Un total de 114 veïns evacuats d'Aranyel, Artejuela i Torralba podran tornar aquest dijous a les seues cases

Vegetació afectada per l'incendi de Vilanova de Viver
Jorge Gil - Europa Press
Publicado: jueves, 30 marzo 2023 15:36

   Gabriela Bravo assegura que l'incendi evoluciona de manera "molt favorable"

   CASTELLÓ, 30 Mar. (EUROPA PRESS) - -

   Un total de 114 veïns evacuats com a conseqüència de l'incendi forestal de Vilanova de Viver d'Aranyel i la seua pedania d'Artejuela i de Torralba poden tornar ja des de les 14.00 hores a les seues cases, segons ha informat la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, després de la reunió que s'ha celebrat en el Lloc de Comandament Avançat.

   Aquests veïns s'uneixen als 200 de Vilanova de Viver, la Pobla d'Arenós i les seues pedanies dels Cants i La Monzona, a més dels municipis de Figueres i Pavies, que ahir van ser reallotjats.

   Així mateix, el dijous s'ha acordat alçar la mobilitat de totes les persones que ahir van poder tornar als seus municipis, "per la qual cosa podran normalitzar la seua vida, obertura de bars i certa mobilitat", segons ha dit la consellera.

   D'altra banda, Bravo ha explicat que l'evolució de l'incendi està sent "molt favorable", com en les últimes 24 hores, i que al llarg de la nit els drons de l'UME han treballat per a dectectar els punts calents i poder organitzar i planificar l'estratègia que s'ha dut a terme al llarg del matí.

   "S'han concentrat la major dels recursos en els punts calents de les tres zones sensibles que encara hi ha: la situada al costat de Fuente de los Baños, en la qual va donar el foc el salt -barranc de Montant- i al costat de Fuente la Reina per a refrescar i consolidar la zona", ha dit.

MATEIXA ESTRATÈGIA

   Segons la consellera, la previsió per a la vesprada és seguir amb la mateixa estratègia. "És cert que els vents, malgrat ser de ponent, no són tan forts com esperàvem, estan arribant a 20-30 quilòmetres/hora, però en molt poques ocasions han aconseguit els 40 quilòmetres/hora, la qual cosa està afavorint molt els treballs i s'ha evitat un major nombre de reproduccions".

   "És cert que ara entrem en eixa hora crítica, entre les 14.15 hores i 18.00 hores, amb altes temperatures, la humitat relativa més baixa i segueix el vent, per la qual cosa al llarg de la vesprada seguiran concentrats els recursos en aquestes tres zones sensibles i, en funció de com vaja evolucionant la vesprada i la nit, demà adoptarem altres decisions", ha afegit.

   Bravo ha indicat que, si tot va evolucionant de forma favorable, demà es donaran millors notícies, "però en el camp de l'emergència anticipar anuncis sempre és molt arriscat i hem de ser molt prudents, doncs la meteorologia hui ha sigut més favorable del que esperàvem, la qual cosa ha afavorit les tasques, podent refredar tots els punts i aconseguir el major refredament possible per a evitar la reactivació del foc o reproduccions".

   "Els barrancs segueixen sent punts molt crítics, doncs qualsevol reactivació ací podria donar lloc a una font d'ignició que generaria molts problemes, per la qual cosa, si tot va bé, esperem i desitgem donar millors notícies demà", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià