Fiol reafirma que la contractació de Calatrava va ser legal i nega que es produís un "concert previ" amb Matas


Actualizado 30/5/2011 20:49:06 CET

L'advocat del Govern que va recomanar la fórmula de contractació defensa que és "completament adequada a dret"

PALMA DE MALLORCA, 30 May. (EUROPA PRESS) -

L'ex conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol (PP), ha reafirmat en qualitat d'imputat davant del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) que l'expedient de contractació de l'arquitecte Santiago Calatrava per a l'avantprojecte de construcció d'un palau de l'òpera a Palma, per 1,2 milions d'euros de les arques del Govern, es va portar a terme de manera correcta i legal, negant per tant que es produís cap irregularitat amb vista a donar un tracte de favor a Calatrava.

Durant aproximadament hora i mitja, l'ex conseller ha prestat declaració a petició pròpia davant del magistrat de la Sala civil i Penal del TSJIB, Francisco Javier Muñoz, davant de qui ha explicat amb detall com es va gestionar l'expedient administratiu i ha defensat la forma com es va efectuar a través de l'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius i Culturals (Ibisec), presidit llavors per Fiol.

A la seva sortida de la màxima instància judicial de les illes, el diputat popular, acompanyat pel seu advocat Bartomeu Vidal, ha incidit que és "completament innocent", tal com ja va posar de manifest en la seva anterior compareixença davant de l'instructor del cas Palma Arena, José Castro, en què ha subratllat que la forma com es va portar a terme el procediment per contractar a l'arquitecte, també imputat en aquesta causa, estava "perfectament prevista" en les Lleis processals.

En la seva compareixença al TSJIB, l'imputat ha manifestat que en cas d'haver-se produït alguna irregularitat, aquesta s'hauria d'analitzar-la a l'àmbit administratiu i no al camp en el qual poguessin derivar-se responsabilitats penals. Alhora, ha reafirmat el que ja va llançar en la seva anterior declaració, en què ha afirmat que l'expedient va estar amb més suport per l'informe favorable de dos arquitectes de l'executiu balear, i el de "la mateixa advocacia de la Comunitat Autònoma que està personada com a acusació particular en aquest procés".

Finalment, ha negat que s'hagués produït un "concert previ" entre el llavors president del Govern balear, Jaume Matas, i l'arquitecte a fi que li fos atorgat el contracte de manera directa amb fins electorals, segons han informat fonts jurídiques a Europa Press.

Fiol va sol·licitar declarar un altre cop en el marc de la peça número tres de la causa, que preveu en les pròximes setmanes ser tornada al Jutjat d'Instrucció número 3, una vegada es constitueixi la nova composició del Parlament i Fiol deixi de ser diputat. La seva capacitat va provocar que el TSJIB es declarés competent per continuar instruint aquest serrell del cas.

"NINGÚ HA RECORREGUT LA CONTRACTACIÓ DE CALATRAVA"

La seva compareixença ha tingut lloc després de la deposició del lletrat de la Comunitat Autònoma José Fernández Ventura, qui ha comparegut en qualitat de testimoni també dins d'aquesta peça de les 26 que està compost el cas Palma Arena. En la seva declaració, l'assessor jurídic del Govern ha manifestat que l'expedient de contratació es va gestar quan ell era membre del Consell d'Administració de l'Ibisec, on va recomanar que Calatrava fos contractat per la via del negociat sense publicitat per ser una fórmula "completament adequada a dret".

De fet, ha incidit que els tràmits portats a terme pel Consell de Govern així com pel mateix Ibisec no van suposar una lesivitat de les normes administratives. En aquest sentit, ha abundat que tres anys abans que s'incoés aquesta peça separada ningú havia interposat cap recurs per la via contenciós administrativa a l'expedient de contractació.

Cap recordar que Calatrava, després de ser interrogat el mes de febrer passat també com a imputat, ha rebutjat haver estat afavorit de manera il·lícita i alhora ha assegurat no tenir constància que es produïssin irregularitats en aquesta concessió, de la qual l'instructor postula que s'hauria beneficiat de manera directa com a administrador de la mercantil Santiago Calatrava AG al no haver estat convocat concurs públic algun. És més, ha defensat la seva vàlua per justificar que li fossin encarregats a ell aquests treballs.

L'avantprojecte de l'òpera de Palma, que va costar un total d'1,2 milions d'euros a les arques de l'executiu balear, no es va arribar a executar a causa d'una prohibició per part de la Junta Electoral el 2007, ja que es pretenia presentar poc abans de les eleccions autonòmiques i municipals d'aquest any.