Ucraïna demana per a enguany l'obertura de negociacions per a entrar a la UE

El president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski
PRESIDENCIA DE UCRANIA
Publicado: jueves, 2 febrero 2023 18:01

   BRUSSEL·LES, 2 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha reclamat aquest dijous a la Unió Europea l'obertura de negociacions durant 2023 per a seguir donant passos en l'adhesió al bloc, insistint que "mentalment" Ucraïna i Europa ja estan units.

   En la seua intervenció davant la quinzena de membres de la Comissió Europea desplaçats a Kíiv per a discutir cara a cara els avanços d'Ucraïna en l'adhesió, Zelenski ha marcat el termini d'enguany perquè el bloc òbriga les negociacions d'accés a Ucraïna. "Quin és l'objectiu? Vull que quede molt clar: enguany hauria de ser el moment en què no queden obstacles per a l'inici de les negociacions sobre la plena adhesió d'Ucraïna a la UE", ha assegurat.

   Zelenski ha insistit que Ucraïna i Europa estan unides i Kíiv és 'de facto' un membre més de la Unió Europea. "Ja no és possible imaginar una Europa unida, una societat europea unida sense Ucraïna", ha manifestat, però ha subratllat que ara "el pas clau" és l'inici de les negociacions d'adhesió.

   "Espere que puguem anunciar aquest important pas molt ràpid", ha assenyalat. En aquest sentit, el líder ucraïnés ha assegurat que el seu país avança en l'agenda de reformes a la mateixa velocitat que es va emprar per a la sol·licitud d'adhesió i ara espera "decisions importants a la primavera", en referència a l'informe que presentarà Brussel·les sobre els avanços d'Ucraïna en la senda comunitària.

   Brussel·les i els Vint-i-set han donat fins ara passos sense precedents per a acostar Ucraïna a la UE, atorgant-li en temps rècord l'estatus de candidat. Ara l'obertura de negociacions dependrà d'un dictamen positiu de l'Executiu europeu i de la decisió per unanimitat dels Estats membres.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià