La Comunitat registrarà un 1,4% més contractes per a la campanya d'estiu que fa un any, per davall de la mitjana

Archivo - Arxiu - Comsumidora en una tenda de roba
GOBIERNO DE ARAGÓN - Archivo
Publicado: jueves, 8 junio 2023 10:24

   MADRID/VALÈNCIA, 8 Jun. (EUROPA PRESS) -

   La campanya d'estiu enguany generarà al voltant de 507.090 contractes a Espanya, un 2,3 per cent més que fa un any, quan es van rubricar 495.694, segons Randstad. No obstant això, la xifra prevista per a enguany seria un 4% inferior a la de l'estiu del 2021, abans de l'entrada en vigor de la reforma laboral, quan es van registrar 528.383 contractes. A la Comunitat, els contractes augmentaran un 1,4%.

   "El nombre total s'ha vist reduït per les noves fórmules i per la dinàmica de contractació indefinida que ha introduït la nova normativa", avisa l'empresa de recursos humans.

    En l'anàlisi de la sèrie històrica, Randstad detecta que, des del 2013, el volum de contractes a l'estiu no ha deixat de créixer, fins al 2019, quan es van firmar 621.736 contractes. L'excepció va ser durant la irrupció de la Covid-19, quan es va desplomar l'indicador fins el 369.966 contractacions. La recuperació, no obstant això, va ser del 42,8%, "per a després moderar-se per efecte de la reforma laboral".

DOS CADA TRES CONTRACTES ES FIRMARAN EN HOTELS I LOGÍSTICA

    Per sectors, el 37,4% dels contractes correspondran a activitats relacionades amb hotels i allotjaments, seguides per la logística, amb un 28,9%. Això significa que dos de cada tres contractes es firmaran aquest estiu en un d'aquests dos sectors. A aquest els seguixen el comerç (15,6%), restaurants (14,9%) i oci i entreteniment (3,3%).

    Pel que fa a l'estiu de l'any passat, el sector que més creixerà serà el dels hotels (66,6%), seguit per l'oci (42,7%) i la restauració (37,3%). Per contra, es registrarien caigudes en el comerç (-30,7%) i la logística (-27,3%).

EXTREMADURA, MÚRCIA I C-LM FIRMARAN MÉS CONTRACTES QUE EL 2022

    Per regions, Extremadura (26,3%), Regió de Múrcia (20,2%) i Castella-la Manxa (16%) lideraran els increments de contractació aquest estiu en comparació del del 2022, segons la previsió de Randstad. Li seguixen Astúries (15,5%), Galícia (13,2%), Andalusia (12,5%) i Cantàbria (11,6%).

    Castella i Lleó (7,7%), La Rioja (5,2%) i País Basc (4,5%) registren amb prou faenes augments d'un dígit, per damunt no obstant això de la mitjana nacional, mentre que inferiors a aquest estaran Comunitat Valenciana (1,4%) i Aragó (0,8%).

    Els arxipèlags experimentaran les majors caigudes de contractació aquest estiu; en les Balears, Randstad preveu un 19,1% menys i en les Canàries un 16,6% menys.

    El director de Randstad Research, Valentín Bote, explica que això succeeix "ja que el turisme és molt actiu en eixes comunitats, en comptes de firmar contractes nous durant la campanya, es fan crides als treballadors amb contracte fix discontinu, per la qual cosa eixa caiguda no suposa pèrdua del dinamisme en el sector".

    La Comunitat de Madrid i Catalunya també registrarien menys contractes aquesta campanya d'estiu respecte a la de l'any passat, amb -5,7% i -7,7% respectivament.

    En nombres absoluts, l'informe destaca que a Andalusia es firmaran 102.910 contractes, a Catalunya 57.750 i a Madrid 55.060. Aquest seran les tres comunitats autònomes que concentraran el 57% del total de les contractacions.

PERFILS AMB UN ALTA DISPONIBILITAT I RÀPIDA ADAPTACIÓ

   Durant la campanya estival s'espera que les empreses busquen perfils de contractació que puga entrar amb poc marge de temps, ja que el mercat i les seues demandes evolucionen de manera àgil, assenyala Randstad. "Es busquen perfils amb una alta disponibilitat i adaptació ràpida al lloc, preferiblement amb experiència prèvia en el sector en el qual desenvolupen la seua activitat".

   La companyia de recursos humans i maneig del talent recomana a més als professionals que busquen incorporar-se aquest estiu al mercat laboral que, independentment de la seua situació, "no perden de vista" les competències i habilitats que seran més demandades aquesta temporada, i continuen formant-se.

   "El mercat laboral del nostre país té com un dels seus principals problemes el de l'escassetat de talent, que provoca que les empreses tinguen problemes per a trobar als professionals que s'ajusten a les seues necessitats", apunta.

   Pel que recomana, així mateix, als ocupadors, ser conscients de què és el que demanden els professionals a l'hora de buscar empreses on treballar. "La conciliació se situa en el segon posat entre les demandes dels treballadors, per darrere únicament del salari".

   "Els treballadors espanyols valoren cada vegada aspectes relacionats amb la qualitat de vida, l'ambient de treball, la seguretat laboral i el desenvolupament professional", conclou.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià