El Parlament insta al Govern a elaborar un estratègia de paisatge a Balears

Publicado 3/12/2019 18:02:29CET

PALMA DE MALLORCA, 3 Dic. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimarts en sessió plenària una proposició no de llei (PNL) presentada per PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca en la qual es demana l'elaboració de la "estratègia de paisatge" de Balears.

En concret, es persegueixen "quatre grans" objectius, com són la millora del coneixement, la formació i la sensibilització en matèria de paisatge; la implementació de la protecció, la gestió i l'ordenació de paisatge a través de la redacció de la Llei de paisatge de Balears o bé amb la integració en la legislació territorial i urbanística.

Dins d'aquests dos objectius es troben el foment de l'accés públic al paisatge i la seva interpretació i l'impuls de la cooperació en matèria de paisatge en l'àmbit de l'estudi de la dimensió paisatgística de les polítiques, els programes internacionals i les bones pràctiques.

A més, el Parlament insta al Govern, consells insulars i ajuntaments de Balears a que s'adhereixin als principis, els objectius i les mesures que conté el Conveni Europeu del Paisatge, ratificat per Espanya el mes de novembre de 2017.

Per aquesta iniciativa, el Parlament també demana a l'Executiu autonòmic que constati que els paisatges singulars de l'arxipèlag contribueixen de forma rellevant a la generació de valor quant a l'experiència turística i, per tant, són un dels elements del patrimoni natural més vulnerables al desenvolupament d'aquesta activitat.

Davant això, el Parlament demana que es prioritzi l'estudi i protecció dels paisatges singulars de les Illes en el pla d'inversions a finançar a través de l'impost de turisme sostenible de l'any 2020 i successius.

D'altra banda, el Parlament també constata la contribució i el vincle indissociable del paisatge en la pervivència dels costums, usos i tècniques tradicionals de la comunitat, i insta al Govern i als consells, a incloure la defensa dels costums, usos o tècniques tradicionals que ho fan possible en el desenvolupament de la Llei de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes.

Contador

Para leer más