Publicado 13/07/2020 17:57CET

Uns 30 artistes, com Isabel Coixet, Agustín Almodóvar o Marina Abramovic, demanen inversió en cultura

MADRID, 13 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els cineastes espanyols Isabel Coixet i Agustín Almodóvar o l'artista plàstica Marina Abramovic són alguns dels noms que signen una carta en la qual una trentena d'artistes demanen inversió en cultura als polítics europeus.

En aquesta missiva, diversos escriptors, músics, directors de teatre i de museus, cineastes, compositors, fotògrafs i artistes plàstics assenyalen que la cultura està "enmig d'una crisi" i destaquen que "la manera en la qual ara responguen els responsables polítics i socials determinarà l'escenari de la propera dècada de vida cultural i creativa".

La carta també la signen el compositor Alberto Iglesias, l'artista conceptual Daniel Buren, el cineasta István Szabó, l'artista Joan Fontcuberta, el músic Jean-Michel Jarre o els cineastes Jean-Pierre i Luc Dardenne.

Els signants lamenten que des que va començar la pandèmia de la Covid-19, "els teatres, cinemes, museus, sales de concerts i similars han estat tancats" i "molts no tornaran a obrir". A més, apunten que les indústries culturals i creatives representen "un terç de les ocupacions a Europa" i que "les conseqüències econòmiques de l'aturada ja han impactat més enllà del món de la cultura".

No obstant això, segons apunten, es dona la "paradoxa" que malgrat el "paisatge cultural tan disminuït", la societat "s'ha refugiat" en aquesta cultura durant el confinament. "És la música que ens ha reunit als balcons, i davant de pel·lícules o sèries de televisió que ens han entretingut", assenyalen.

Segons lamenten, "malgrat els missatges clars dels dirigents de la Unió Europea" sobre el suport a la cultura, critiquen que "les ofertes actuals per a un pla de recuperació" no tenen en compte el sector, i que "el pressupost europeu a penes considera les necessitats del sector cultural i creatiu".

"Necessitem un pla que permeta reviure el nostre ecosistema cultural i que puga inspirar la propera generació d'europeus", reclamen aquests artistes per "proveir els recursos financers que permetran que l'art, la cultura, i les empreses culturals i creatives, els creadors i els treballadors creatius puguen continuar amb la seua feina, per poder sobreviure primer i desenvolupar-se en el futur".

colaboracio