Gómez recalca que totes les opcions estan obertes: "La meua conselleria és com la Coca-cola, ideologia zero-zero"
VALÈNCIA, 21 Sep. (EUROPA PRESS) -
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha anunciat aquest dijous que ja ha donat l'orde d'iniciar els plecs per al manteniment de servicis per a "tindre-ho tot preparat" en cas que l'auditoria encarregada concloga que ha de seguir el procedemiento de reversió dels departaments de Dénia i Manises --els contractes dels quals expiren en 2024-- iniciat pel Botànic. No obstant això, ha recalcat que "totes i cadascuna de les possibilitats estan obertes damunt de la taula".
Aquests plecs, en cas que aquests departaments tornen a la gestió directa, afectarien a servicis com la logistica, la seguretat, alimentacion de pacients, bugaderia, manteniment d'equips i infraestructures, gasos medicinals o electricitat, que són els que es contracten empreses especialitzades en les àrees de gestió directa, segons han explicat fonts de la Conselleria.
Gómez, en la seua compareixença a Les Corts per a explicar les principals línies de treball del seu departament en la legislatura, ha recalcat sobre este tema que "no se'n van a parar" perquè "portem quatre mesos de retards per les eleccions".
En eixe sentit, ha recalcat: "Dic, vaig dir i diré que estan obertes cadascuna de la possibilitats; dic, vaig dir i diré que no em precipitaré en la meua decisió, com va succeir en la reversió de Torrevella que va generar greus problemes atenció sanitària més enllà que estiguera ben o malament presa; i dic, vaig dir i diré que si es prorroga serà per un any revisable", ha recalcat.
L'oposició, durant el debat, ha exigit al conseller que aclarisca qual serà el futur de la gestió d'aquests departaments, i sobre este tema Gómez els ha enlletgit que solament s'ocupen d'aquests departaments quan la seua preocupació són els cinc milions de valencians.
"Els ciutadans de Dénia i Manises han d'estar tranquils perquè tindran la millor sanitat possible, perquè el debat no és sanitat pública o privada, sinó que el debat és sanitat ben gestionada o malament gestionada". "La meua conselleria és com la Coca-cola, ideologia zero-zero.
Durant el debat, els grups de l'oposició han urgit el conseller a deixar clar qual el futur dels departaments de Dénia i Manises, a dir si l'auditoria és una "cortina de fum" per a "no revertir-los" i a aclarir si mana ell o Alberto de Rosa, en al·lusió al president del grup Ribera. "En la conselleria mana Marciano Gómez, però no vaig a entrar en cap tipus de debat que no es base en el rigor", ha replicat el conseller.
Així mateix, PSPV i Compromís han criticat que la primera "mesura cancerígena" del Consell fora tornar a permetre fumar en terrasses i que el conseller al·ludira a la "llibertat" i Gómez ha explicat que van alçar la prohibició per a complir la llei i s'ha obert a tornar a implantar-la si així s'acorda en el Consell Interterritorial.
TRANFORMACIÓN GLOBAL
D'altra banda, durant la seua intervenció, Gómez ha compromès a realitzar "una transformació global del sistema, que no podrà aconseguir-se de hui per a matí", per a aconseguir una sanitat pública, universal i gratuïta, però "més eficaç, eficient, sostenible i que tenda a l'excel·lència": "Anem a canviar radicalment el paradigma, el primer en la nostra escala de valors serà la salut, per damunt dels nombres o les llistes".
Gómez ha recalcat que assumeix el major repte de la seua carrera de passar d'una estructura "reactiva a una proactiva de prevenció" des d'un clima de diàleg "obert, sincer, amable i constructiu" amb tots els grups parlamentaris i les forces socials. "La Sanitat està malalta i espere que m'ajudeu a sanar-la", ha demanat a l'oposició.
Aquest canvi "integral de paradigma" --un moment per a "valents, per a persones a les quals no ens tremola el pols en la presa de decisions", ha assenyalat-- ho adoptarà a través de l'Estratègia 2024-2027, que se n'anirà adaptant als resultats de l'autoria.
Així, aquesta reformulació passarà per l'aprovació "sense complexos" d'una nova cartera de servicis de "avantguarda, accessible i equitativa", una reordenació d'un mapa sanitari "obsolet i amb baixa productivitat" i amb una nova Oficina Sociosanitària per a donar resposta al creixement de pacients crònics i de l'envelliment de la població, entre unes altres.
No obstant això, augura que aquests canvis seran "molt complicats" perquè s'ha trobat "un panorama certament preocupant per la gestió del Botànic amb "importants llacunes i grans ineficiències" i ha al·ludit "a les factures en el calaix" que han trobat. Així mateix, revisarà plans ja subscrits com l'acord de les 35 hores "en plena campanya preelectoral per a no perjudicar de forma greu als drets dels ciutadans i satisfer el dret dels treballadors"
Gómez ha recalcat que l'objectiu és agilitzar l'atenció als pacients. Per això, s'ha creat una Direcció general d'Atenció Primària perquè l'entrada al sistema siga "el més ràpida possible" i per a aconseguir un diagnòstic "ràpid i precís" --la seua batalla "personal", ha assenyalat-- s'agilitzaran les proves diagnòstiques.
Així mateix, per a reduir llistes d'espera quirúrgica --que ha elevat a 112.083 pacients, 38.616 més dels reconeguts-- es prioritzaran les actuacions en funció de la gravetat i ha assegurat que el criteri serà "sempre sanitari i mai estadístic".
En aquest sentit, ha recordat que en els últims anys s'ha triplicat amb "polítiques d'autobombo" la facturació per la derivació a la privada fins als 30,6 milions, però "sense reduir" la demora. Per això, reclama "un canvi radical d'estratègia". Així mateix, es potenciarà l'incentivament positiu per a "premiar als millors i que guanyen més". "Es treballarà a la vesprada quan s'haja complit al matí, no per a fer el que no s'ha fet al matí", ha assenyalat.
NOU PLA D'INFRAESTRUCTURES I OFICINA SOCIOSANITÀRIA
Així mateix, engegarà d'un Pla d'Infraestructures que incloga no solament la construcció de noves infraestructures, sinó també el manteniment i la renovació de les actuals, que els han deixat "una herència enverinada" del Botànic amb el nou Hospital Arnau i el General de Castelló, que es construiran però amb "plans directors i dades".
També es crearà una Oficina Sociosanitària per a millorar l'atenció a les persones cròniques i pluripatológicas amb un perfil transversal, es millorarà la coordinació entre l'estructura sanitària i la de servicis socials i s'aprovarà un nou pla autonòmic de salut mental i addiccions.
Una de les novetats és l'enfocament multisectorial 'One Health' en la Salut Pública, i reconéixer un vincle entre la salut humana, salut animal i el medi ambient per a donar resposta als problemes de "la globalització o el canvi climàtic d'acord amb els objectius de l'agenda 2030".
Una altra de les prioritats és impulsar la innovació i la investigació, una medicina de personalitzada i de precisió, i les polítiques de la igualtat, amb un segon pla, i prevenció de violència de gènere, amb l'actualització de protocols i especialment el de les agressions sexuals; així com potenciar mecanismes que promoguen la formació continuada, docència, innovació i la investigació en atenció hospitalària.