La recuperació de la normalitat en les activitats falleres eleva l'execució pressupostària de JCF fins al 96,3%

Els bombers durant la cremà de la Falla de l'Ajuntament de València de 2023.
Jorge Gil - Europa Press
Publicado: miércoles, 22 marzo 2023 18:15

   PP critica que l'entitat deixa 134.145€ sense executar de 2022 i CS demana la seua "professionalització" i una "millor gestió dels patrocinis"

   VALÈNCIA, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -

   El regidor de Cultura Festiva a València i president de la Junta Central Fallera (JCF), Carlos Galiana, ha destacat l'increment del nivell d'execució pressupostària de l'entitat fins al 96,3%, vinculat a la recuperació de la normalitat i, en molts casos ja, des de les Falles de l'any passat.

   El regidor ha subratllat que "són unes dades molt positives perquè demostren que s'ha fet bé el treball, però sobretot pel que suposa quant a la recuperació de la normalitat en les Falles després d'una de les pitjors crisis de la seua història per la pandèmia de la Covid-19".

   En concret, el pressupost global amb les modificacions realitzades durant tot l'exercici arribava als 3.583.415,47 euros, el 96,3 per cent del com s'ha executat.

   Així, segons Galiana, "aquestes dades se sumen a uns altres que demostren la gran salut i el múscul aconseguit en l'últim any per part de les Falles, com per exemple l'increment notable del cens faller, que ha passat de les 88.000 persones en els pitjors moments de la pandèmia a més de 103.000 aquest mateix mes, així com la resposta massiva de la gent a cadascun dels actes celebrats enguany", ha dit.

   Des de l'oposició en l'Ajuntament de València, el PP ha assegurat que la JCF "deixa 134.145 euros sense executar del pressupost de 2022" i ha apuntat que en dos anys a aquest organisme "li han sobrat 523.458 euros".

   L'edil 'popular' Santiago Ballester ha assenyalat, en un comunicat, que "la Junta Central Fallera ha deixat d'executar la totalitat del pressupost de 2022, sobrant 134.145 euros després de la liquidació del mateix". El regidor ha considerat que aquest és un fet "greu, especialment quan es tractava d'un any postpandèmia en el qual era necessari posar tota la capacitat financera de l'Ajuntament al servici de la festa i els sectors que la formen".

   Ballester ha manifestat que "plou sobre mullat" perquè "als 134.145 euros de 2022 cal sumar els 389.313 que van sobrar en 2021". "És a dir, 523.458 euros en dos anys que l'Ajuntament ha deixat d'invertir en les Falles. El mateix que succeeix amb el pressupost d'inversions de l'Ajuntament es repeteix en la Junta Central Fallera", ha afegit.

   El PP ha realitzat una bateria de preguntes referents "a l'increment de gastos diversos, 61.619 euros més; ofrena de flors 25.153 euros més; Cavalcada del Ninot, 28.793 euros més, i sobretot el relatiu als actes d'elecció de les Falleres Majors, que tenen un increment de 35.209 euros".

   A més, aquesta formació també s'ha preguntat per partides que s'han deixat d'executar com "la Cavalcada del Foc per valor de 30.000 euros, actes para falles Unesco amb un import 15.828 euros, despeses de seguretat que no s'han contractat que ascendixen a 15.000 euros, treballs d'enginyeria 71.500 euros o, fins i tot, una partida que tenien pressupost de 14.000 euros per a una coordinadora d'esdeveniments que finalment no van contractar".

"SABER EL QUE HA SUCCEÏT"

   "Volem saber els motius pels quals totes aquestes partides no s'han executat íntegrament o part. Els fallers mereixen saber el que ha succeït i per què no s'ha complit amb el pressupost de 2022", ha precisat Santiago Ballester.

   Per part de CS, també en l'oposició municipal, s'ha reivindicat la "professionalització" de la Junta Central Fallera i s'ha demanat "una millor gestió dels patrocinis" per a "aconseguir que les empreses privades vullguen participar i contribuir a la festa".

   L'edil d'aquesta formació Amparo Picó ha defès, a través d'un comunicat, "la necessitat d'engegar accions eficaces per a atraure de nou l'interés de la inversió privada en les Falles" i ha valorat que "l'equip de govern --de València, format per Compromís i PSPV-- s'haja mostrat a favor" de les propostes que ha plantejat.

   Picó ha considerat que "ha arribat el moment de professionalitzar la Junta Central Fallera". "Agraïm molt el treball altruista de tots els voluntaris que participen any rere any en l'organització de la nostra festa més important, però han sorgit noves necessitats. Per açò, la JCF necessita també la incorporació de personal suficient i correctament qualificat", ha apuntat.

   "Hem de tindre en compte que el cens, el calendari i l'activitat fallera és cada vegada més gran i que hem de créixer i professionalitzar-nos. Em complau saber que tant Galiana com la resta dels grups presents --en el consell rector-- compartixen aquesta mateixa perspectiva. Espere que governe qui governe a partir de maig, s'engegue d'una vegada per sempre la professionalització" de l'entitat.

"PERSONAL DEDICAT EXCLUSIVAMENT"

   Amparo Marco ha assenyalat que "les Falles són un dels grans motors generadors d'economia, ocupació i turisme cultural de la ciutat" i ha insistit en la conveniència de comptar amb "personal dedicat exclusivament a açò".

   La representant de CS ha agregat que no es pot repetir "la situació de 2022, quan la JCF va pensar que anava a ingressar 120.000 euros pel patrocini d'empreses privades i al final solament va obtindre 8.000 euros". "Hem d'aconseguir que les empreses vullguen participar de la festa, que vullguen contribuir i formar part d'ella. Necessitem estudiar accions eficaces per a atraure la inversió privada a les Falles", ha exposat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià