Tolerància zero a la violència, reforç d'autoritat i educació digital "responsable", eixos del decret de convivència

Archivo - Arxiu - Imatge de recurs d'una escola
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: martes, 13 mayo 2025 15:34

   Educació trasllada l'esborrany als sindicats, que demanen més recursos i reconeixement de docents com a autoritat pública

   VALÈNCIA, 13 May. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació inclou en la seua proposta de nou decret de convivència un "reforç" de l'autoritat del professorat, de manera que el dany, l'agressió, la injúria o l'ofensa al professorat en l'exercici de les seues funcions serà una circumstància agreujant de la conducta.

   Amb la futura normativa, l'administració pretén incidir en la "tolerància zero" davant de la violència en els centres educatius de la Comunitat Valenciana.

   Així ho ha donat a conèixer la directora general d'Innovació i Inclusió Educativa, Xaro Escrig, als responsables de la comunitat educativa implicats en el seu desenvolupament.

   Escrig ha trasllat en Mesa Sectorial l'esborrany del nou Decret de Convivència en el Sistema Educatiu Valencià per a negociar el seu contingut amb els sindicats educatius, així com amb la Mesa de Mares i Pares.

   Des de la Conselleria d'Educació s'està treballant en la redacció de l'ordre que desenvoluparà este decret perquè no existisca un "desajustament normatiu com l'actual", ja que el Decret 195/2022 no ha tingut una ordre que ho concrete, la qual cosa ha suposat confusió i dificultats en l'aplicació de procediments davant de situacions que alteren greument la convivència en els centres educatius.

   El nou decret promou una educació digital "responsable", s'atén les demandes dels centres educatius i la societat actual. El text reforça l'autoritat del professorat, sent el dany, l'agressió, la injúria o l'ofensa al professorat en l'exercici de les seues funcions una circumstància agreujant de la conducta.

   "Part de la premissa que els centres educatius han de ser llocs on l'alumnat se senta respectat, acollit i protegit en cadascuna de les etapes, aconseguint el grau necessari del seu desenvolupament integral. La comunitat educativa ha de promoure la convivència, el foment del benestar i la protecció de la salut mental", ha asseverat la directora general.

   La Conselleria subratlla que el decret contempla la protecció contra tot tipus de violència, la igualtat, la no discriminació, el respecte a la diversitat, i la promoció d'un entorn escolar segur i respectuós. "En l'aplicació del nou decret de convivència prevaldrà l'interès superior dels menors sobre qualsevol altre interès legítim que poguera concórrer", ha assenyalat Xaro Escrig.

PLANS DE FORMACIÓ

   En el text es destaca l'autonomia dels centres educatius en la gestió de la convivència i en la implementació de programes preventius i educatius per a fomentar la salut mental i el desenvolupament integral de l'alumnat, assegurant un tracte digne i equitatiu per a tots. Els centres públics i concertats s'acolliran a este decret, mentre que els privats podran acollir-se si ho consideren oportú.

   D'esta manera, en el marc de la seua autonomia curricular i pedagògica, els centres educatius concretaran les seues normes d'organització i funcionament, d'acord amb les línies i criteris contemplats en els seus Projectes Educatius i baix el marc del present decret.

   Des de la Conselleria d'Educació s'impulsarà la formació per a tota la comunitat educativa a través dels plans de formació en matèria de convivència, inclusió, benestar i salut mental. La formació es proporcionarà al professorat i a la resta de la comunitat educativa mitjançant recursos i ferramentes bàsiques per a crear un adequat clima de convivència.

   El decret té en consideració a l'alumnat amb Necessitats Específiques de Suport Educatiu i, davant de situacions que impliquen com a víctima a aquest alumnat, esta circumstància podrà explicar com a agreujant, donada la vulnerabilitat del mateix.

   Finalment, davant d'un incompliment de les normes el decret ofereix als centres una sèrie de criteris a considerar a l'hora de prendre mesures. "Per tot això, cal destacar que la Conselleria pretén que la convivència siga un pilar fonamental per al desenvolupament d'una societat justa i equitativa, arreplegant en este decret els principis i directrius per a això", ha conclòs la directora general d'Innovació i Inclusió Educativa.

STEPV: MESURES PREVENTIVES

   Per la seua banda, el Sindicat de Treballadors i Treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) advoca per "la recuperació del desenvolupament sobre la igualtat en el decret i un enfocament educatiu en la resolució de problemes, basat en mesures de caràcter preventiu i restaurativo, amb actuacions primerenques per a evitar conflictes i buscar la reflexió sobre les conseqüències de les accions i la reparació del dany causat".

   Segons STEPV, la Conselleria "ha eliminat el concepte d'igualtat de pràcticament tot el document" i "no hi ha tampoc regulació sobre l'Observatori de la Igualtat", un òrgan que, "encara que ha tingut poca vigència, fa falta per a ajudar en els centres a fer front els problemes de convivència".

   Este sindicat observa "un excés de mesures punitives per a corregir conductes inadequades en l'alumnat". D'altra banda, el decret definix clarament els deures dels membres de la comunitat educativa, però "no detalla els passos o protocols a seguir davant de situacions de conflicte, ni té en compte mecanismes de mediació concreta per a revertir situacions de conflicte, ens aboca a mesures disciplinàries de caràcter punitiu".

   També definix clarament quins seran els òrgans de participació, però "no explicita com es realitzaran i es farà un seguiment d'aquelles activitats de sensibilització tan necessàries per a una convivència positiva entre tota la comunitat educativa".

   A més, STEPV sol·licita "més recursos de tota classe per a afrontar les problemàtiques derivades de la convivència en els centres educatius".

DISPOSITIUS MÒBILS

   Respecte a la regulació dels dispositius mòbils, el sindicat creu que s'ha d'especificar si es tracta de telèfons mòbils o altres aparells com per exemple tauletes o ordinadors portàtils. "Si parlem de telèfons, entenem la restricció o la regulació; però si parlem altres ferramentes digitals, suggerim que la Conselleria ha d'invertir i advertim que l'anunci general de limitar l'ús no implique que es deixe d'invertir en eines digitals", subratllen.

    Des de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) han presentat una sèrie d'esmenes a l'esborrany. Entre les principals propostes, figuren la creació d'un Observatori de Convivència a la Comunitat Valenciana i la redacció de l'Estatut Docent Autonòmic, que reconega la figura del professorat com a autoritat pública i garantisca els seus drets fonamentals. L'organització considera que sense este marc normatiu és "impossible protegir adequadament la labor docent".

   En este punt, CSIF alerta que les incidències en els centres educatius han augmentat de forma alarmant, passant de 6.192 en el curs 2021/22 a 11.353 en l'actual curs 2023/24, la qual cosa evidencia la urgència d'adoptar mesures que siguen eficaces.

CSIF: L'ADVOCACIA HA D'ACTUAR D'OFICI

   A més, l'organització sindical ha sol·licitat que l'advocacia de la Generalitat actue d'ofici en defensa del personal educatiu agredit, ja que, segons una enquesta realitzada per CSIF a nivell nacional, més del 50% del professorat ha patit algun tipus d'agressió en l'exercici del seu treball.

   També planteja una reducció de ràtios per a millorar la convivència i l'atenció a l'alumnat. La implantació de plantilles d'informes tipus, per a simplificar processos i reduir la càrrega burocràtica, que el 100% dels docents enquestats considera excessiva. I una valoració positiva de la regulació de l'ús de dispositius electrònics, per donar seguretat jurídica als centres en la seua gestió.

Mitjà de comunicació subvencionat per la Generalitat Valenciana

Col.labora la Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i ocupació de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 40.000 € para el foment de valencià