El PSOE recapta suports perquè el Consell d'Europa condemne les 'lleis de concòrdia' de PP i Vox

La diputada Luz Martínez Seijo amb la declaració del Consell d'Europa contra les lleis antimemoria de PP i Vox
PSOE
Publicado: lunes, 15 abril 2024 18:57

   MADRID, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El PSOE ha impulsat una iniciativa en l'assemblea parlamentària del Consell d'Europa perquè la institució condemne aquesta setmana les 'lleis de concòrdia' promogudes per governs autonòmics de PP i Vox contra la Llei de Memòria Democràtica que va aprovar el Congrés.

    Segons informa el Partit Socialista en un comunicat, la dirigent del PSOE Luz Martínez Seijo ha recaptat ja a Estrasburg (França) el suport de la majoria de l'Assemblea Parlamentària perquè aquesta setmana es publique una declaració sobre la memòria democràtica i de respecte a les víctimes del règim franquista.

   En aquesta declaració es fa referència a "les mal cridades lleis de concòrdia" dels governs de PP i Vox a Aragó, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó, que deroguen les anteriors lleis de memòria democràtica i "blanquegen el franquisme, eliminen la paraula dictadura, ometen les greus violacions dels drets humans que es van cometre, anul·len el dret a la memòria col·lectiva i condemnen a les víctimes al silenci i l'oblit".

   En el text, sempre segons el PSOE, el Consell d'Europa "condemna aquestes accions", que constitueixen una "falta de respecte a les víctimes d'un règim totalitari i antidemocràtic com el de Franco i a els qui van lluitar contra la tirania i l'opressió"; així mateix, traeixen "els valors del respecte a la dignitat i als drets humans" i "degraden la veritat i la memòria".

   Es recorda també que, el 2006, l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa va denunciar "les nombroses i greus violacions dels drets humans" comeses a Espanya pel franquisme durant el període 1939-1975 i va formular recomanacions al govern espanyol perquè "impulsara investigacions i establira la veritat sobre el règim repressiu" de Franco.

   I, després de la Llei de Memòria Històrica del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, el PSOE, amb suport d'Unides Podem, ERC i Bildu, va promoure la passada legislatura una actualització anomenada Llei de Memòria Democràtica que s'estenia un parell d'anys més enllà de l'aprovació de la Constitució del 1978 per a arreplegar altres episodis de violacions de drets humans en la transició.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià