Rambleta puja a l'escenari la lluita contra l'assetjament sexual de 'Nevenka'

Rambleta puja a l'escenari 'Nevenka', el primer escàndol públic al voltant de l'assetjament sexual d'un polític
REMITIDA RAMBLETA
Publicado: lunes, 13 mayo 2024 11:54

   VALÈNCIA, 13 May. (EUROPA PRESS) -

   La Rambleta de València puja a l'escenari, dissabte que ve, 18 de maig, la història de 'Nevenka', que recrea el cas real de com el 2001, i per primera vegada en la història d'Espanya, una dona va guanyar un judici per assetjament sexual a un polític.

    Es tracta d'una multipremiada obra amb cinc candidatures en els Premis Max 2024: Millor espectacle, Millor autoria teatral, Millor direcció escènica, Millor actriu i Millor labor de producció.

    Nevenka Fernández va asseure per primera vegada a un alcalde en el banc dels acusats, convertint-se en el primer cas de #MeToo en un país que li va donar la raó en els tribunals, però que la va estigmatitzar públicament.

    Rambleta presenta aquest muntatge de teatre documental sobre el primer escàndol al voltant de l'assetjament sexual que va saltar a l'opinió pública espanyola. "Perquè tinc 26 anys i dignitat", així anunciava Nevenka Fernández fa 23 anys la seua dimissió com a regidora d'Hisenda de Ponferrada, al mateix temps que trencava el silenci i denunciava l'assetjament sexual que patia a mans de l'alcalde, Ismael Álvarez, amb el qual havia mantingut una relació sentimental que ell es negava a acabar. Llavors Nevenka guanyaria la batalla judicial, però perdria la batalla social.

    La companyia Histrión Teatre porta a escena la seua història, la de la primera dona que va posar cèrcol a l'assetjament sexual sense importar les conseqüències, un tema de calat que segueix de plena actualitat, subratllen des de l'espai cultural.

"AVANÇOS I FERIDES"

   Aquest cas retorna la imatge del que vam anar per a "assenyalar els avanços, però també les ferides". "Hui 'Nevenka' segueix sent aquest espill en el qual es miren les dones que la van precedir i que la van seguir; un reflex d'una societat que ha canviat o, potser, no tant", assenyalen els seus creadors.

    Escrita i dirigida per María Goiricelaya, una veu femenina imprescindible en la dramatúrgia contemporània, i interpretada per Gema Matarranz, Ales Furundarena i Marta Megías, amb cinc candidatures als Premis Max 2024 (Millor espectacle, Millor autoria teatral, Millor direcció escènica, Millor actriu, i Millor labor de producció); una nominació als Premis Talía a Millor autoria; Premi especial del Jurat en la Fira de Teatre al Sud 2023. Palma del Río (Còrdova); i dos Premis Lorca de les Arts Escèniques d'Andalusia (Premi Intèrpret Femenina i Premi Intèrpret Masculí).

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià