Publicado 27/09/2022 14:25

Espanya i altres dotze països demanen a Brussel·les un límit al preu de totes les importacions de gas a la UE

Archivo - Imatge d'arxiu d'una bandera de la UE.
Felix Hörhager/dpa - Archivo

   BRUSSEL·LES, 27 Sep. (EUROPA PRESS) -

   Espanya i altres dotze països més de la Unió Europea ultimen una carta a la Comissió Europea en la qual demanen que s'establisca un límit de preu per a totes les importacions de gas al mercat comunitari i no només al subministrat des de Rússia.

   L'escrit que serà remès pels ministres d'Energia d'Espanya, Portugal, Grècia, Polònia, Itàlia, Malta, Romania, Croàcia, Lituània, Eslovènia, Eslovaquia, Letònia i impulsada per Bèlgica, sol·licita a la Comissió Europea que presente una proposta per a posar un limite al preu del gas en la Unió Europea de cara al Consell d'Energia del pròxim 30 de setembre, per a després elaborar una proposta legislativa.

   Els tretze Estats membre insten al fet que aquest limite s'aplique a totes les importacions de gas natural al mercat de la UE i que "no es limite a jurisdiccions específiques", segons un document al que ha tingut accés Europa Press i que encara podria variar fins al divendres en les negociacions amb altres socis.

   A més, els països demanen que l'instrument es dissenye de tal manera que "garantisca la seguretat de subministrament i el lliure flux de gas dins d'Europa" al mateix temps que es redueix la demanda de gas".

   Així, els Estats membre plantegen que eixe topall es complemente amb propostes per a enfortir la "supervisió financera del mercat del gas" i el desenvolupament d'"índexs de referència alternatius per a la fixació de preus de gas" a Europa, que complementarien al TTF (Title Transfer Facility) holandés com a referència per a fixar el preu del gas.

   L'escrit posa en relleu que el major problema per al mercat comunitari és el "preu majorista del gas" i subratlla que cada vegada són més els països de la UE que demanen un límit a eixe preu per a "mitigar la pressió inflacionaria" i dotar d'un marc "en cas de possibles talls de subministrament".

   A principis de setembre, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va demanar imposar un sostre al preu del gas rus com a mesura d'intervenció urgent del mercat energètic per a contindre la factura de la llum.

   La proposta, no obstant açò, no va tirar avant per falta de suport dels Estats membre, ja que moltes delegacions volien anar més enllà i estendre la mesura a tot el gas importat a la UE.