Rovira demanarà recuperar les notes numèriques en ESO: "No és el mateix un 1 que un 4, ni un 9 que un 10"

El conseller José Antonio Rovira compareix a Les Corts
JOSÉ CUÉLLAR - LES CORTS
Actualizado: jueves, 21 septiembre 2023 17:05

   Proposa un "reconeixement bilateral" de crèdits universitaris i de FP i un xec per a estimular la contractació de joves

   VALÈNCIA, 21 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El conseller d'Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha anunciat que demanarà al Ministeri la recuperació de les notes numèriques en Secundària, que es van substituir l'any passat per "un abstracte insuficient, bé, notable o excel·lent". "No és el mateix un 1 que un 4, però tampoc és el mateix un 9 que un 10", ha argumentat, per la qual cosa ha avançat que se sumarà a altres autonomies en aquesta petició perquè "les famílies tinguen més informació".

   En la seua primera compareixença a Les Corts, Rovira ha reiterat mesures ja anunciades com el disseny del districte únic escolar, la modificació puntual de la Llei de Plurilingüisme i la seua posterior reforma, la "recuperació" de Música en ESO o un nou pla plurianual de finançament per a les universitats públiques.

   A més, vol establir un "reconeixement bilateral" entre els crèdits dels graus universitaris i els títols de Formació Professional, dissenyar "el mapa de l'ocupació" al costat de les patronals i promoure la contractació de menors de 25 anys mitjançant "estímuls com un xec de primera oportunitat".

   Rovira ha insistit en la seua aposta per la "llibertat ideològica" i d'elecció de centre, mitjançant la implantació del districte únic escolar en el qual "ja treballa" amb la previsió que s'implante el pròxim curs.

   També està en marxa, ha avançat, la reforma de la Llei de Plurilingüisme per a garantir l'estudi i el coneixement del valencià i "deixar arrere imposicions". Prèviament preveu que la modificació "puntual" s'incloga en la llei d'acompanyament, amb l'objectiu de "corregir l'anomalia" que alumnes de zones castellanoparlants estudien matèries troncals en valencià.

CERTIFICACIÓ DE VALENCIÀ

   "Volem que s'aprenga valencià, clar que sí, i que ho aprenguen tots els xiquets d'aquesta comunitat. Que es conega, es parle, es valore i s'estime com a element enriquidor i senyal d'identitat pròpia", ha manifestat, i ha garantit que el coneixement del valencià se certificarà automàticament en acabar els estudis i serà un "mèrit" i no un requisit per a ser funcionari.

   D'altra banda, Rovira ha anunciat la "recuperació" de Música en ESO, assignatura que "per derivació de la llei Celáa s'ha desprestigiat" i que veu un contrasentit a la Comunitat Valenciana. Per a això estudiaran "un nou decret de currículum per a reintroducir la matèria".

   Una altra proposta "ferma" és garantir que l'educació de 0 a 3 anys, íntegrament, siga gratuïta per al pròxim curs, a través del bo infantil. Paral·lelament ha promès un reforç d'educadors per a alumnes amb necessitats especials, la instal·lació de "un mínim" de 8.200 aules digitals interactives, posar wifi en 600 centres i "una web família 3.0 més amable".

   I ha insistit que el "major repte" serà implantar un pla de salut mental que comptarà amb experts sanitaris en els centres, alguna cosa en el que "està unit tot el govern valencià per a abordar-ho de forma àmplia i transversal".

EL TRANSPORT, "L'ÚNIC PROBLEMA REAL I INESPERAT"

   Com a balanç de l'inici de curs, el conseller ha assegurat que l'únic problema "real, inesperat i inadmissible" és el del transport escolar des de fa més d'una setmana. Segons ha explicat, s'estan recaptant totes les dades per a completar l'expedient sancionador a l'empresa, s'està en contacte amb els centres afectats i amb els responsables de Transports i "s'arribarà fins a les últimes conseqüències", si bé ha remarcat que cada vegada hi ha menys problemes.

   Respecte als retards en les adjudicacions docents, ha lamentat les "molèsties" i ha demanat "un exercici d'empatia amb el personal de Conselleria que es va quedar i no se'n va anar a la seua casa". I és que ha tornat a acusar els seus predecessors, Raquel Tamarit i Miquel Soler, del cessament de caps relacionats amb el procés i de no haver actualitzat el sistema informàtic, que segons ell va impedir absorbir les novetats d'aquest curs.

   Sobre la recuperació de dos hores de Matemàtiques i Anglés en ESO que va decretar fa unes setmanes, Rovira ha defès que era necessari perquè van ser retallades en "un verdader nyap" del govern del Botànic.

UNIVERSITAT I OCUPACIÓ

   En Universitats, Rovira ha ratificat el compromís de dissenyar i aplicar un pla plurianual de finançament per a les universitats públiques. Així mateix, ha indicat que el Consell "blindarà en els anys successius l'actual nivell de finançament ordinari, consolidant la ja aprovada per a l'exercici 2023 i actualitzant-la".

   "A més, exigirem al Govern l'aportació proporcional que corresponga a la Comunitat Valenciana dels recursos addicionals que suposa el compliment de l'objectiu de finançament, fins a aconseguir l'1% del PIB des del 0,76% actual, compromès per la Llei Orgànica del Sistema Universitari que entra en vigor aquest curs", ha explicat.

   El conseller ha destacat que s'ha aplicat la congelació de taxes universitàries per a aquest curs i ha anunciat l'actualització d'ajudes i beques. També ha promès un pla de ciència i tecnologia i ha anunciat un conveni per al reconeixement de crèdits entre títols de graus universitaris i els de tècnic superior de FP i d'Arts Plàstiques i Disseny.

   En Ocupació ha apostat per "un servici valencià d'ocupació i formació modern, àgil, preparat per a l'actual context i per a les necessitats". Des de Labora, ha anunciat, es dissenyarà un pla d'infraestructures 2024-2028, es potenciarà la xarxa Orienta per a aconseguir els 280 orientadors (ara hi ha 185), crearà una "estratègia de xoc" per a afrontar situacions de crisis d'ocupació i un estudi, al costat de les patronals, de les necessitats de personal de cada sector.

OPOSICIÓ

   Per part del PSPV, José Luis Lorenz ha acusat Rovira de generar el "major caos" en l'educació que es recorda en terres valencianes i li ha retret el seu "atac als docents" i una "caça de bruixes contra els funcionaris".

   També li ha retret "l'atac al valencià i a l'Acadèmia": "És vosté el paradigma de la insolvència del Consell de Mazón. És símbol de la incompetència, únic responsable de la Conselleria del caos és vosté pel seu sectarisme, superba i falta d'humilitat".

   De Compromís, Gerard Fullana ha assenyalat que "no esperava" que "dedicara 16 minuts a parlar del Botànic" i s'ha preguntat si "es pot començar pitjor aquest inici de curs". "No val dir que la culpa va ser del cha cha cha, milers de famílies han passat un estiu horrible per culpa de la seua gestió", ha agregat, i li ha preguntat "què fa la directora general de Personal Docent en el seu càrrec".

   Fullana li ha retret el "caos" en el transport escolar, en els horaris, així com la "espectacular" gestió de les Escoles Oficials d'Idiomes on "ha colat a 70 alumnes per aula". "Est és el govern de l'extrema dreta i de l'extrema vergonya".

   Durant la seua segona intervenció, Fullana i Lorenz han criticat els modals de Rovira en la seua rèplica. L'esquerra ha reaccionat de manera airada quan ha dit: "No han tingut el que calia haver tingut per a haver tocat la Llei d'Ús i diuen: 'Bé, vam seguir mantenint que no us examineu de valencià, però us aneu a fotre i us anem a donar matemàtiques i història en valencià'". En iniciar la seua contrarèplica, Fullana ha assenyalat: "La persona que ha pujat ara, era el conseller d'Educació o Kiko Matamoros?".

   Al final del debat, el conseller s'ha dirigit Fullana: "He de felicitar-li: Vosté és un destral, és llicenciat en Periodisme i, casualment, en un procés d'oposicions on premia molt l'experiència docent, crec que sense apenes experiència va traure la plaça a la primera quan no és habitual". El diputat ha demanat la paraula, però se li ha negat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià