Les embarassades que consumeixen 200 grams de fruites i verdures redueixen el risc que el beu pateixi sota pes

Actualizado: lunes, 28 julio 2008 16:22

A l'estudi participen institucions sanitàries i educatives de València, Catalunya, Astúries, Andalusia, Madrid, Illes Balears i El País Basc.

PALMA DE MALLORCA / VALÈNCIA, 28 de juliol (EUROPA PRESS)

Les embarassades que prenen 200 grams diaris de fruites i verdures "redueixen a la meitat el risc que el beu neixi amb sota pes" i possibiliten un "desenvolupament físic correcte durant els primers mesos de vida" del nen, segons es desprèn d'un estudi elaborat per l'equip multidisciplinari del Projecte Infància i Medi Ambient de la Comunitat Valenciana, format pels membres de l'Hospital Universitari La Fe de Valencia, de l'Escola Valenciana d'Estudis per a la Salut i de la Universitat Miguel Hernández de Elx (Alacant).

Els primers resultats d'aquest estudi, realitzat a a prop de 800 dones i al seu fills menors d'un any, constaten que les embarassades "no tenen una dieta adequada" i que "estan exposades a riscos ambientals que poden influir en el desenvolupament del fetus i del nen en edat primerenca", han informat avui fonts del Consell en un comunicat.

Els resultats finals del projecte han estat presentats en La Fe de Valencia, amb l'objectiu de "detectar els possibles dèficits nutricionals", així com "els riscos de l'exposició a la contaminació ambiental", de manera que "es va tenir en compte l'alimentació, tant de la gestant com del nen", van assenyalar.

Aquestes conclusions s'han publicat en més d'una desena de revistes internacionals, entre les quals es troben 'European Journal Epidemiology', 'International Journal of Hygiene and Environmental Health', 'Atmospheric Environment' o 'Science Total Environment'.

A més, els resultats indiquen que les embarassades "haurien de prendre suplements d'àcid fòlic abans de quedar-se en estat" i "continuar amb una quantitat adequada durant l'embaràs". Tot i això, segons es desprèn del projecte, només el 30 per cent de les gestants va iniciar el seu consum abans de la concepció i només en un 20 per cent dels casos les dosis sobrepassava la quantitat recomanada de manera preventiva. A més, un 64 per cent de les futures mares refereixen consumir sal iodada.

Des del Consell van assegurar que l'estudi reflecteix que prop del 40 per cent de les joves valencianes fumaven al començament del seu embaràs, un percentatge quatre o cinc vegades superior a altres països europeus, on només un deu per cent de les mares fuma durant la gestació, van afirmar, i van afegir que aquelles dones que no eren fumadores estaven exposades al fum del tabac a través de familiars o amics.

A més, el 20 per cent de les embarassades estaven exposades a productes químics en el seu ambient laboral, van apuntar les mateixa fonts, i van explicar que degut a les exposicions ambientals i laborals, així com la possible presència de contaminants en els aliments, els nens "poden heretar les conseqüències d'aquesta presència de substàncies nocives en aquest ambient".

Amb aquests resultats s'edita un butlletí periòdic, que s'envia a tots els pares que així ho desitgin, que inclou recomanacions per a l'educació en salut i alimentació. Els beneficis d'aquests consells es reflecteixen durant el període de gestació i en la salut del nadó.

Tot i això, és als sis mesos de vida del nounat quan es consoliden, gràcies també a la lactància materna, de manera que l'equip del projecte va advocar per "ampliar el permís per maternitat fins a, almenys, les 24 setmanes", al mateix temps que va animar a "facilitar a les mares la lactància", van assenyalar.

La manera de recollida d'informació es va fer a través d'anàlisis específics de mostres de sang, de qüestionaris i entrevistes personals o telefòniques, a través de revisió de registres clínics, ecografies, exploracions pediàtriques, tests psicomètrics, determinació en mostres biològiques de marcadors nutricionals i contaminants ambientals, van assegurar fonts del Consell.

XARXA TEMÀTICA D'INVESTIGACIÓ

Aquest treball forma part d'una xarxa temàtica d'investigació centrada en l'impacte del medi ambient en la salut de les dones embarassades i dels seus fills. En aquest estudi nacional participen prop de de 4.000 mares i els seus respectius fills.

L'Hospital Universitari La Fe es va incorporar el 2004 al projecte INMA, al costat de l'Escola Valenciana d'Estudis per a la Salut (EVES) i la Universitat Miguel Hernández. A més del grup de la Comunitat, participen institucions sanitàries i educatives de Catalunya, Astúries, Andalusia, Madrid, Illes Balears i El País Basc.

Alhora, aquests centres d'investigació biomèdica en xarxa segueixen les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), per a l'anàlisi de la influència de la dieta i l'exposició a contaminants ambientals sobre la salut i benestar d'un nen durant l'etapa prenatal i primera infància.