El Síndic investiga a Sanitat per les dificultats per a "accedir" a l'Atenció Primària

Centre de salut de la plaa de la Constitució
PPCS - Archivo
Publicado: lunes, 27 julio 2020 13:42

VALNCIA, 27 Jul. (EUROPA PRESS) -

El síndic de Greuges ha obert una investigació d'ofici davant "les dificultats" d'accés a l'assistncia en els centres d'atenció primria i les queixes rebudes perqu els consultoris d'algunes localitats "no han tornat a obrir després de finalitzar l'estat d'alarma", segons ha informat aquesta institució en un comunicat.

En l'actualitat, l'Atenció Primria est portant "una important crrega" en la gestió de la pandmia ja que és on estan arribant els casos sospitosos de Covid-19, la majoria de carcter lleu.

En aquesta etapa de l'evolució de la pandmia, el perfil del pacient contagiat és "jove i asimptomtic" pel que no ingressen i generen menys pressió assistencial hospitalria. No obstant a, l'Atenció Primria també atén la població en general, i a les persones majors especialment, d'altres patologies diferents a la Covid-19.

Referent a a, ha assenyalat que resulta "molt preocupant" la situació dels majors que, en la majoria dels casos, tenen necessitats d'atenció primria que "no poden quedar desateses", han recalcat.

Sobre aquest tema, el síndic ha destacat les dificultats que suposa per a aquest collectiu haver de sollicitar cita telemtica o telefnica, quan sovint els telfons estan collapsats.

Per tot a, la institució sollicita a la Conselleria de Sanitat i Salut Pública que informe dels Plans o protocols de reorganització assistencial en Atenció Primria davant les crisi sanitria de la Covid 19, així com de les mesures adoptades en els centres d'atenció primria (CAP): horaris d'atenció, sistemes de triatge previs d'entrada, circuits diferenciats d'accés de pacients sospitosos, sales diferenciades, maneig de residus, mesures de neteja i desinfecció.

Així mateix, també ha demanat informació a Sanitat sobre les mesures o accions en relació a la implementació, millora, accessibilitat i eficcia dels recursos tecnolgics dels CAP (consultes telemtiques i d'atenció telefnica).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià