La biografia sobre la feminista María Cambrils es presenta este dimarts en el Rector Peset

Biografía de María Cambrils
UV
Actualizado: lunes, 18 mayo 2015 10:58

VALÈNCIA, 18 May. (EUROPA PRESS) -

La primera biografia sobre la feminista valenciana María Cambrils es presenta este dimarts al col·legi major Rector Peset de la Universitat de València (UV) en un acte en el qual participaran Rosa Solbes, Ana Aguado i Joan Miquel Almela, autores i autor; així com Carmen Alborch, prologuista; i Vicent Olmos, editor, segons ha informat esta institució acadèmica.

'María Cambrils, el despertar del feminisme socialista' és un llibre d'investigació que trau a la llum la vida i obra d'una feminista-socialista valenciana que ha estat silenciada pel franquisme i que es mantenia oblidada.

Escrit per la periodista Rosa Solbes, la historiadora Ana Aguado i l'arxivista Joan Miquel Almela, el llibre està prologat per la senadora socialista Carmen Alborch. Vicent Olmos, en representació de Publicacions de la Universitat de València, intervindrà també.

María Cambrils va nàixer al Cabanyal de València en 1877, i va morir a Pego en 1939. Ara es recullen per primera vegada en un volum els més de cent articles que María Cambrils ha publicat en diaris i revistes de l'època, així com la seua obra 'Feminisme socialista', amb el pròleg de la seua companya Clara Campoamor, publicat en 1925 a València.

Segons les autores, apassionant ha estat el procés de buscar la cara i la figura de María Cambrils. En no existir cap fotografia ni dibuix seu conegut, es va arribar a pensar si el nom responia a un pseudònim utilitzat per un home. Finalment es va descobrir en un calaix la foto amagada de María, que és la de la coberta del llibre.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià