Agro.- La Generalitat impulsa un pla per potenciar la competitivitat del sector agroalimentari

El Conseller De Agricultura, Josep Maria Pelegrí
EUROPA PRESS
Europa Press Economía Finanzas
Actualizado: miércoles, 11 abril 2012 13:15

BARCELONA 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, va presentar aquest dimarts a la Generalitat el projecte d'elaboració del Pla Estratègic d'Investigació, Innovació i Transferència Agroalimentària de Catalunya per al període 2012-2016, que té com a objectiu impulsar la competitivitat del sector agroalimentari.

"És important que tots els agents uneixin forces i treballin junts per fer del sector agroalimentari català un sector líder no només a Espanya, sinó també a Europa i la resta del món", va explicar Pelegrí. Així, l'estratègia del Govern passa per implicar pagesos, ramaders, peixaters i la indústria en el pla per aconseguir estrènyer llaços amb els centres tecnològics, d'investigació, universitats i empreses: "Volem que tots els agents en formin part. És un procés obert".

Per part del Govern, no només està implicada la Conselleria d'Agricultura, sinó també els departaments d'Empresa i Ocupació, Salut i Economia i Coneixement. Pelegrí ha erigit aquest pla com una eina per atreure l'interès dels centres d'innovació i investigació cap al sector agroalimentari, un objectiu al qual contribuiran la nova Política Agrària Comuna (PAC) i el nou Programa Marc de Investigació (Horitzó 2020), ja que obren oportunitats per potenciar la innovació.

UNA PAC MÉS INNOVADORA

En concret, la nova PAC preveu més del doble de les ajudes en investigació i innovació, i s'especula a arribar als 4.200 milions d'euros en el període 2014-2020, mentre que anteriorment els fons que es destinaven eren d'uns 1.900 milions: "Això ha de ser una gran oportunitat per a nosaltres. Hem de saber utilitzar aquests fons de manera efectiva, cosa que serà més fàcil si anem tots junts".

Els pilars bàsics d'aquest pla són definir el posicionament estratègic del sector agroalimentari català per a l'any 2020 com a sector competitiu, identificar els reptes de futur en matèria de coneixement i innovació, alinear tots els agents del sistema i captar més recursos de recerca i desenvolupament. El pla s'emmarca en el debat monogràfic de política agrària que es va produir al Parlament el 14 d'abril del 2010, i el projecte del pla estarà llest abans que acabi aquest any.

"La innovació no és un capritx", va assegurar el conseller, qui va assenyalar que al saló Alimentaria, que es va fer al recinte Gran Via de Fira de Barcelona a finals de març, es va constatar que les empreses que creixien eren les que innovaven i les que havien fet els deures en internacionalització.

L'acte també va comptar amb la presència del director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, Domènec Vila; el director general de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries (Irta), Josep Maria Monfort, i del representant del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), José Manuel González.

Contenido patrocinado