Sanitat posarà en marxa les millores en Atenció Primària abans d'estiu

Mínguez firma amb SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical l'acord de millores en Atenció Primària i la jornada de 35 hores
GVA
Actualizado: lunes, 20 marzo 2023 14:30

   Mínguez demana CESM "reflexionar" si es compleixen els requisits per a mantindre la vaga després de "l'acord històric" aconseguit

   VALÈNCIA, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

    El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha formalitzat aquest dilluns l'acord "històric" subscrit el passat 8 de març en Taula Sindical --amb l'excepció del sindicat mèdic-- sobre millores en Atenció Primària, que, entre altres qüestions, limita a 35 les cites diàries de les agendes en medicina de família i a 28 en pediatria i fixa el cupo mitjà de targetes, unes mesures que se n'aniran engegant en el segon trimestre de l'any amb l'objectiu que estiguen operatives al juny.

   Mínguez ha comparegut en roda de premsa, juntament amb els representants sindicals de SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical, per a explicar aquests acords, que va comptar amb el rebuig del CESM en el pacte d'Atenció Primària i es va abstindre en l'acord per a implantar la jornada laboral de 35 hores de manera progressiva fins a l'1 de gener de 2025 en reclamar una implantació immediata.

   Sobre aquest tema, el conseller --que porta uns 40 anys treballant com a metge en la sanitat pública valenciana-- ha recalcat que és "un dels acords més rellevants i de major transcendència des de la transferència de les competències sanitàries, a la fi dels anys 80 del segle passat".

   Per açò, ha demanat al sindicat mèdic que "reflexione i avalue" si es compleixen els requisits des del punt de vista laboral per a mantindre" la vaga del pròxim 3 d'abril que "transcendeix l'atenció als ciutadans" ja que en aquests pactes s'arrepleguen moltes de les seues reivindicacions, entre ells la seua línia roja de les 35 hores setmanals, i a més és "el punt d'inici per a tancar altres sis punts de millores que ja s'estan ultimant amb la resta de forces sindicals i que confia a tancar en breu".

   Mínguez ha assenyalat que no hi haurà negociacions amb CESM fora de la Taula Sectorial, que tornarà a reunir-se "molt ràpid", i ha pronosticat que si mantenen la parada no superarà el seguiment del 7% del passat 6 de març.

    "Es tracta d'un pacte d'una enorme rellevància que millorarà, en primer lloc, l'atenció sanitària que reben els valencians, així com les condicions laborals dels treballadors i ens permetrà avançar amb fermesa en el principal objectiu que perseguim: seguir construint un sistema públic de salut forta, de qualitat, equitatiu i capaç de donar resposta als reptes de futur", ha recalcat.

   Per açò, ha subratllat que aquests acords són "totalment vinculants" i que el seu compliment no està condicionat als resultats de les pròximes eleccions. Sobre aquest tema, ha descartat que es tracta d'un acord electoralista --"al ciutadà se li atén igual hi haja eleccions o no", ha assenyalat-- i ha destacat que s'ha aconseguit "molt ràpid" ja que ha recordat que ho porten negociant des de novembre.

   En eixe sentit, els representants de SATSE, CCOO, UGT, CSIF i Intersindical han coincidit que es tracta d'un acord "històric" que ha sigut possible amb el canvi en la direcció de Sanitat --"fins ara no ha sigut possible", han assenyalat-- gràcies a "una actitud molt més dialogant" del nou conseller. No obstant açò, han demanat "celeritat" en la publicació d'aquests acords en el DOGV per a "augmentar la seguretat jurídica" i des de CSIF han demanat així mateix la convocatòria urgent d'una taula sectorial per a consensuar la paga covid als sanitaris després de l'anul·lació del TSJCV.

MILLORES EN L'ATENCIÓ

   Entre les mesures més rellevants, està la implantació d'un horari de 35 hores a la setmana en la jornada ordinària per als professionals de la sanitat pública. L'objectiu és que estiga implantada de forma efectiva l'1 de gener de 2025, d'acord amb les limitacions establides en la Llei de Prepuestos Generals de l'Estat i de forma homogènia en tots els nivells assistencials. Fins a eixa data, se n'anirà implantant de manera progressiva. Aquesta mesura suposarà la contractació de 2.500 treballadors i una inversió de 130 milions.

   A més, s'incorporen millores en Atenció Primària que se n'aniran engegant abans d'estiu. L'acord arreplega una limitació del total de pacients, de manera que medicina de família atendrà un màxim de 35 cites diàries i en pediatria el límit serà de 28 pacients.

   Les consultes que excedisquen d'eixe contingent seran gestionades, en funció de les característiques de cada centre, mitjançant mòduls, alliberament de professionals, l'assignació de professionals específics per a aquests pacients o altres modalitats, la qual cosa a més redunda en un augment de l'autogestió de cada àrea de salut. El cost que suposarà l'aplicació de mòduls, que ha de passar pel ple del Consell per a la seua aprovació, ja està previst en els actuals Pressupostos de la Generalitat.

   Així mateix, el cupo mitjà de targetes se situarà entre 1.450 i 1.200 segons el tipus de centre per a medicina de família, a 900 en pediatria i a 1.500 en infermeria. Es crearan aliances estratègiques entre departaments si hi ha descompensacions en els contingents.

   D'altra banda, l'acord també inclou mesures basades en l'ús de la tecnologia per a agilitzar l'assistència en Atenció Primària. De fet, la finalitat és introduir sistemes de telefonades als pacients mitjançant pantalles amb la finalitat d'agilitzar l'accés a la consulta. A més, s'aplicaran mesures de desburocratización, com consolidar les agendes de mostrador o introduir nous sistemes de gestió de la demanda en mostradors per a oferir la prestació més adequada d'acord amb el motiu de consulta.

   Finalment, amb l'objectiu de millorar les condicions laborals del personal s'estableix un augment de la retribució per l'hora de guàrdia, que se situarà en la mitjana nacional per a totes les categories. A més, s'aplicaran mesures per a garantir la formació continuada, així com mesures de seguretat en els centres sanitaris.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià