Treball convoca dimarts als agents socials per a la taula de diàleg de l'SMI

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu
A. Pérez Meca - Europa Press
Publicado: viernes, 27 enero 2023 18:13

   MADRID, 27 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El Ministeri de Treball ha convocat el dimarts, 31 de gener, als agents socials per a abordar la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI) per a 2023, segons han informat fonts del departament de Yolanda Díaz a Europa Press.

   La reunió està prevista per a les 11.00 del dimarts, com assenyalen fonts sindicals. Aquest dimecres, Díaz va avançar que citaria "amb caràcter immediat" a empresaris i sindicats a una nova reunió de la taula de diàleg per a abordar la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI), encara que sense precisar la data.

   La ministra de Treball va defendre que l'SMI és la mesura "més eficaç" per a eixir de les crisis i "compensar la pèrdua de poder adquisitiu" que estan vivint les famílies.

   Díaz va comentar aquest dilluns que era partidària de pujar l'SMI de 2023 "cap al tram alt" de la recomanació del comité d'experts, que incrementaria aquesta renda mínima un 8,2%, fins als 1.082 euros bruts en 14 pagues.

   Els agents socials només s'han reunit en una ocasió, el passat 21 de desembre. El Govern va portar a eixa taula de negociació les recomanacions fetes per la Comissió d'Experts, que plantejaven una forqueta de pujada d'entre el 4,6% i el 8,2% per a 2023. Això equivaldria a fixar l'SMI d'aquest exercici entre els 1.046 euros i els 1.082 euros bruts al mes per catorze pagues.

   CC.OO. es decanta per la part alta d'eixa banda, els 1.082 euros, amb la possibilitat d'ampliar-ho a 1.100 euros, xifra per la qual advoca UGT. La patronal, per la seua banda, va remetre un document en el qual proposava un alça del 4%, fins a una quantia de 1.040 euros bruts en 14 pagues.

   Tant els sindicats com la patronal insisteixen que la decisió està sobre la taula de Treball, ja que ells, com a agents socials, ja han exposat les seues posicions i compliment amb el seu paper consultiu, com estableix l'article 27 de l'Estatut dels Treballadors.

   El Govern ha prorrogat l'SMI de 2022, de 1.000 euros bruts en 14 pagues, fins que es fixe la nova quantitat per a aquest exercici. L'objectiu de l'Executiu és que quede en el 60% del salari mitjà espanyol.

   Díaz va assegurar a la fi de 2022 que, una vegada aprovat l'SMI de 2023, tindria caràcter retroactiu des de l'1 de gener i va obrir la porta a una revisió d'aquesta renda a mitjan any, en funció del comportament de la inflació.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià