VALNCIA, 7 Abr. (EUROPA PRESS) -
L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) preveu per a la Comunitat Valenciana un dficit del 2,1 per cent del PIB en 2022, per damunt de la taxa de referncia del -0,6% del PIB, empitjorant quatre dcimes les estimacions de l'informe anterior.
Així ho reflecteix l''Informe sobre els pressupostos inicials 2022 de la Comunitat Valenciana' que ha fet públic l'AIReF i que actualitza el passat informe elaborat a l'octubre, quan encara no estava aprovat el pressupost de la Generalitat.
La variació en les previsions de l'AIReF es deriven fonamentalment del tancament de 2021 i del trasllat a 2022 de les ajudes a empreses no executades en 2022. S'incorpora la despesa de les ajudes directes a empreses pendents d'executar al tancament, 300 milions, un 0,3% del PIB regional.
El tancament de 2021 impacta negativament en tres dcimes, ja que la Comunitat va acabar l'any amb un dficit de l'1,1% del PIB, millorant una dcima les previsions de l'informe de línies. La major despesa i els menors ingressos no impositius registrats al tancament de 2021 es traslladarien a 2022.
No obstant a, l'Airef apunta que aquests efectes negatius quedarien "compensats lleugerament per la millora en l'evolució prevista dels ingressos tributaris", derivada en part de la pujada de preus "que afectar en menor mesura les despeses".
MENYS INGRESSOS
L'AIReF preveu que els ingressos de la Comunitat Valenciana en 2022, sense considerar els recursos del PRTR i les ajudes directes a empreses, redusquen 2,1 punts el seu pes, fins al 15% del PIB. A suposa un descens entorn del 4% sobre el nivell del 2021. Com ja va indicar en l'informe anterior, les menors transferncies extraordinries i les derivades del sistema de finanament autonmic condicionen l'evolució dels recursos. Aquestes transferncies, que suposen més del 60% de la totalitat d'ingressos nets, cauen un 13%.
D'altra banda, s'espera que cresquen entorn del 12% la resta dels recursos aliens a fons PRTR. Es preveu una evolució positiva en els ingressos tributaris diferents de l'Impost sobre Successions i Donacions, la recaptació de les quals podria veure's augmentada com a conseqüncia de la inflació, si bé s'espera un creixement més moderat que l'any anterior. Al seu torn, la despesa que s'espera executar en 2022 vinculat als fons PRTR es manté respecte a l'informe de línies, un 1,1% del PIB.
Amb tot, les previsions de recursos de la Generalitat són superiors a les de l'AIReF, que detalla que les previsions autonmiques actuals per a 2022 actualitzen les estimacions de línies i, aquesta vegada, eliminen la transferncia de 1.336 milions d'euros, la qual cosa acosta el seu escenari al de l'AIReF, si bé manté estimacions superiors d'ingressos impositius i altres recursos.
Quant a la despesa, segons les estimacions de l'AIReF, sense considerar els fons PRTR ni les ajudes a empreses, cauran entorn de l'1% respecte al nivell de 2021, minorant el seu pes 1,6 punts fins al 16,8% del PIB regional. L'AIReF manté que en 2022 prop del 70% del gasto incorregut en 2021 com a conseqüncia de la pandmia no es replicar, si bé se segueix esperant un augment important.
Així mateix, el creixement de la despesa previst per la Generalitat és inferior a l'estimat per l'AIReF. Malgrat la lleugera revisió a l'ala en les previsions autonmiques sobre les comunicades en les línies, l'actualització de les previsions de l'AIReF accentua la distncia amb l'escenari de la Comunitat.
Quant al deute públic, l'AIReF manté les previsions respecte de l'informe anterior i calcula que la rtio deute sobre PIB es reduir fins al 44,3% en 2022. Segons ha explicat, el motiu de mantindre les seues previsions anteriors és que es registren "efectes positius i negatius que es compensen entre ells".
Com a factors negatius, el nivell d'endeutament registrat al tancament de 2021 ha sigut major que l'esperat en 0,6 punts de PIB i la previsió de dficit de 2022 també empitjora. No obstant a, en el costat contrari, la revisió del PIB implica una caiguda de 0,9 punts de la rtio deute/PIB i compensa l'efecte dels factors anteriors.
A llarg termini, l'AIReF calcula que la rtio de deute es redusca en 17 punts de PIB en els prxims 15 anys i recupere el nivell previ a la pandmia l'any 2024, "sota els supsits d'un escenari normatiu".