Un projecte ofereix habitatge assequible per a joves que realitzen un voluntariat social a València

Archivo - Arxiu- Habitatge a Valncia
AYUNTAMIENTO DE VALNCIA - Archivo
Publicado: martes, 17 mayo 2022 16:30

   El projecte KAPS est inspirat en els anomenats KOPS de Blgica i és una iniciativa "molt implantada en altres pasos d'Europa"

   VALNCIA, 17 May. (EUROPA PRESS) -

   La ciutat de Valncia ser la primera a Espanya a acollir el projecte d'innovació social KAPS, que ofereix 15 places d'allotjament a preu accessible per a joves que realitzen un voluntariat social en el territori.

   L'entitat sense nim de lucre AFEV, amb el finanament de l'Ajuntament de Valncia, "facilitar l'accés a un habitatge digne a persones joves al mateix temps que garantir el seu compromís amb la comunitat, i els far participar així en projectes i accions solidries per a millorar la vida en el barri", ha explicat l'organització en un comunicat.

   Els 'kapsers' (joves que participen en el projecte) poden estar implicats en una mplia diversitat de projectes d'acció social, des de la mentoría social fins a l'adequació d'espais comuns com a horts urbans, a més d'accions d'animació i dinamització en equipaments i espais públics o implementar projectes d'hbits saludables com la lectura i l'esport.

   L'experincia, inspirada en els KOPS de Blgica, "ja est molt implantada en altres pasos d'Europa", ha afirmat AFEV, que en un comunicat cita com exemple el cas de Frana, on aquesta incitativa es desenvolupa "amb xit" en 33 ciutats, amb un total anual de 600 allotjaments KAPS.

   A Espanya, Valncia ser la primera ciutat a acollir aquest projecte, on s'oferiran 15 places d'allotjament per a joves estudiants (d'entre 18 i 29 anys), "repartits entre alguns dels barris on hi ha més desigualtats socials i educatives", com La Sadia, Orriols i Benimaclet, entre uns altres.

   Quant als beneficis per als propietaris d'habitatges, "l'entitat ser l'encarregada de realitzar el procés de selecció i seguiment de l'estudiant, amb una garantia de compromís i continutat del contracte durant aproximadament quatre anys que suposar un gran impacte social positiu en el barri".

REPLICAR UN MODEL "D'XIT"

   La delegada regional de l'AFEV, Laia Bernués, ha explicat que l'objectiu és "reproduir el model d'xit dels projectes KAPS a Frana, superant les barreres a Valncia, com l'escassetat del parc d'habitatge públic o la gentrificación dels barris".

   "D'aquesta manera, crearem un projecte sostenible en el temps que ajude a enfortir la xarxa comunitria dels territoris mentre facilitem l'accés a l'habitatge de la joventut compromesa i solidria", ha expressat.

"DIFICULTATS PER A ACONSEGUIR UN HABITATGE DIGNE"

   AFEV ha posat el focus en qu "un dels principals objectius d'aquest programa és fer front a les dificultats que té la joventut valenciana per a aconseguir un sou i un habitatge digne", ja que a la Comunitat "nou de cada deu contractes laborals firmats per persones joves són temporals".

   Aquesta és una de les causes que provoquen que el 33 per cent de les persones d'entre 16 i 29 anys estiguen sobre la taxa de pobresa, dos punts per damunt de la mitjana espanyola, ha apuntat l'entitat.

   La delegada territorial de l'AFEV a Valncia i responsable del Projecte KAPS, Irene Esteban, ha destacat que "la implantació del projecte per primera vegada a Valncia suposar tot un repte per a la ciutat", ja que volen "transformar la mercantilització del dret a l'habitatge i demostrar que l'accés a l'habitatge per a joves també pot convertir-se en una ferramenta d'acció social que ajude a millorar la vida de les persones del barri".

   Amb aquesta proposta es busca "enfortir els vincles intergeneracionals entre universitats i territori, fent participar a les persones joves de la vida comunitria, alhora que s'afavoreix l'emancipació de la joventut".

   És per a que l'AFEV est treballant en collaboració amb la Universitat Politcnica de Valncia (UPV) i la Fundació Ángel Tomás (FISAT) per a poder realitzar accions conjuntes.

   L'AFEV pretén "donar vida a unes polítiques juvenils locals i innovadores que formen part de les Missions Valncia 2030, una línia d'acció elaborada per l'Ajuntament de Valncia en el marc europeu per a fer una ciutat més emprenedora, sostenible, compartida i saludable de cara a la prxima dcada".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià