Arrenquen les obres de millora de la Platja de Palma amb un pressupost inicial d'aproximadament 330 milions d'euros

Actualizado: viernes, 29 mayo 2009 19:01

PALMA DE MALLORCA, 29 May. (EUROPA PRESS) -

Les primeres obres de millora de la Platja de Palma que s'iniciaran en els pròxims dies, tindran un pressupost inicial de més de 329 milions d'euros i es desenvoluparan durant el 2009 i 2010, segons ha informat avui la Comissionada del Govern central per a la reforma integral de la Platja de Palma, Margarita Nájera.

En roda de premsa per explicar el 'avanç' d'aquest projecte "complex, tot i que prioritari" amb l'objectiu que aquesta zona es converteixi en "líder turística" l'any 2020, Nájera ha apuntat que les primeres actuacions a "curt i mitjà termini" se centraran en la millora de les vies, carrers i passejos, així com de l'enllumenat públic i les zones enjardinades i parcs.

Tot això, suposa una inversió inicial, per a aquests "pròxims anys" de 329.332.460 euros, que es desglossaran en diferents partides relacionades amb la reparació de desperfectes puntuals en voreres i calçades al municipi de Palma (108.936 euros), la millora correctiva de la urbanització per carrers i/o zones completes (3.693.886 euros); el perfeccionament de l'enllumenat i els espais públics (4.654.765 euros), així com una acció de rehabilitació integral d'una instal·lació hotelera que preveu un pressupost de 5 milions d'euros, procedent de la inversió pública.

Alhora, es portaran a terme accions estratègiques com la reconversió integral d'àrees urbanes (és a dir, l'edificació residencial) en zones de Palma i Llucmajor, que suposa una inversió de 15 milions d'euros; la millora del sistema de drenatge de la Platja de Palma (26.524.873 euros); la millora del sistema de proveïment d'aigua potable als nuclis de Llucmajor ubicats a la Platja de Palma --com S'Arenal de Llucmajor, Son [Verí], i Cala Blava, entre d'altres-- (2.500.000 euros); així com el sanejament integral al municipi de Palma (60 milions d'euros), entre d'altres accions "prioritàries i necessàries".

CANVI CLIMÀTIC, MOLT PRESENT

Entre els principals eixos d'aquest "gran projecte" per a la zona, segons ha apuntat Nájera, es troba el Canvi Climàtic, ja que suposa un "enorme repte de futur, de sostenibilitat", ja que es tracta de millorar la qualitat de vida dels ciutadans, treballadors i turistes de la zona, "amb especial atenció" al Medi Ambient.

Per la seva banda, el conseller de Turisme, Miquel Nadal, ha assegurat que amb la reforma d'aquesta "zona turística madura" es pretén aconseguir un nou posicionament turístic basat, entre d'altres aspectes, en la disminució de la càrrega ecològica amb la qual s'intenta reduir fins a un 50 % el nombre d'emissions a l'atmosfera. Amb això, es "millorarà de manera important" la qualitat de vida dels residents, i els turistes de la zona.

Alhora, ha remarcat que en aquest 'avanç' presentat avui busca conèixer els interessos de comerciants i de la ciutadania per concretar "que és el que volem que sigui la Platja de Palma", una zona que entre 2020 i 2030 segueixi sent líder en matèria turística, tot i que "totalment moderna".

LES TIC COM "TERCERA GAMMA DEL TURISME"

Tal com va exposar el president del Govern, Francesc Antich, en aquesta zona també tenen molta influència les noves tecnologies, que es coneixen com "la tercera gamma del turisme", doncs 'acosten' a la resta del món la realitat (turística) de l'illa de Mallorca, així com de la resta de l'arxipèlag.

Concretament, en aquest aspecte cap remarcar que entre els principals objectius que es marca aquesta estratègia tecnològica es troben el fet de facilitar la gestió del negoci turístic d'acord amb les aplicacions de Tecnologies de la Informació i de les Telecomunicacions (TIC), així com optimitzar la gestió burocràtica, administrativa, de seguretat i mediambiental amb el fi únic d'aconseguir la "màxima" eco-eficiència global.

En relació amb la millora de les condicions de vida dels residents i treballadors, destaca l'enduriment de la cohesió social, la renovació del teixit productiu comercial, així com la millora de la qualitat de l'ocupació, ja que es persegueix, tal com va exposar Nájera, "no tenir més, sinó tenir qualitat", pel que és necessari, entre d'altres aspectes, "refer l'àmbit de la residència" dels habitants d'aquesta zona.

EL FUTUR URBANÍSTIC DE LA ZONA

Amb l'objectiu d'oferir una Platja de Palma "policèntrica" en què viure múltiples experiències, en espais "rehabilitats, estructurats i connectats dintre seu amb l'exterior, i amb eficaços mitjans de transport", es fa necessari propiciar la substitució d'activitats "obsoletes" ja amortitzades, a més de crear uns espais simbòlics generadors d 'activitat que operin en la revaloració de la zona.

Així, és prioritari portar a terme una "reconsideració funcional" dels carrers segons el nou model d'espai públic, de mobilitat i transport, pel que multiplicar l'atractiu urbà a través de la diversificació de les entitats i de les experiències urbanes serà la principal motivació d'aquest projecte.