Comença aquest dimarts la tasca d'exhumació al cementiri de Llucmajor

Plànol del cementiri de Llucmajor
CAIB
Publicado 4/1/2019 14:52:18CET

PALMA DE MALLORCA, 4 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Govern dóna llum verda perquè s'iniciï aquest dimarts, 8 de gener, l'exhumació de la fossa del cementiri Llucmajor, on, entre els mesos d'octubre i desembre de 1936, quatre persones van ser afusellades entre el quilòmetre 19 i 20 de l'antiga carretera de Palma a Portocolom.

Segons ha informat aquest divendres la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, amb aquesta tasca ja serien 12 les fosses obertes per part de Cultura durant aquesta legislatura des de l'aprovació de la Llei 10/2016, de 13 de juny, per a la recuperació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el Franquisme, i després que s'hagin intervingut fosses a Porreres, Montuïri, Alaró, Sant Ferran, Sencelles Calvià, Marratxí, Llucmajor, Pou de Sant Lluís a Porreres, Eivissa i Santa Maria.

Així mateix, també s'ha fet un estudi de viabilitat a Son Coletes a Manacor i en el cementiri de Bunyola, fet que obre la porta a possibles intervencions en aquest espai.

Les víctimes que se cerquen en Llucmajor són Sebastià Vidal Vidal, natural de Santanyí, guàrdia civil retirat de 53 anys. El cos va aparèixer dia 28 d'octubre del 1936. Va ser identificat per la seva dona.

L'altra persona desapareguda és Macià Salvà Moll, d'És Coll d'en Rabassa, paleta de 32 anys. El cos va aparèixer dia 28 d'octubre al costat del cos de Sebastià Vidal, va ser identificat per la seva dona i deixava una filla menor d'edat.

Miquel Martorell, la tercera víctima que se cerca, era natural de Bunyola, pagès de 35 anys. El cadàver va aparèixer dia 3 de desembre de 1936, la seva dona va reconèixer la roba i pertinences recuperades una setmana després del seu enterrament; deixava un fill de dos anys. La quarta persona desapareguda que se cerca no està confirmada la seva identitat.

La intervenció, que començarà aquest proper dimarts dia 8 d'octubre, se centrarà en unes fosses que s'han localitzat per les causes judicials obertes. El cos de Sebastià Vidal podria estar enterrat en el quadre dos que es localitza damunt el mapa que s'adjunta, en vermell i amb les lletres C2, mentre que els altres cossos es trobarien a la fossa indicada en color negre i amb les lletres C1.

Contador