L'estiu serà calorós, encara que no tant com el del 2022, i més plujós del normal

Archivo - Arxiu - Un home camina per la platja de la Malvarrosa
Rober Solsona - Europa Press - Archivo
Publicado: miércoles, 7 junio 2023 17:46

   Les precipitacions de finals de maig fan que el terreny forestal no estiga tan sec com altres anys, sobretot a Alacant

   VALNCIA, 7 Jun. (EUROPA PRESS) -

   L'estiu del 2023 es preveu calorós a la Comunitat Valenciana, encara que no tant com el de l'any passat que va batre tots els rcords, i amb més episodis de precipitació en forma de tempestats que poden ser més freqüents i estar més concentrades. A més, tornaran les nits tropicals i el vent de ponent i l'aigua del mar estar molt clida, previsiblement sense arribar als extrems del 2022.

   Així ho han avanat el delegat territorial de l'Agncia Estatal de Meteorologia (AEMET), Jorge Tamayo, i el responsable de Climatologia, José Ángel Núñez, en el balan de l'any hidrolgic i de la primavera. "No cree el que es deia que l'estiu passat seria el més fred de la nostra vida", ha assenyalat Tamayo després de recordar que el del 2022 va ser un estiu "molt excepcional" per les altes temperatures.

   Segons les seues previsions, els termmetres estaran per damunt del normal entre juny i agost, igual que en la resta d'Espanya, per sense arribar a la situació extrema de l'any passat. Les "típiques tempestats d'estiu" també seran superiors a l'habitual, tenint en compte que aquests mesos solen estar molt concentrades i que en el Mediterrani hi ha zones on "no cau ni una gota".

   Es tracta d'un fenomen cada vegada més habitual, amb un patró de pluges més intenses i concentrades en menys dies al que li segueixen períodes de sequera més recurrents, igual que aquesta primavera en la qual s'han acumulat en la segona quinzena de maig després d'un mar i un abril significativament sec.

LES ELECCIONS, "EN PLENA CANÍCULA"

   Una de les dates marcades en el calendari d'aquest estiu és el 23 de juliol, dia de les eleccions generals anticipades. És prompte per a pronosticar el temps que far eixe diumenge, per coincideix amb la "plena canícula" --període en el qual la calor és més forta-- que va del 22 de juliol al 5 d'agost. "La gent de l'interior que vaja a votar al matí", ha afegit el responsable de Climatologia.

   En general, encara és prompte per a saber si hi haur diverses ones de calor com al 2022, encara que l'estiu meteorolgic ha comenat amb menys fora que el de l'any passat i aix podria allargar la calor fins a l'entrada de la tardor. "En el clima mediterrani, el normal és que el clima no siga normal", ha apuntat el delegat d'AEMET.

   El que sí ser habitual seran les nits tropicals, que "protagonitzaran tot l'estiu", i el vent de ponent encara que "no molt fort". Les brises ajudaran a baixar els termmetres en les zones properes al mar, que tornar a estar molt clid --ara ronda els 22-23 graus--, encara que és "poc probable" que arribe als becs de 30 graus del 2022.

   EL DFICIT DE PLUGES CAU A la MITAT EN UN MES

   Respecte al risc d'incendis forestals, després d'una primavera que va arrancar amb un gran foc a Vilanova de Viver, les últimes pluges poden contribuir al fet que el terreny estiga menys sec aquest estiu, ja que el dficit de precipitació ha baixat del 41% d'abril al 20% a principis de juny.

   Aix sí, hi ha zones del nord de Valencia i el sud de Castelló on no ha plogut tant i les muntanyes segueixen seques. "Quanta més pluja benvinguda ser", ha resumit el delegat d'AEMET, a més de ressaltar que en altres parts d'Espanya la situació és més desfavorable.

LA PRIMAVERA MÉS CALOROSA EN ALMENYS 73 ANYS

   Com a balan, la Comunitat ha viscut una primavera extremadament clida, la més calorosa des d'almenys 1950, i pluviomtricament normal grcies a les pluges de la segona mitat de maig. La temperatura mitjana (15,6C) est 1,7C per damunt de la climatologia de referncia, mentre la precipitació acumulada aconsegueix 112,6 litres per metre quadrat i est un 22% per davall de la mitjana 1991-2020.

   Ara bé, els responsables d'AEMET han explicat que és probable que la sensació siga que aquesta primavera no ha sigut tan clida per la baixada de termmetres dels últims 15 dies, quan el final d'abril va ser "possiblement el més clid de la histria". Va haver-hi més de 60 dies consecutius, del 7 de mar a el 11 de maig, amb temperatures molt superiors a la mitjana.

   Per mesos, al mar va haver-hi tres becs clids destacats: el primer el dia 11 a Castelló de la Plana amb rcord de temperatura (30,8C), el segon el dia 23 amb l'incendi de Vilanova de Viver i el tercer a la fi de mes. A l'abril es va produir l'episodi més clid a la Comunitat en aquest mes, amb un dia 29 amb temperatura equivalent a juny.

   Al maig, la primera quinzena va ser molt clida, amb una anomalia de +1,8C, i la segona molt freda, amb una anomalia de -1,7C. I ara al juny continuen les temperatures lleugerament per davall de la mitjana.

   Les últimes pluges no eviten que aquesta primavera haja sigut la més seca dels últims cinc anys, encara que amb diferncies entre províncies. Mentre Alacant ha viscut una primavera humida, amb un 35% de supervit, Castelló ha registrat un dficit del 37% i Valncia del 35%.

   També va haver-hi gran diferncia entre mar i abril, els mesos més secs de les seues sries, i una segona mitat de maig amb successius episodis de tempestats excepte en el nord de Valncia. De fet, el 96% de la precipitació de tota la primavera es va acumular durant els últims 20 dies del mes passat.

   Els mxims de pluges es van registrar en localitats com l'Orxa (337 l/m2), Tibi (319,5), Agres (284,3) o Ontinyent (283,4), mentre els mínims es van donar a Llíria (9 l/m2), Massamagrell (15,2) o Bétera (19,8). En la ciutat de Valncia solament es van acumular 32 litres per metre quadrat durant aquesta primavera.

ANY HIDROLGIC SEC, A PESAR DELS TEMPORALS

   Quant al balan de l'any hidrolgic, que va de el 1 d'octubre al 31 de maig, els huit primers mesos tenen un carcter sec a la Comunitat, amb una precipitació acumulada de 306,4 litres per metre quadrat que aquest un 20% per davall de la mitjana.

   Es van registrar tres clars temporals de pluja: l'11 i 12 de novembre, el 7 i 8 de febrer amb la borrasca 'Isaack' que va deixar nevades a Castelló i les tempestats de la segona mitat de maig amb precipitacions torrencials en la matinada del dia 26 a Castelló.

   Fins al 90% de la Comunitat Valenciana presenta dficit pluviométrico, sobretot les comarques de l'Alt Palancia, l'Hoya de Buñol, el Camp de Túria, la Serrania, l'Alt Mijares i l'Horta Nord.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià