Transició Ecològica aposta per "buscar equilibris" perquè el projecte eòlic no afecte al museu de Miquel Navarro

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, i l'escultor valencià Miquel Navarro
REMITIDA TRANSICIÓN ECOLÓGICA
Publicado: miércoles, 1 febrero 2023 18:26

   La consellera de Transició Ecològica i l'escultor es mostren a favor de l'energia renovable, "però no de la seua ubicació irracional"

   VALÈNCIA, 1 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha advocat per "trobar sinergies i equilibris" per a la ubicació del projecte eòlic a l'entorn de la Serra del Tejo sense que es produïsca una afecció al Museu a l'aire lliure que l'escultor Miquel Navarro té en eixe paratge de la localitat valenciana de Setaigües.

   La representant de l'executiu autonòmic ha realitzat aquest dimecres una visita a l'artista després que aquest haja

   presentat al·legacions contra el Pla Especial de la Zona Eòlica número 9 de la Comunitat Valenciana, un projecte eòlic que "pretén envoltar amb deu molins" el museu a l'aire lliure que el creador impulsa al terme de Setaigües.

   En la trobada, i segons informen fonts de la Conselleria, tant la titular de Transició Ecològica com el creador s'han mostrat totalment a favor de l'energia renovable, però no de la seua ubicació irracional.

   En aquest sentit, la consellera Navarro ha destacat que "s'han de trobar eixos equilibris sempre que no perjudiquen. "Apostem per energia neta però des de la protecció al territori i la cura del medi ambient, de la fauna, del paisatge, de les persones que habiten els territoris i dels nostres sectors productius que impulsen la nostra sobirania alimentària", ha asseverat.

   "A més --ha continuat-- aquest en concret té una afecció a un projecte cultural a l'aire lliure molt interessant combinant-lo amb l'entorn rural".

   Durant el contacte mantingut en la pròpia finca de La Alqueruela, Navarro ha insistit que les escultures són "símbols dels valencians i és un gaudi poder estar en unes muntanyes i paisatges preciosos al mateix temps que cuidar aquests elements culturals i artístics".

   Així mateix, la consellera ha explicat que Setaigües és un poble de l'interior que lluita contra el despoblament i "projectes d'aquest tipus són importants per a lluitar contra eixe despoblament que també és una de les problemàtiques de la ubicació irracional de les renovables, i a més el despoblament també és una de les preocupacions principals que tenim el Consell".

"FASTIGUEJAR A LA NATURALESA"

   Per la seua banda, l'escultor Miquel Navarro ha manifestat que no està en contra de les renovables, però sí "molest" per on es col·loquen. Així, ha dit no entendre "per què venen a posar molins a aquests paisatges quan hi ha uns altres que estan degradats i antics planters on no molesten a ningú, on no hi ha hàbitat, i han de vindre a fastiguejar la naturalesa, els animals que conviuen en ella, i a més en aquesta zona que cada vegada està més regenerada".

   Des de la Generalitat recorden que el projecte està ara en fase d'estudi i necessita temps de "valoració tècnica i acurada" per la magnitud del mateix (la zona eòlica 9 contempla huit projectes). El parc eòlic està subjecte a una avaluació ambiental estratègica que "s'ha de nodrir de molts informes".

   Per açò, Isaura Navarro sosté que "s'han de trobar sinergies i equilibris per a les seues ubicacions, buscar solucions i diàleg com fem des de la Generalitat perquè no tinguen eixes afeccions, i nosaltres estem fent estudis detallats de cada projecte, arrepleguem al·legacions i seguim analitzant".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià