18 de febrer de 2020
 

La Universitat ret homenatge a l'escriptor i gramàtic Enric Valor en el 20 aniversari de la seua mort

Publicado 16/1/2020 12:03:27CET
Imatge d'Homenatge a EnricValor
UV

VALÈNCIA, 16 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (UV) acollirà, dissabte que ve, 18 de gener, a les 12.30 hores en l'Aula Magna, un acte acadèmic en homenatge a Enric Valor i Vives (Castalla, 22 d'agost del 1911-València, 13 de gener del 2000), l'il·lustre escriptor i gramàtic.

D'aquesta manera, la UV --institució que li va nomenar doctor honoris causa igual que la Universitat d'Alacant-- recorda la figura de l'erudit amb motiu del 20 aniversari de la seua defunció.

L'acte estarà presidit per la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i comptarà amb la participació de diferents personalitats expertes en la vida i l'obra de l'escriptor. Organitzen, conjuntament, la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant, l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i la Universitat de València, informa l'entitat educativa en un comunicat.

En l'homenatge intervindran Vicent Brotons Rico, professor de la Universitat d'Alacant; Josep Daniel Climent Martínez, investigador de la figura d'Enric Valor; Joan Borja i Sanz, director de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant; Rosa Serrano i Llàcer i Núria Sendra Marco, editores de l'obra de Valor; Enric Valor Hernández, fill de l'escriptor, i Vicent Josep Escartí i Soriano, catedràtic de la Universitat de València i director de l'Institut Universitari de Filologia Valenciana.

L'acte acadèmic que se celebrarà en La Nau s'emmarca en el conjunt d'activitats programades per a recordar Enric Valor dissabte que ve, 18 de gener, a València. A les 11.00 hores està prevista una ofrena floral en el cementeri de la ciutat; a les 14.00 hores un menjar en la cafeteria de l'Octubre Centre de Cultura Contemporània; i a les 16.00 hores, la representació 'Un habitatge per a l'eternitat: espectacle i jocs valorians', a càrrec de Numen Teatre, en la sala d'actes de l'OCCC.

Aquesta iniciativa se suma a altres homenatges realitzats a l'insigne escriptor, entre els quals destaca, des de l'any de la commemoració del centenari del seu naixement, la pujada de matinada cada 22 d'agost a l'Alt de Guisop, el cim de la serra de Castalla que va inspirar a Valor.

Enric Valor i Vives és un reconegut escriptor i gramàtic valencià, amb una extensa trajectòria cívica de compromís amb la llengua i la cultura del país. Va nàixer a Castalla (Alacant) l'any 1911, en el si d'una família de propietaris agrícoles, i va ingressar en l'Escola de Comerç d'Alacant, però va haver d'abandonar els estudis a causa d'una crisi econòmica familiar que els va obligar a traslladar-se a Elda l'any 1926.

Van començar aleshores uns anys molt importants en la seua formació cultural i política: coneix de prop la lluita de classes, reforça el seu interés per la lectura i l'escriptura, al mateix temps que assisteix amb assiduïtat al cinema i al teatre, i s'inicia també en el moviment naturalista. En eixa època en la qual augmenta el seu compromís amb la llengua valenciana, manté una estreta relació amb l'anarquisme, encara que acabarà afiliant-se al Partit Comunista el 1930.

"INTENSA ACTIVITAT VALENCIANISTA"

La millora de les condicions de vida de la família els porta a mudar-se a Alacant, on Valor acaba els estudis mercantils i desenvolupa una intensa activitat valencianista. Entre altres coses, fa un programa de to nacionalista en Ràdio Alacant, crea l'Agrupació Regionalista Alacantina i dona els seus primers passos com a mestre de gramàtica a través del Tio Cuc. Des d'aleshores viurà per motius laborals a Catarroja, València i les comarques centrals, continuant el seu activisme valencianista i la seua obra com a escriptor.

Després de perdre's la seua primera novel·la ('El misteri del Canadian') en un bombardeig abans de ser editada i ser mobilitzat l'any 1937 per l'exèrcit republicà, després de la Guerra Civil emprèn amb el seu germà diversos negocis i entra en contacte amb la tertúlia literària de Miquel Adlert i Xavier Casp, a més de participar com a professor en els cursos de gramàtica valenciana de Lo Rat Penat.

Forja aleshores importants amistats: Miquel Batllori, Carles Salvador, Ferrer Pastor, Joan Fuster o Manuel Sanchis Guarner, entre d'altres. L'any 1950 començarà una incessant tasca literària i, des que el 1960 recupera el seu treball com a professor de valencià a través del diari Levante, no deixarà de publicar obres destinades a la dignificació de l'ús escrit i parlat de la llengua.

Col·laborarà diversos anys en la direcció de la revista bibliogràfica 'Gorg', al mateix temps que continua escrivint les seues famoses faules en els 60 i 70. L'estabilitat econòmica familiar i l'ambient polític i cultural dels 70 i 80 li permeten desenvolupar bona part de la seua obra, publicant aleshores els seus treballs gramaticals més importants. I ja en els 80, amb l'oficialització de l'idioma i la seua generalització escolar, arribarà als estudiants a través tant dels seus manuals de gramàtica com dels seus escrits literaris.

Des de mitjans 80 fins a unes setmanes abans de la seua defunció, el 13 de gener de l'any 2000 a València, la seua figura i la seua producció gramatical i literària van ser objecte estudi i de nombrosos reconeixements, premis i homenatges.

En el seu llegat figuren obres com 'Millorem el llenguatge' (1971), 'Curso medio de gramática catalana referida especialmente al País Valenciano' (1973), 'Curs mitjà de gramàtica catalana, referida especialment al País Valencià' (1977), 'La flexió verbal' (1983) o 'Tems de correcció lingüística' (1983), entre moltes altres.

colaboracio