Uns 30 artistes, com Isabel Coixet, Agustín Almodóvar o Marina Abramovic, demanen inversió en cultura

Publicado: lunes, 13 julio 2020 17:57

MADRID, 13 Jul. (EUROPA PRESS) -

Els cineastes espanyols Isabel Coixet i Agustín Almodóvar o l'artista plstica Marina Abramovic són alguns dels noms que signen una carta en la qual una trentena d'artistes demanen inversió en cultura als polítics europeus.

En aquesta missiva, diversos escriptors, músics, directors de teatre i de museus, cineastes, compositors, fotgrafs i artistes plstics assenyalen que la cultura est "enmig d'una crisi" i destaquen que "la manera en la qual ara responguen els responsables polítics i socials determinar l'escenari de la propera dcada de vida cultural i creativa".

La carta també la signen el compositor Alberto Iglesias, l'artista conceptual Daniel Buren, el cineasta István Szabó, l'artista Joan Fontcuberta, el músic Jean-Michel Jarre o els cineastes Jean-Pierre i Luc Dardenne.

Els signants lamenten que des que va comenar la pandmia de la Covid-19, "els teatres, cinemes, museus, sales de concerts i similars han estat tancats" i "molts no tornaran a obrir". A més, apunten que les indústries culturals i creatives representen "un ter de les ocupacions a Europa" i que "les conseqüncies econmiques de l'aturada ja han impactat més enll del món de la cultura".

No obstant aix, segons apunten, es dona la "paradoxa" que malgrat el "paisatge cultural tan disminut", la societat "s'ha refugiat" en aquesta cultura durant el confinament. "És la música que ens ha reunit als balcons, i davant de pellícules o sries de televisió que ens han entretingut", assenyalen.

Segons lamenten, "malgrat els missatges clars dels dirigents de la Unió Europea" sobre el suport a la cultura, critiquen que "les ofertes actuals per a un pla de recuperació" no tenen en compte el sector, i que "el pressupost europeu a penes considera les necessitats del sector cultural i creatiu".

"Necessitem un pla que permeta reviure el nostre ecosistema cultural i que puga inspirar la propera generació d'europeus", reclamen aquests artistes per "proveir els recursos financers que permetran que l'art, la cultura, i les empreses culturals i creatives, els creadors i els treballadors creatius puguen continuar amb la seua feina, per poder sobreviure primer i desenvolupar-se en el futur".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià