Tres restauradors de Balears participaran al VI Concurs de Pintxos de Valladolid

Europa Press Islas Baleares
Actualizado: lunes, 8 noviembre 2010 18:53

El jurat buscarà entre els 66 participants la creació amb millor "gust, originalitat i concepte"

PALMA DE MALLORCA/VALLADOLID, 8 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Vorera de Recoletos de Valladolid acull des d'aquest dilluns la carpa en la qual se celebra el VI Concurs de Pintxos de la ciutat i l'Assemblea de la Tapa en la qual participaran tres restauradors procedents de Balears.

Les sessions del concurs, concretament, es desenvoluparan entre demà dimarts, 9 de novembre, i dimecres dia 10; i abans d'això en la jornada d'avui ha tingut lloc la presentació dels participants, el sorteig del seu ordre i aquesta tarda es portarà a terme la IV Assemblea de la Tapa.

L'alcalde de la ciutat, Francisco Javier León de la Riva, el president de l'Associació Provincial d'Empresaris d'Hostaleria (Apeh) de Valladolid, José Ramón García, i el director tècnic del concurs, Luis Cepeda, han presentat la nova edició i han coincidit a destacar que el canvi d'escenari per a l'edició de 2011 serà "apropiat" perquè el concurs no es vegi afectat per inclemències meteorològiques.

Segons el parer del primer edil, els 66 participants mostraran "el millor del seu saber fer gastronòmic" que, com ha afegit José Ramón García posaran les seves creacions a disposició del públic val·lisoletà gràcies a la col·laboració i agermanament amb unes quatre desenes d'establiments de la capital.

La dotació en premis per al 2010 es veurà incrementada en 4.000 euros amb la creació del premi extraordinari anomenat 'Terra de Gust' que assenyalarà la millor tapa que contingui més d'un 50% de productes inclosos en aquesta marca de qualitat promoguda per la Junta de Castella i Lleó.

Aquesta distinció ja va figurar en l'edició del 2009, però com un accèssit sense dotació econòmica. A més, es lliurarà un primer premi de 6.000 euros, un segon de 4.000 i un tercer de 1.500; així com tres accèssit al millor concepte de tapa, la més avantguardista i la més tradicional.

El jurat estarà presidit pel cuiner Bruno Oteiza, conegut per la seva participació en diversos programes de televisió i que ha estat definit per Luis Cepeda com l'"hereu de Karlos Arguiñano" per les seves característiques de "gran comunicador extraordinàriament afectiu".

El mateix Oteiza, que va estar present en l'obertura del Concurs, ha recalcat que el seu treball se centrarà a buscar la creació amb "millor gust" i amb els detalls de "creativitat, originalitat, concepte" i també "que sigui pràctic, es pugui menjar en un o dos mossos"

El xef guipuscoà ha manifestat que espera trobar en els participants "originalitat, molt professionalisme i també bastant aprenentatge" ja que els participants arriben en molts casos com guanyadors de concursos provincials o autonòmics on ja han presentat les seves broquetes.

"EVOLUCIÓ DE L'ÉSSER HUMÀ"

També ha volgut incidir en com és d'important que Valladolid potència el concepte de broquetes i tapes que transcendeixi en "el nacional i internacional cada vegada amb major repercussió". Oteiza ha comparat aquesta filosofia amb els tacs a Mèxic o el shushi al Japó, ja que és "una cultura, una forma de vida, que no va sorgir de casualitat" sinó que es tracta d'"una evolució de l'ésser humà per ajuntar-se abans de menjar sense distorsionar la vida 10 minuts".

Demà dimarts començaran les competicions del concurs se celebraran en sessions de matí i tarda, amb 22 participants per sessió, i dimecres dia 11, la competició tindrà lloc en el transcurs del matí, amb semblant nombre de participants.

El lliurament de premis i un fi de festa amb degustació de broquetes, oferta per l'Ajuntament de Valladolid en col·laboració amb els professionals de l'Associació Empresarial d'Hostalers, es farà la nit del dia 11 de novembre, amb l'assistència de personatges populars aficionats a l'univers de la cuina i el vi.

En aquesta ocasió, els 66 finalistes han estat seleccionats entre els 130 preinscrits després de considerar "la qualitat i harmonia dels productes, així com l'originalitat, estètica i aplicació comercial durant les elaboracions". La convocatòria del concurs es va enviar a més de mig miler de professionals que ja es van presentar a edicions anteriors, als vencedors dels concursos provincials de tapes celebrats a Espanya i als professionals suggerits pels 17 compromissaris de la Apeh i de l'empresa Gastronomicon News.

Així, segons la llista oficial, participaran 13 restauradors de Castella i Lleó, deu de Madrid, vuit del País Basc, cinc d'Andalusia, tres d'Astúries, Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa i Catalunya; dos d'Aragó, Galícia, la Rioja, Navarra i Comunitat Valenciana; i un de Múrcia, Canàries i Extremadura.

Tots els finalistes hauran de presentar vuit unitats dels seus pintxos davant d'un jurat que presidirà Oteiza acompanyat pels cuiners Jesús Ramiro, del 'Ramiro's' de Valladolid --únic establiment de la ciutat amb una estrella Michelin--, Luis Alberto Martínez, de Casa Fermín, a Oviedo; Nino Redruello, de La Gabinoteca de Madrid. En els tres llocs restants s'alternaran nou periodistes, hostalers i professors de cuina entre els quals l'organització destaca al xef director de l'Institut Culinari d'Amèrica, Joseba Encabo; el director d'Alimentació i Begudes d'hotels Wyndhman dels EUA, Fernando Salazar; i el director de l'Hotel Palais de Biarritz (França), Jean Louis Leimbacher.

Ja avui la carpa acull la IV Assemblea de la Tapa, en què, segons ha explicat el responsable de l'organització del certamen Luis Cepeda, es busca aprofundir en com la tapa i els pintxos suposen un "vehicle de penetració" dels productes espanyols en el món. "La tapa és el nostre missatge més important i emblema més gran de la nostra gastronomia", ha recalcat.

A més, avui eren presents els alumnes de 14 centres de Bulgària, EUA, Índia, Gal·les, Irlanda, França, Itàlia, Vietnam, el Canadà, Mèxic, Puerto Rico, Dinamarca, Turquia i Suècia que participen a l'II Trobada d'Escoles de Cuina i que portaran a terme una demostració.

El director de l'escola Indian Hills Community College de l'Estat d'Iowa, Gordon Rader, ha destacat la importància que té per al seu centre la presència a Valladolid, després de ser un lloc en el qual es poden degustar "tapes de moltíssima qualitat, tant en el rústic com en allò innovador". De fet, ha apuntat que als Estats Units, les tapes cada vegada són més populars, sobretot a la costa Oest.

Contenido patrocinado