Compromís proposa allargar les línies 1 i 2 de metro fins a la Fe, tramvia orbital i servici 24 hores en caps de setmana

Proposta de Compromís a València
COMPROMÍS
Publicado: lunes, 20 marzo 2023 15:02

   Recuperen la proposta de metro per Ciutat Vella i vol ampliar el servici a Aldaia, Alaquàs, el Puig, Puçol, Vilamarxant i Xirivella

   VALÈNCIA, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

   Compromís ha proposat una extensió de la xarxa de Metrovalencia fins el 2035 que inclou la prolongació de les línies 1 i 2 des d'Àngel Guimerà fins a l'Hospital La Fe; la reconversió de la línia 6 en un tramvia orbital; connectar la Línia 10 amb Pont de Fusta i el Cabanyal, i que el nou túnel entre Albereda i Bailén discórrega per davall del carrer La Pau.

   Aquestes són algunes de les propostes que han presentat el candidat de Compromís a la Generalitat, Joan Baldoví; l'alcalde de València, Joan Ribó i la síndica a Les Corts, Papi Robles, i que es basen en la proposta que va realitzar fa uns dies l'Associació Valenciana pel Transport Públic.

   La coalició proposa també perllongar les línies de metro de fora de València per a donar servici a poblacions com Vilamarxant, Puçol i el Puig i Xirivella, Aldaia i Alaquàs.

   En concret, les línies 1 i 2 de Metrovalencia es quedarien com estan pel nord, però a partir d'Àngel Guimerà, canviaria el seu trajecte: en lloc de girar cap a Jesús, continuarien recte per a creuar l'estació central i dirigir-se per Ausiàs March fins a l'Hospital La Fe, amb parada en aquesta avinguda i enfront del Parc Central.

   La línia 3 canviaria el seu recorregut a partir d'Àngel Guimerà i assumiria el de la 1 i 2 fins a Torrent Avinguda. Per la seua banda nord, s'allargaria fins al Puig o Puçol per a permetre els transbords amb el Rodalies.

   La línia 4 de tramvia s'estendria per la seua banda nord des de Mas del Rosari fins a Creu de Gràcia, amb una parada en els voltants del centre comercial Heron City. En la seua part dins de la ciutat de València, deixaria de realitzar el bucle de Pont de Fusta, que assumiria la línia 10.

   Per la seua banda, la línia 5 es manté igual en la ciutat, però incorpora el traçat actual de la línia 9, que desapareixeria. Així, una part arribarà a l'aeroport i l'altra, a Vilamarxant creuant per Riba-roja, on realitzaria dos parades.

TRAMVIA ORBITAL

   La línia 6 seria la que tinga un canvi més notori, ja que passaria a convertir-se en un tramvia orbital a partir de Tarongers. En lloc de compartir recorregut amb la 4 pel Cabanyal, com fins ara, giraria després d'aquesta parada enfront de les universitats per a buscar la Ciutat de les Arts, amb parades en Blasco Ibáñez, Aiora i Pintor Maella. Des de l'Aqua, aniria pel Bulevard Sud fins al Nou d'Octubre, d'allí a Beniferri i des d'allí, fins a Sant Miquel dels Reis.

   La línia 7 canvia totalment el seu recorregut: en la part sud, assumeix tot el de la 1, de Castelló a Jesús. Ací pren el túnel de Bailén a Albereda i arreplega el recorregut de la 9, amb una extensió des d'Alboraia fins a Tavernes Blanques.

   La línia 10 allarga el seu recorregut de Natzaret fins a Marítim pel port i recupera l'antic traçat sota Ciutat Vella, amb parades en Mercat Central, Carme i Torres de Serrans. La proposta inclou també la línia 14, des de Marítim fins al Barri del Crist passant pel barri de la Llum, Xirivella, Aldaia i Alaquàs.

SERVICI 24 HORES

   Des de Compromís han proposat també ampliar el servici de Metrovalencia a 24 hores els caps de setmana. L'alcalde, Joan Ribó, ha assenyalat que aquest servici "funciona bé" en els autobusos. Així mateis, Joan Baldoví també ha apostat per "multiplicar les freqüències".

   "És evident que la mobilitat és una de les claus fonamentals en la lluita contra l'emergència climàtica. Però l'única manera d'aconseguir la reducció de l'ús del cotxe privat és donant alternatives a la ciutadania. Per açò, des de Compromís presentem una proposta de millora del servici de Metrovalència amb la qual vertebrar tots els barris amb metro o tramvia, connectar tota l'àrea metropolitana i multiplicar les freqüències, apostant per un servici 24 hores durant els caps de setmana" ha declarat el candidat.

   Per la seua banda, Ribó ha manifestat la importància per a la ciutat i tota l'àrea metropolitana de fer realitat aquest projecte, reivindicant la necessitat que els Pressupostos Generals de l'Estat contemplen una partida explícita per al metre de València "igual que fan amb el metre de Sevilla i de Màlaga". "No és just que sempre siguen els valencians i valencianes els que estiguem infrafinanciats", ha agregat.

   Finalment, Papi Robles ha posat l'accent en la importància de la credibilitat a l'hora de fer propostes, i ha qualificat de "pobra" la proposta del PP. "És una vergonya sentir parlar al PP de millores en la xarxa de Metrovalència, quan en el moment que ells van governar, i amb majoria absoluta, van abandonar completament el metro deixant la ciutadania sense un servici digne".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià