Aprovada la creació de l'Oficina de defensa dels drets lingüístics de Balears

Actualizado 29/11/2019 16:01:30 CET
La portaveu del Govern, Pilar Costa.
La portaveu del Govern, Pilar Costa. - CAIB

   PALMA DE MALLORCA, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

   El Consell de Govern ha aprovat el decret que permetrà la creació de l'Oficina de defensa dels drets lingüístics, que vetllarà perquè aquests "siguin respectats", en la línia d'altres territoris com "Catalunya, el País Valencià o el País Basc", que ja han implantat organismes amb funcions similars.

   En la roda de premsa posterior al Consell de Govern, Pilar Costa ha explicat que aquesta oficina s'engegarà "a partir de febrer de 2020", dos mesos després de la seva publicació en el Butlletí Oficial de Balears (BOIB) d'aquest dissabte. Segons ha dit, es durà a terme amb recursos propis de la Conselleria d'Educació i Universitat i en ella hi treballaran tres funcionaris.

   En concret, aquesta oficina estarà adscrita en la Conselleria d'Educació, Universitat i Investigació a través de la Direcció general de Política Lingüística.

   A més d'actuar en l'àmbit de l'Administració autonòmica, que li és propi, l'oficina pot intervenir per les actuacions d'altres administracions públiques amb seu a Balears o per les de subjectes privats que vulnerin els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes. En aquest cas, la funció de l'Oficina és intercedir entre la persona que presenta la reclamació o el suggeriment i la part que hagi originat els fets.

   Els drets lingüístics al fet que fa referència aquest decret són els que emparen i protegeixen l'ús de les llengües oficials reconegudes per l'Estatut d'Autonomia.

FUNCIONS DE L'OFICINA

   Algunes de les funcions de l'oficina seran recollir i tramitar reclamacions sobre vulneració de drets lingüístics, atendre les consultes que es formulin en aquest àmbit, difondre informació, col·laborar amb els òrgans o ens depenents de l'Administració de la Comunitat que hagin estat objecte de reclamacions, proposar mesures normatives o oferir recursos i assessorament a entitats públiques i privades.

   A més, Costa ha explicat que l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics pot actuar d'ofici o a sol·licitud de qualsevol persona física o jurídica.

Contador