPV Lluís Torró, que ha celebrat que la legislatura ja s'acaba, ha acusat el PP d'"inventar fantasmes", ha apuntat que la Distinció al Mèrit Cultural no és l'Alta Distinció, on se li ha reconegut "per raons de caràcter cívic amb la recuperació de les llibertats democràtiques". A més, ha insistit que "bona part de la societat civil valenciana està organitzant activitats de reconeixement" i per això porten esta proposta.

Torró també ha tingut paraules per a criticar la proposta legislativa del PP sobre les Senyes d'Identitat, amb la qual "pretén definir el que és i no és valencià segons uns cànons que no són compartits per la majoria de la societat". "Amb esta llei intenten reprimir allò que entenen que no és valencià", ha lamentat.

"SECTARISME IDEOLÒGIC"

En este sentit, el socialista Juan Soto, ha lamentat que l'"observatori inquisitorial" que proposa la llei de Senyes d'Identitat segur que "condemnarà per roig i catalanista" Ovidi Montllor, i ha dit que li dóna pena este "sectarisme ideològic i cultural premia als adeptes i castiga als crítics".

Soto ha criticat que, tot i això, l'esmentat observatori "es posarà de perfil quan Barberá destrossi el valencià", ha dit en relació amb l'ús del valencià de l'alcaldessa de València en La Crida. Segons la seua opinió, "no és una gràcia de Rita, és una vergonya".

De la mateixa manera, el diputat de Compromís Josep Maria Pañella ha defensat la importància d'Ovidi Montllor com una "personatge capital en la transició valenciana". Tot i això, ha lamentat que "per la seua posició política se li ha tancat en la cambra fosca, com fa el PP amb aquells que no coincidixen amb la seua manera de pensar".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià