Ple.-El Govern ja ha pagat 200.000 euros als pagesos per pal·liar els danys causats per la pluja a la patata


Actualizado 24/2/2009 19:13:01 CET

PALMA DE MALLORCA, 24 Feb. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Agricultura i Pesca, Mercè Amer, ha informat avui que el seu departament ja ha pagat aquest any 200.000 dels 400.000 euros destinats, en concepte d'assegurances, als pagesos per pal·liar els danys causats per l'excés de pluja i vent en el sector de la patata durant els últims mesos del 2008, bàsicament als municipis de Sa Pobla i Muro, complementant així els diners aportat per les companyies asseguradores.

Amer va respondre així a una pregunta parlamentària formulada pel diputat del PP Jaume Font, qui va proposar al Govern que incrementi les ajudes al sector de la patata per sobre del milió d'euros, tenint en compte que les pèrdues causades pels temporals "es calculen entorn del 40% de la producció".

Així, ha advertit que les companyies asseguradores "no podran cobrir prou" els danys causats pel temporal de pluja i vent en el sector de la patata i, per aquest motiu, ha considerat que l'executiu autonòmic "hauria de completar aquestes ajudes amb 1.050.000 euros".

Per la seva banda, la consellera ha recordat a Font que al 2008, l'executiu autonòmic ja va destinar 300.000 euros al sector patataire afectat pels "problemes meteorològics" i ha recordat que el seu departament continua avaluant, a través d'una comissió creada a aquest efecte, els danys del temporal, sobretot, en la patata d 'exportació. "Continuarem treballant per ajudar al màxim als pagesos davant de les pèrdues que puguin haver tingut", ha conclòs.

Tot i això, Font ha criticat que les ajudes previstes per la Conselleria "només ascendeixen a 350.000 euros", mentre que la superfície destinada al cultiu de la patata, bàsicament als municipis de Sa Pobla i Muro, "és de 4.250 quarterades, amb un cost de producció de l'ordre dels 6,3 milions d'euros".