Afirma que "s'intenta endossar" a Pradas la responsabilitat i creu que ella "va obeir amb els ulls tancats la instrucció" del president
VALÈNCIA, 19 Feb. (EUROPA PRESS) -
El secretari d'Estat de Medi ambient, Hugo Morán, ha afirmat que el 29 d'octubre --el dia de la dana que va arrasar part de la província de València i va causar més de 220 víctimes mortals-- va haver-hi "dos apagades informatives". La primera va ser "el del canal de comunicació amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, "que està en deconnexió dones dels 14.30 a les 18.30", i la segona quan "passa a negre la pantalla" en el Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi).
"El president (Mazón), fins a les sis i mitja de la vesprada, no sap el que està succeint a escassos metres del lloc on es trobava en una cita privada", ha asseverat en referència al dinar que va mantindre el dirigent valencià amb una periodista al restaurant El Ventorro.
Així ho ha asseverat Morán, en una entrevista en À Punt que arreplega Europa Press, en ser preguntat per si coneix què va passar exactament durant aquella fatídica jornada i per les acusacions de la Generalitat que va haver-hi una "apagada" de la informació per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CJX).
El representant de Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (Miteco) ha considerat que "a hores d'ara" ja és poden donar una "idea total del que va succeir". Segons Morán, "a les 07.30 hores hi ha un avís roig d'Aemet i a les 12.20 un avís de la Confederació en relació amb els cabals que en aquells moments s'estaven constatant". I en aquell moment, Mazón "te presa una decisió, que no declararà l'alerta", cosa que es demostra en les crítiques que va llançar a la decisió de la Universitat de València d'aturar l'activitat. "En este moment hi ha una instrucció, directa o indirecta, del president Mazón", ha insistit el secretari d'Estat.
Morán creu que "s'intenta endossar" a l'exconsellera d'Emergències, Salomé Pradas, la responsabilitat de la presa o no de decisions, però creu que "l'única responsabilitat probablement que tinga la consellera, més enllà que operativament tènia en els seues mans la capacitat de decidir, és que va obeir amb els ulls tancats la instrucció" de Carlos Mazón.
"El president, fins a les sis i mitja de la vesprada, no sap el que està succeint a escassos metres del lloc on es trobava en una cita privada, i d'açò ens dona compte el fet que fa una telefonada a un alcalde --al·ludint al de Cullera-- en un to absolutament desenfadat, la qual cosa dona a entendre que no sap el que està succeint fóra del recinte en el qual és trobava".
Seguint esta exposició, Morán apunta que no és fins que arriba al Centre de Coordinació d'Emergències --que "s'havia posat en negre la pantalla precisament perquè no era possible assumir que el president arribara allí i estiguera absolutament desinformat", ha afirmat-- quan el president "pren consciència del que està succeint, corregix la seua instrucció del matí i decidix que ja pot llançar-es l'alerta".
"La decisió és pren sobre les set i mitja, huit menys quart de la vesprada, quan la consellera decidix donar la instrucció per a llançar l'alerta. Mai després de les huit de la vesprada, com és va pretendre dir inicialment, que va ser una telefonada que jo li faig a la consellera i que és el que genera el llançament de l'alerta. Ara ja sabem que esta decisió estava presa amb anterioritat", ha resolt.
Sobre la conversa que va mantindre amb Pradas, Hugo Morán ha dit que va ser molt curta, de vora dos minuts, i que com fa en tots els casos comparables, és va posar a la seua disposició els operatius del Ministeri i també és va interessar per a tindre "una informació fidedigna de què és el que està succeint".
"Jo no participe en els reunions del Cecopi, a eixes hores, qui te tota la informació és la consellera, jo no tinc la informació completa. Tinc una informació, que és la que em trasllada el president de la CHX, que han declarat el nivell 2 de seguretat en la presa de Forata, i és aleshores quan jo decidisc telefonar la consellera".
A més, ha precisat que el president de la CHX, Miguel Polo, ja havia traslladat a la consellera l'alerta prèviament, sobre les sis de la vesprada, en el Cecopi i ha recalcat que ell sempre telefona tots els consellers quan és produïxen catàstrofes naturals.
"Jo tinc la informació que a les set i mitja del matí s'ha produït un avís roig d'Aemet i a partir d'este moment conec que tot l'operatiu, perquè açò funciona sempre així, és posa a la disposició de la Generalitat. I es dona per descomptat que l'operatiu funcionarà correctament com funciona en el 99% dels casos. En cap moment ningú, entenc, dels tècnics, dels funcionaris, dels treballadors de l'Administració General de l'Estat, siga Confederació Hidrogràfica, siga Agencia Estatal de Meteorologia, pot suposar que es produirà una situació de desgovern de l'abast del que és va produir en aquells moments", ha comentat.
I sobre la llavors ministra Teresa Ribera, que és trobava a Brussel·els, Morán ha dit que quan va disposar de la informació li la va traslladar i la vicepresidenta va intentar comunicar amb Mazón, mentre que ell va fer el mateix amb Pradas. "Jo aconseguisc parlar amb la consellera, la vicepresidenta no aconseguix parlar amb Mazón perquè fa l'efecte que seguix absolutament desconnectat del món exterior", ha manifestat.
BARRANCO DE POIO
Sobre la crescuda al barranc de Poio i la queixa del govern valencià que no va rebre avís de la CHX entre els 16.13 i les 18.43 hores, Morán ha defensat que en este període de temps va haver "aproximadament uns deu correus és van enviar" i que van ser "redundants" respecte a la informació del Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH).
"Qualsevol que haja estat en un centre de coordinació d'emergències veu perfectament que hi ha un conjunt de pantalles a disposició dels tècnics, i en aquell moment, a més, a través d'esta generosa filtració que s'ha produït del 112, sabem perfectament que els tècnics estaven a l'ordre del dia en la situació que s'estava produint. És a dir, els tècnics sí ho sabien, sí tenien la informació. El problema és que hi ha una ruptura en la cadena de presa de decisions quan se salta de l'àmbit tècnic a l'àmbit polític, i ací és on residix la responsabilitat".
Finalment, preguntat per les seues paraules després de la difusió d'un àudio parcial entre dos tècniques d'Aemet i d'Emergències el 290 --Morán va assegurar en xarxes que Mazón "fregava el delicte"-- s'ha reafirmat que el president de la Generalitat és va fer ressò i "va fer seua la manipulació de la informació".