El consum de cervesa a Balears, Aragó i Catalunya va ser de 6,4 milions d'hectolitres per habitant el 2007


Actualizado 24/4/2008 21:04:49 CET

El consum de cervesa a Balears, Aragó i Catalunya va ser de 6,4 milions d'hectolitres per habitant el 2007

Actualizado 24/4/2008 21:04:49 CET

PALMA DE MALLORCA, 24 d'abril (EUROPA PRESS)

Balears, al costat d'Aragó i Catalunya, va registrar unes vendes de cervesa de 6,4 milions d'hectolitres el 2007, situant-se com la tercera Comunitat amb major percentatge de vendes, en tractar-se d'un dels principals focus d'atracció turística i una de les zones que va enregistrar les temperatures més càlides durant l'any passat, segons dades del 'Informe Socioeconòmic del Sector de la Cervesa a Espanya 2007', elaborat per Cervesers d'Espanya i el Ministeri de Medi Ambient, i Mig Rural i Marino.

L'estudi revela que la mitja espanyola de consum de cervesa per càpita ha baixat fins a 56 litres mentre que les vendes del sector cerveser a nivell nacional van ascendir a 33,2 milions d'hectolitres el 2007, mantenint el lleuger increment sostingut dels últims anys. En concret, l'ascens de l'1,52 per cent de vendes respecte l'any anterior es deu al major nombre de turistes i a l'increment de la població.

Coincidint amb els dos mesos de calor més forts, es produeixen el 30 per cent de les vendes de l'any, si bé s'està produint una gradual desestacionalització del consum, tendència que es deu al major interès dels espanyols per la cervesa, associat a l'increment de la cultura cervesera espanyola.

D'acord a l'informe, Espanya es consolida com un dels països d'Europa amb un consum per persona a l'any més moderat amb 56 litres, i se situa en el vintè primer lloc de la Unió Europea, per sota de la mitjana del continent. Si es compara amb països com República Txeca o Alemanya, on es consumeix una mitjana de 160 i 116 litres de cervesa per persona i any, respectivament, el 2006, la diferència en consum arriba a triplicar-se.

"El consum de cervesa al nostre país es fa de manera responsable i lligat a les pautes de consum mediterrànies per la immensa majoria de la població, acompanyada d'algun tipus d'aliment i en moments de trobada social", va explicar el director general de Cervesers d'Espanya, Jacobo Olalla, qui va apuntar que això explica el fet que, tot i ser un dels principals productors de cervesa de la UE, Espanya se situa a la cua en el consum per càpita, per darrera de països amb restriccions legals "molt més severes".

LÍDER EN CONSUM DE CERVESA SENSE ALCOHOL A LA UE

El consum de cervesa sense alcohol manté la seva evolució ascendent i ja representa el 15 per cent del consum total de cervesa, fet que suposa 8,5 litres per habitant i any. En hosteleria, el consum de cervesa sense va suposar un 13% del total i en llar aquesta varietat aconseguí el 22 per cent de la cervesa. Es consolida així com el de major quota de producció i consum de cervesa sense alcohol de tota la Unió Europea.

"Aquestes dades demostren que l'espanyol no busca l'alcohol en la cervesa, sinó el seu gust i les seves propietats refrescants i ho utilitza com acompanyament de les menjades. No és estrany, doncs, que davant situacions com la conducció, o per a aquells que no deguin o no vulguin consumir alcohol, la varietat sense es converteixi en una excel·lent alternativa", assenyala l'estudi.

ESPANYA, TERCER PRODUCTOR DE CERVESA A LA UE

La producció de cervesa va tenir un augment del 2,24 per cent respecte l'any anterior a causa de l'increment de turistes que van visitar el nostre país i a l'important increment de les exportacions de cervesa nacional. La producció va arribar als 34,4 milions d'hectolitres, mantenint el tercer lloc de la Unió Europea i novè del món en producció, darrere d'Alemanya i El Regne Unit.

Alhora, el sector cerveser va aportar 5.100 milions d'euros anuals a l'economia nacional, representant el 0,52 per cent del PIB del país i sent, per tant, un dels sectors clau dins el panorama agroalimentari. A això hi contribueix l'alta fiscalitat que suporta la cervesa, amb un 16 per cent d 'IVA, fins i tot en la seva varietat sense alcohol, quan altres begudes es beneficien d'un impost reduït del 7 per cent.