La consulta de la llengua base per a l'alumnat valencià ja té dates: arrancarà el 25 de febrer

Archivo - Arxiu - Varis xiquets juguen en un col·legi valencià (arxiu).
Jorge Gil - Europa Press - Archivo
Publicado: lunes, 10 febrero 2025 11:55

   Rovira celebra que "la planificació lingüística es va a fer per primera vegada a partir de la voluntat expressada per les famílies"

   VALÈNCIA, 10 Feb. (EUROPA PRESS) -

   La consulta perquè les famílies trien la llengua base en la qual preferixen que estudien els seus fills i filles --valencià o castellà-- arrancarà el pròxim 25 de febrer i es perllongarà fins al 4 de març.

   Així ho establix l'ordre que publica este dilluns en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, per la qual es regula i convoca el procediment de consulta als representants legals de l'alumnat per a triar la llengua base aplicable a partir del curs escolar 2025-2026, de conformitat amb el que establix l'anomenada Llei de llibertat educativa.

   D'esta manera, des del dia 25 de febrer del 2025, a les 9:00 hores, fins al 4 de març del 2025, a les 14:00 hores, es podrà participar en el procediment per a triar la llengua base --valencià o castellà-- per a cadascun dels estudiants matriculats en els centres.

   Esta llengua base, segons recorda l'ordre, serà la que tindrà "un major pes i una major presència en l'ensenyament, i si escau, la que s'utilitzarà perquè l'alumnat aprenga a llegir i escriure".

   Des de la Conselleria asseguren que el procés dissenyat és "senzill". Les famílies triaran de forma telemàtica la llengua principal, valencià o castellà, per a cadascun dels seus fills matriculats en centres públics o concertats en 2º cicle d'Infantil, Primària o els tres primers cursos d'Educació Secundària Obligatòria (ESO). Serà suficient amb que vote un representant legal per cada fill.

   En concret, el representant legal de l'alumnat haurà de contestar a la següent pregunta: "Quina és la seua preferència sobre llengua base d'educació?", podent optar de forma excloent entre valencià o castellà.

    Per a votar caldrà accedir a la web de la Secretaria Digital, que s'activarà en els pròxims dies. Una vegada s'accedisca caldrà seleccionar al seu fill/a introduint el Nombre d'Identificació de l'Alumnat (NIA), que podrà trobar en la fitxa de dades de l'escolar proporcionada amb anterioritat pel centre educatiu.

   L'administració educativa "garantix que totes les famílies puguen votar i, si en algun cas, hi ha dificultats per a accedir a un sistema informàtic podran fer-ho des dels seus propis centres".

ESTUDIANTS REUBICATS PER LA DANA

   A més, apunten que, en el cas d'alumnat afectat per les inundacions del passat 29 d'octubre i que estiga reubicat en altres centres, les famílies podran votar des de qualsevol centre educatiu.

   Es tracta de la primera consulta d'estes característiques que es realitza a la Comunitat Valenciana. "Es va acabar el temps en què l'Administració decidia la llengua en què estudiaven els xiquets i xiquetes de la Comunitat Valenciana. La planificació lingüística es va a fer, per primera vegada, a partir de la voluntat expressada per les famílies. Esta consulta els dona veu i capacitat de decisió i el resultat de la consulta serà el que elles decidisquen", assevera el conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, en un comunicat.

   Prèviament a l'inici de la consulta es publicarà en cada centre educatiu un cens provisional de famílies amb dret a participar. Així mateix, hi haurà un període d'al·legacions perquè les famílies puguen corregir les seues dades si es detecta algun error, i es publicarà un cens definitiu, amb el llistat de progenitors que poden participar en la consulta.

   La llengua base serà la llengua que tindrà un major pes i una major presència en l'ensenyament i, si escau, la que s'utilitzarà perquè l'alumnat aprenga a llegir i escriure, en 2º cicle d'Infantil i els dos primers cursos de Primària. "En qualsevol cas, el sistema va a ser equilibrat, amb una diferència del 20 % entre una llengua i una altra. Es tracta que tot l'alumnat tinga un domini del castellà i valencià en finalitzar l'etapa educativa obligatòria", ha manifestat Rovira.

"L'ADMINISTRACIÓ ÉS NEUTRAL"

   El responsable de la política educativa del Consell ha animat a les famílies al fet que participen en la consulta "amb absoluta llibertat" i trien la llengua que preferisquen. "L'Administració és neutral i no opina ni es decanta per cap opció. La veu de les famílies és la clau d'este procés", ha assenyalat.

   En cas de no participar en la consulta el centre, en virtut de la seua autonomia, assignarà a l'alumne una o una altra llengua base segons el resultat obtingut.