Palma Arena.- El jutge Castro no descarta citar Matas ja que la seva compareixença "pot ser que estigui a l'agenda"


Actualizado 18/8/2009 20:46:24 CET

PALMA DE MALLORCA, 18 Ago. (EUROPA PRESS) -

El jutge que instrueix el cas Palma Arena, José Castro, no descarta cridar a declarar l'ex president del Govern balear, Jaume Matas, dins del procediment que investiga les presumptes irregularitats comeses al voltant a la construcció del velòdrom palmesà i que van conduir al seu sobrecost pel doble del pressupostat inicialment, en asseverar que "pot ser que estigui a l'agenda" la citació judicial de l'ex cap de l'Executiu.

Així ho ha assegurat als mitjans a la seva sortida dels Jutjats de Via Alemanya, on ha manifestat que "si he de citar-lo ja ho citaré", pel que va eludir donar més dades sobre aquesta qüestió. Cal recordar que Matas ha mostrat la seva disposició a declarar davant del jutge en el cas que sigui requerida la seva compareixença, amb l 'objectiu d'"aclarir qualsevol qüestió" que se li pregunti sobre les condicions que van envoltar a l'execució de la infraestructura, tal com va anunciar el seu advocat, Rafael Perera.

A més, Castro es va pronunciar d'aquesta manera després que els arquitectes Luis i Jaime García-Ruíz, els qui van dirigir els treballs de construcció, afirmessin divendres passat davant del jutge, en qualitat d'imputats, que l'ex cap de l'Executiu autonòmic ha estat qui personalment els va instar a contactar amb l'exdirector general d'Esports, 'Pepote' Ballester, perquè s'incorporessin al projecte. Per aprofundir en aquesta qüestió, també ahir ha estat esmentada a declarar com imputada l'ex cap de gabinet de Matas, Dulce Linares.

Es tracta, precisament, d'una de les principals línies d'investigació del cas i que se centra a descobrir el motiu pel qual se li va rescindir el contracte a l'arquitecte inicial del Palma Sorra, Ralph Schürmann, i qui va ordenar contractar als dos germans, en concret per uns nou milions d'euros sense mediar concurs públic algun.

TRES NOVES DECLARACIONS

Cal assenyalar que José Castro va fer aquestes afirmacions després de prendre declaració al llarg del demà a l'arquitecte Ignacio Antonio Sáez, al constructor Antonio Marqués i al també arquitecte Jaime Navarro, els qui, després de les seves compareixences, continuen imputats dins del cas. Així, en el cas de Sáez, aquest ha comparegut per espai de dues hores i mitja i després de l'interrogatori, el seu advocat, Pedro Cerdà, ha confirmat a Europa Press que el seu patrocinat continua encausat per un delicte de malversació de fons públics.

El lletrat ha assenyalat alhora que ni Ministeri Fiscal ni acusació particular, exercida pel Govern a través de l'advocat Manuel Pomar, han demanat cap mesura cautelar contra Sáez, qui el passat dia 6 ja va quedar en llibertat amb càrrecs després de ser interrogat a les dependències de la Policia Nacional, l'endemà de ser detingut al costat de sis persones més en el marc de l'Operació Espasa, entre les quals hi ha el portaveu del PP a l'Ajuntament de Palma, Rafael Duran, 'Pepote' Ballester.

Després de la compareixença de Sáez davant del titular del Jutjat d'Instrucció número 3 -encarregat del cas-, els fiscals Pedro Horrach i Miguel Ángel Subirán, el seu advocat i el de l'acusació particular, també va prestar declaració l'arquitecte qui, assistit per l'advocat Eduardo Valdivia, també continua imputat després del seu interrogatori.

L'última de les compareixences ha estat la del constructor Jaime Navarro,el lletrat del qual, Alberto de Juan, no va especificar els càrrecs que pesen sobre el seu patrocinat ja que "no han estat concretats" per trobar-se la causa sota secret de sumari. Durant els pròxims dies es preveuen més declaracions, mentre que per al dia 31 també està programada la del cunyat de Matas, Fernando Areal, que ha estat gerent del PP balear entre 2003 i 2007.

Cap recordar que el jutge i la Fiscalia Anticorrupció investiguen possibles irregularitats en els contractes d'obres durant l'execució del Palma Arena, projecte estrella durant la passada legislatura del PP, que podrien haver duplicat el pressupost d'aquesta infraestructura fins a superar els 100 milions d'euros. Així, s'investiguen, entre d'altres delictes, els de malversació, prevaricació i falsedat documental.

El Ministeri públic intenta descobrir així l'origen dels 45 milions d'euros que la Unió Temporal d'Empreses que va construir el velòdrom (Melcior Mascaró i FCC) reclama a l'actual Govern, sumant gairebé el doble del cost inicial de l'obra, que rondava els 48 milions d'euros.