Prestigiosos científics reclamen un finançament estable per a la ciència espanyola

Publicado: martes, 8 septiembre 2015 16:26

MADRID, 8 Sep. (EUROPA PRESS) -

La ciència reclama un canvi que la situe entre els primers llocs a l'agenda del Govern i li torne la inversió eliminada per les retallades durant estos anys de crisi. Donant-li veu, 28 prestigiosos científics espanyols i internacionals han demanat en una carta dirigida al Govern central, als Governs Autonòmics i al conjunt de la societat espanyola, que amb "urgència" tornen "el finançament i inversió pública en ciència als seus nivells pre-crisi".

Els signants expressen en la carta la seua "profunda preocupació per les importants retallades en el finançament públic de la ciència a Espanya els últims anys" i enumeren les greus conseqüències que han tingut lloc. "Este infrafinançament ha portat a una situació crítica a molts laboratoris competents en les universitats, els instituts d'investigació i els hospitals", afirmen.

En la carta, presentada a l'acte inaugural del Congrés del congrés de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM), que se celebra a València, es denuncia "el tancament de laboratoris, la desbandada d'equips d'investigació i l'emigració de científics, inclosos els més joves".

Els 28 prestigiosos científics, socis d'Honor de la SEBBM, consideren que és la seua obligació fer esta denúncia, així com reivindicar la posada en marxa de "mecanismes de gestió àgils i sense retards".

Tot això, afirmen que està afectant molt negativament a la credibilitat del compromís d'Espanya amb el desenvolupament científic, i "ha tingut efectes molt negatius sobre la captació de talent exterior, ara en reculada". En resum, afegixen, "es corre el greu risc de fer eixir a Espanya del grup de països avançats científicament al qual amb tant esforç ens estàvem incorporant".

"El relativament petit volum de fons requerit front al total del Producte Nacional Brut Espanyol fa improbable que este finançament puga interferir de manera important amb les obligacions de restricció de despesa pública i les accions encaminades a la recuperació econòmica. De fet, pensem que la no adopció d'estes mesures d'augment immediat de finançament de la ciència comprometria seriosament l'activitat científica espanyola a curt termini i les perspectives generals de futur del país a mitjà termini", conclouen.

Els investigadors que han recolzat esta carta són: Angelo Azzi, Jesús Ávila de Grado, Tom Blundell, Sydney Brenner, Carlos Bustamante, María Cascales Angostos, Philip Cohen, Ernesto Freire, Carlos Gancedo Rodríguez, Fausto García Hegardt, Francisco García Olmedo, Félix Goñi Urcelay, Santiago Grisolía, Joan Guinovart Cirera, Brian K Kobilka, Manuel Losada Villasante, Joan Massagué Solé, Federico Mayor Zaragoza, Mª Teresa Miras Portugal, Salvador Moncada, Gabriela Morreale, Armando Parodi, Israel Pecht, Julio Rodríguez Villanueva, Vicente Rubio Zamora, Margarita Salas Falgueras, Joan Subirana Torrent, Magdalena Ugarte Pérez.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià