La UE acorda el pla de compres conjuntes per a subministrar munició Ucraïna

Reunió de ministres d'Exteriors i de Defensa de la UE a Brussel·les
CONSEJO EUROPEO/FRANCOIS LENOIR
Publicado: lunes, 20 marzo 2023 17:24

   BRUSSEL·LES, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Els ministres d'Exteriors i Defensa de la Unió Europea han arribat a un acord aquest dilluns per al pla de compres conjuntes de munició per a reposar els estocs dels exèrcits europeus i garantir el subministrament sostenible que necessita Ucraïna en el context de la guerra d'agressió russa.

   El pla ha sigut acordat en el marc de la reunió i anunciat per l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, han informat diverses fonts diplomàtiques a Europa Press.

   Poc després, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha assegurat que el suport dels Vint-i-set continuarà i que el bloc europeu mobilitzarà un milió de rondes de munició per a Ucraïna. "És urgent ajudar Ucraïna a defendre's", ha valorat en un missatge en xarxes socials.

   La cita conjunta d'aquest dilluns a Brussel·les ha servit per a tancar la iniciativa per la qual els Estats membres facilitaran a Ucraïna munició d'artilleria dels seus propis arsenals i rebran una ajuda de 1.000 milions d'euros, a través del Mecanisme de Pau Europeu, per a invertir en la seua reposició.

   L'altra part del pla passa per un pla de compres conjuntes de munició per valor d'altres 1.000 milions, en el qual es convertirà en les primeres adquisicions mancomunades del bloc en qüestió d'armament. Entre els detalls del pla, queda per veure el paper de l'Agència Europea de la Defensa (EDA, per les seues sigles en anglés), com a actor central en les negociacions, o si són coalicions de països els que renegocien els contractes i augmenten les comandes compromeses amb la indústria armamentística.

   Sobre la qüestió de prioritzar el material militar de fabricació europea, l'acord finalment contempla que les compres se cenyisquen a la indústria armamentística dels Estats membres i de Noruega, han informat les fonts consultades.

   A la seua arribada a la reunió, el cap de la diplomàcia comunitari ha demanat "pragmatisme" als Estats membres. "No entrem en una batalla de competències i egos. Hem de proveir de munició a Ucraïna ràpid, a gran quantitat i en bones condicions financeres per a nosaltres", ha assenyalat, urgint els ministres a tancar el pla.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià