PSPV i Compromís critiquen l'esborrat d'imatges de càmeres de seguretat del Palau de la Generalitat el dia de la dana

Archivo - Arxiu - Façana del Palau de la Generalitat Valenciana
Iván Terrón - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 15 abril 2025 15:05

   El Consell assegura que "s'esborren complint amb el previst" en la llei i que no s'ha produït "cap excepció" en este cas

   VALÈNCIA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El PSPV i Compromís han denunciat que Presidència de la Generalitat ha "destruït" els enregistraments de les càmeres de seguretat del Palau de la Generalitat de la jornada del 29 d'octubre --quan la dana va arrasar gran part de la província de Valencia--, una documentació que ambdues formacions havien sol·licitat "per a saber què feia" durant este dia el president, Carlos Mazón, atès que, fins al moment, al seu juí, no ho ha "aclarit".

    Per la seua banda, fonts de la Generalitat han recalcat que els criteris de conservació i custòdia de les imatges "es limiten a un màxim d'un mes", d'acord a la legislació, i la portaveu del Consell, Susana Camarero, ha subratllat que no s'ha produït "cap excepció" en este cas.

   En la roda de premsa després de la junta de síndics, PSPV i Compromís han carregat contra l'esborrat d'imatges després que el secretari autonòmic de Relacions Institucionals i Transparència, Santiago Lumbreras, haja contestat en un escrit a estes formacions que Presidència de la Generalitat "ha complit amb el previst en l'article 8 de la Llei orgànica 4/1997, de 4 d'agost, per la qual es regula l'ús de càmeres de vídeo per les Forces i Cossos de Seguretat en llocs públics".

   Este article, segons han apuntat els socialistes, establix que els enregistraments "seran destruïts en el termini màxim d'un mes des de la seua captació, llevat que estiguen relacionades amb infraccions penals o administratives greus o molt greus en matèria de seguretat pública, amb una investigació policial en curs o amb un procediment judicial o administratiu obert".

   D'un costat, José Muñoz (PSPV) ha argumentat que el seu grup havia demanat còpia dels enregistraments de les càmeres per a obtenir informació de l'activitat del cap del Consell durant les hores decisives d'aquella jornada, de la qual fins al moment "no sabem res". "I el que ens han dit és que les han esborrat", ha censurat. Davant d'esta situació, ha aprofitat per a criticar a la Generalitat que sempre "tot ho fa fàcil" --irònicament-- en contestar "de manera complicada" a la sol·licitud del PSPV amb respostes "complexes i obtuses". "Dius que respectes tot, però no les proves que podrien donar llum respecte a la teua agenda", ha etzibat a Mazón.

   Dit això, s'ha preguntat si la Generalitat "realment té els enregistraments" perquè, per contra, "sí que tenen la foto del Cecopi" en la qual es veu l'accés del president de la Generalitat a les 20.28 hores del 29O. "Unes s'esborren i unes altres no (...), això fa olor de prevaricació", ha qüestionat. A més, Muñoz ha acusat al "president del Ventorro" de "destruir proves a martellades" mentre després diu "que respecta la justícia de manera falsaria" i l'ha reptat a contestar "si té o no" i si "ha esborrat o no" els enregistraments del Palau. "Si les ha destruït a martellades, diga-ho", li ha exigit.

   "SI QUE ENSENYA LA SEUA ENTRADA TRIOMFAL" Al CECOPI

   En esta mateixa línia, Joan Baldoví (Compromís) ha justificat la sol·licitud d'este mateix material per part del seu grup amb la finalitat de "intentar contestar a la pregunta que no contesta mai Mazón, que és on estava a les 19.00 hores --del 29 d'octubre--, si estava realment en el Palau, per a saber a quina hora va eixir" d'allí. No obstant això, després de la contestació de Presidència, ha enlletgit al cap del Consell que "sí que ensenye la foto de les càmeres de la seua entrada triomfal" al Cecopi.

   "No entenem que sí que puga tenir accés a este enregistraments i per què a les quals l'oposició demanem no ens les faciliten", ha lamentat. Per esta raó, ha considerat que el Consell està tractant d'"amagar tot el que hauria de facilitar per a donar resposta a una pregunta que està en la ment de tots i que Mazón encara no ha buidat: on va estar tota la vesprada del 29 d'octubre fins a la seua arribada al Centre d'Emergències".

   En qualsevol cas, Baldoví ha assenyalat que la resposta de Presidència "no aclarix si han destruït o no" els enregistraments, però ha considerat que, si "amb posterioritat" van ensenyar la imatge de Mazón arribant al Cecopi, "entén" que les imatges de les càmeres del Palau "no han sigut destruïdes". "Tenim tot el dret a tenir estos enregistraments", ha reivindicat.

PP: TRACTEN DE "DESVIAR L'ATENCIÓ"

   Mentre, el síndic del PP, Juanfran Pérez Llorca, preguntat per estos fets, ha enlletgit al PSPV i Compromís que traguen este tema "perquè no es parle" de la declaració de la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, com a testimoni davant de la jutgessa que investiga la gestió de la dana. "No és casualitat", ha lliscat, i ha acusat a ambdues formacions de tractar de "desviar l'atenció", damunt amb Compromís com a "teloner" dels socialistes.

   "No em preocupen estes qüestions", ha admès, per a seguidament subratllar que hi ha una investigació judicial "en marxa" i "molts informes ja remesos" a la jutgessa per part de la Generalitat, que, al seu juí, amb el temps "posaran a cadascun en el seu lloc". De qualsevol manera, preguntat per si sap si la Generalitat ha esborrat estes imatges, ha afirmat "desconèixer la normativa en este aspecte".

"ES LIMITEN A UN MÀXIM D'UN MES"

   Per la seua banda, fonts de Presidència de la Generalitat han recalcat a Europa Press que els criteris de conservació i custòdia de les imatges "es limiten a un màxim d'un mes", tal com ve recollit en la Llei Orgànica 4/1997 i en l'article 6 de la instrucció 1/2006 de 8 de novembre de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades sobre el tractament de dades personals amb finalitats de vigilància a través de sistemes de càmeres o càmeres de vídeo i que manté el Reglament General de Protecció de Dades en aplicació des del 25 de maig de 2018, "a més de la normativa europea".

   A més, han facilitat una nota informativa entre la Prefectura de la Unitat Adscrita de la Policia Nacional i el departament de Seguretat de Presidència, amb data 4 de març del 2025, que arreplega que "en estos moments les càmeres de vídeo del Palau de la Generalitat conserven les imatges un màxim de 15 dies" i que, "passat este temps i llevat que hagen sigut requerides per les Forces i Cossos de Seguretat de la forma prevista per la llei, estes s'esborren". I afig que el procediment d'esborrat "es dona per la superposició de nous enregistraments a les ja existents".

   Així mateix, han aprofitat per a recordar una resposta a una petició d'informació que va realitzar el PP a Les Corts durant la passada legislatura --quan estava en l'oposició-- en la qual la llavors cap de Servici de Sistemes Corporatius de la Direcció general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions va respondre, al febrer del 2023, que la informació personal de dades de registre d'accés al Palau de la Generalitat "s'esborrava cada mes".

CAMARERO NEGA "EXCEPCIÓ"

   Preguntada per este assumpte en la roda de premsa després del ple del Consell, la vicepresidenta primera, portaveu i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha insistit que les imatges "s'esborren complint amb el previst" en la llei i ha fet al·lusió a l'esmentat informe policial, que es realitza "per a contestar a la pregunta parlamentària", ha aclarit.

   Dit això, ha defensat que el Consell "actua de la mateixa manera que s'actua sempre" i ha recalcat que no s'ha produït "cap excepció per a l'esborrat d'estes imatges" perquè és "alguna cosa que està regulat i que es fa". "Per què s'esborra? Perquè està en la llei i perquè ho establix el propi procediment. No hi ha un procediment excepcional. No hi ha hagut ningú que requerisca que es mantinguen este enregistraments i, per tant, es fa el mateix que cada dia", ha resolt.

Contador

Mitjà de comunicació subvencionat per la Generalitat Valenciana

Col.labora la Conselleria de Cultura, Educació, Universitats i ocupació de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 40.000 € para el foment de valencià