Agricultura inicia 47 expedients el 2018 per un mal ús dels noms geogràfics de Balears

Publicado 7/8/2019 12:09:23CET
Raïm de Mallorca.
Raïm de Mallorca. - DENOMINACIÓN DE ORIGEN BINISSALEM - Archivo

   S'han imposat quatre sancions relacionades amb l'ús de denominacions d'origen i indicacions geogràfiques protegides

   PALMA DE MALLORCA, 7 Ag. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació va iniciar 47 expedients sancionadors durant 2018 relacionats amb l'ús incorrecte de noms geogràfics de les Balears en la comercialització d'aliments. Un total de 18 d'aquests expedients sancionadors es van iniciar a instàncies de denúncies.

   Dels 47 expedients, 29 estaven relacionats amb l'ús de noms protegits per denominacions d'origen (DO) o indicacions geogràfiques protegides (IGP).

    Segons han detallat, set expedients són per mal ús del nom 'Sobrassada de Mallorca', sis amb 'Vi de la terra de Mallorca', cinc amb 'Oli de Mallorca', tres amb 'Ensaïmada de Mallorca', dues amb formatge 'Maó-Menorca', dos amb 'Ametlla de Mallorca', un amb 'Oliva de Mallorca', un amb 'Vi de la terra Eivissa', un amb 'Vi de la terra Formentera' i un amb 'Herbes Eivissenques'.

   D'altra banda, 18 expedients estaven relacionats amb un mal ús de noms geogràfics a diversos productes, com a begudes espirituoses, begudes alcohòliques, galetes, llaminadures, aperitius, confitures, condiments, olis, etcètera.

   Del total, cinc són per utilitzar el nom 'Balears', quatre 'Mallorca', cinc 'Eivissa', dos 'Menorca', un 'Formentera' i un 'Caimari'. Principalment, aquests casos estan relacionats amb l'ús de noms geogràfics de Balears en productes d'altres llocs.

ACTUACIONS PREVISTES

   En el marc del Pla de lluita contra el frau agroalimentari de 2019, s'han programat 391 inspeccions que inclouen tot el circuit comercial: productors, industrials, distribuïdors, transport, minoristes, hotels, restaurants i cafès i comerç electrònic. Durant aquest any, es reforçarà el control en relació amb l'ús de noms geogràfics en la mel i en la cervesa.

Para leer más