Agro.- Pelegrí demana la complicitat d'escorxadors i cuiners per ajudar el sector oví

D.Valls, J.M.Pelegrí y M.Molins
EUROPA PRESS
Europa Press Economía Finanzas
Actualizado: jueves, 18 abril 2013 17:25

LLEIDA 18 Abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha demanat aquest dijous la complicitat d'escorxadors i cuiners per ajudar els productors d'oví i caprí de Catalunya.

"Un sector no viu només del que produeix, fa falta que darrere hi hagi les estructures i la promoció necessàries, ens fa falta la complicitat dels escorxadors, de la distribució, dels cuiners i d'altres departaments de la Generalitat", ha assenyalat.

Pelegrí ha fet aquestes afirmacions a Lleida durant la presentació al sector del Pla de recuperació del sector oví i caprí de Catalunya, en un acte al qual ha assistit el delegat territorial del Govern català a Lleida, Ramon Farré.

En aquesta línia, el titular d'Agricultura ha insistit que l'objectiu de la Conselleria i del sector és el consumidor, sigui on sigui, amb un recorregut que permeti "oferir-li un producte atractiu: en qualitat, en gust, en presentació i en seguretat alimentària" ha remarcat.

Pelegrí ha insistit que tot i que no sigui fàcil, el pla ha de servir per posar les bases per aconseguir-ho.

En aquest sentit ha afirmat, dirigint-se al sector: "I en allò que ens correspongui a les administracions, no patiu que quan sigui aquesta la nostra responsabilitat haurem de respondre".

Pelegrí ha expressat el seu desig que el nou Pla de recuperació del sector oví i caprí de Catalunya sigui una eina útil que serveixi de guia o "full de ruta" a seguir en els propers tres anys i doni resposta a la necessitat d'ajudar el sector a sortir de la crisi.

El conseller ha recordat que va encarregar l'elaboració d'aquest pla per "les carències d'un sector davant de tota una sèrie de factors que l'afecten de manera negativa i que conflueixen en un moment poc propici per sortir", cosa que s'ha afegit a deficiències estructurals, i per això s'anomena pla de recuperació.

S'ha referit també a la competència de la mateixa Unió Europea (UE), com és el cas del be d'Irlanda, o de països tercers, com Nova Zelanda.

Malgrat tot, el conseller ha volgut deixar patent que no tot és negatiu perquè també hi ha oportunitats, "i no poques".

"Per això hem cregut que calia donar una empenta, posar imaginació i impulsar actuacions concretes que ajudin el sector a recuperar una inèrcia que li garanteixi continuïtat, futur i beneficis", ha afegit.

El pla pretén, ha explicat, que totes les explotacions catalanes d'oví i caprí puguin viure dignament d'una activitat que històricament ha estat un motor de la ramaderia catalana, lligada molt sovint al manteniment del territori des del punt de vista mediambiental, i que ofereix uns productes d'elevada qualitat.

En aquest punt, s'ha mostrat convençut que "el sector de l'oví i el caprí té futur a Catalunya, que pot competir amb altres territoris, que pot garantir un producte diferenciat, i que, a més, reporta o pot reportar beneficis mediambientals".

Pelegrí ha assenyalat que des del primer moment ha buscat el consens en totes i cadascuna de les actuacions que s'han plasmat en un pla que no és de l'administració, "sinó elaborat amb el consens i la participació de les entitats i professionals més rellevants del sector".

En declaracions als mitjans, el conseller ha assenyalat que el pla no ha volgut defugir el vessant econòmic, però tampoc és ni vol ser un programa o menú d'ajudes sectorials.

"El moment no és el propici per fomentar un desplegament d'ajudes", i per això el Govern català vol que, en el marc d'una optimització de les ajudes existents i de les necessitats detectades, les actuacions amb component econòmic ho facin en un marc menys rígid del que és una convocatòria anual d'ajudes.

Contenido patrocinado