(Ampliació).-Antich afirma que el calendari per la reforma del sistema de finançament "va bé"


Actualizado 19/5/2008 16:54:36 CET

El president assevera que Balears "s'aliarà amb Balears" per defensar els interessos de l'arxipèlag

PALMA DE MALLORCA, 19 de maig (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Francesc Antich, ha afirmat avui que el calendari per la reforma del sistema de finançament de Balears "va bé", en asseverar que només dos mesos després de les eleccions generals celebrades el març ja tindrà lloc a Madrid, dimecres que ve, una "primera presa de contacte" entre el cap de l'Executiu central i els presidents de les diferents Comunitats Autònomes governades pel PSOE.

Així ho va manifestar avui als mitjans després de la presentació de 'l'Atles geogràfic i històric de Balears', acte després del qual va incidir en què la voluntat de Zapatero i del ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, és començar les negociacions "el més ràpidament possible", d'aquí la celebració de la trobada on s'abordarà la situació de l'economia i la pròxima reforma del finançament autonòmic.

Tot i això, Antich ha afirmat que no serà un dia per decidir res de manera definitiva, sinó que es posaran sobre la taula els plantejaments de les diferents autonomies i es coneixerà quina és la posició de l'Estat sobre aquesta qüestió. Alhora, va recalcar que durant la reunió el president del Govern incidirà en què Balears és la regió "més perjudicada" pel sistema vigent, que està "castigant" a les illes en no ponderar l'augment demogràfic experimentat des de l'any 1999.

Tot i això, va considerar un "molt bon pas que s'ha de tenir en compte" el fet de què un recent informe del Ministeri d'Economia admeti la necessitat de revisar la solidaritat interterritorial, en revelar que l'arxipèlag, el 2005, va obtenir 1.656 euros per habitant. "Cal intentar veure quins són els problemes reals que patim, ja que no es pot donar lloc que patiguem per disposar del finançament necessari en sanitat i educació", va manifestar.

"El que demanem és que hi hagi un sistema just que eviti que estiguem en el furgó de cua", ha afirmat Antich, qui va recalcar que les illes compten amb persones "molt emprenedores i tenim dificultats per oferir-los els serveis que els corresponen". D'aquesta manera, el president del Govern va advertir que durant la reunió defensarà "clarament" que Balears rebi com a mínim la mitjana d'inversions que reben les regions de règim comú i mostrarà "voluntat de diàleg" per aconseguir un acord multilateral entre totes les Comunitats.

Finalment, va reiterar que, pel que fa a la possibilitat de fer "front comú" amb altres regions per demanar la reforma, Balears "s'aliarà amb Balears". "La nostra bandera serà defensar l'arxipèlag, amb l'ànim de què hi hagi un sistema just que funcioni a nivell de tot l'Estat", va concloure.